Ομόφωνα αποφάσισε - σύμφωνα με πληροφορίες - το υπουργικό συμβούλιο να βγουν εντός του 2011 σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι 18.000 θα προέρχονται από το στενό δημόσιο τομέα και οι άλλες 12.000 από συγχωνεύσεις οργανισμών και πλεονάζον προσωπικό.
Ειδικότερα:
ΦΑΣΗ Α΄ (2011):
Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.
Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας. Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.
Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).
Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.
Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.
Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.
Δράση 7η : Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ.
Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.
|Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα κύρια οφέλη από τις πιο πάνω δράσεις είναι ότι διασφαλίζονται άμεσα οργανωτικά, λειτουργικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα προς τη κατεύθυνση του
στρατηγικού στόχου που είναι ο περιορισμός του κράτους και η μείωση της δημόσιας δαπάνης, ενώ παράλληλα για το μεγαλύτερο αριθμό των υπαγομένων στο νέο καθεστώς, η εφεδρεία δεν οδηγεί στην αβεβαιότητα της ανεργίας αλλά στη σιγουριά της συνταξιοδότησης.
Επίσης, οι δράσεις αυτές δεν προκαλούν εκτεταμένη αναστάτωση στο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί είναι εστιασμένες, κλιμακούμενες και εξελίσσονται κάτω από πολλαπλές εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Τέλος δεν απαιτεί (για τη συντριπτική πλειονότητα) καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, που δημοσιονομικά θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής. Είναι δε προφανές, ότι οι υπαγόμενοι σε καθεστώς
εφεδρείας θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους δραστηριοποιούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα με τα ανωτέρω, η πρόταση της Ν.Δ. που επίσης μελετήθηκε και συνεκτιμήθηκε:
" αφορά εξαρχής το διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί για 30.000)
" θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία (που μπορεί να έχει και αόριστη διάρκεια), δηλαδή τους θέτει σε καθεστώς απαξίωσης και αβεβαιότητας,
" εντάσσει σε καθεστώς εφεδρείας, και μάλιστα μαζικά, εργαζόμενους νέων και παραγωγικών ηλικιών
" στερεί τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση
" ενώ η υποτιθέμενη δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων, που ούτως ή άλλως καταργούνται στο πλαίσιο του νέου ενιαίου μισθολογίου.
"Πράγματι, οι εταίροι μας θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν πάρα πολλοί, είτε καλοπροαίρετοι, είτε κακοπροαίρετοι, οι οποίοι τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση. Και αυτές οι κινήσεις, μπορεί να είναι είτε θετικές, είτε να μας πάνε σε μια δίνη νέων περιπετειών".
Με την προειδοποίηση αυτή κατέληξε ο Πρωθυπουργός στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ενέκρινε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012 και την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι "είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα θέλαμε, λόγω του τεράστιου ελλείμματος. Και αυτό δημιουργεί υφεσιακά προβλήματα".
Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τελικά η συνταγή θα βγεί και θα πάμε σε ένα ουσιαστικό μοντέλο ανάπτυξης. Είπε ότι έκλεισε ένας πρώτος κύκλος ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης με την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα, την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την κατάληξη στην εργασιακή εφεδρεία τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι "ο στόχος μας είναι ένας και απαρέγκλιτος: η τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί, ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου".
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια - παρά τις δυσκολίες. "Φαίνεται πως μία ακόμη από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, δηλαδή η έγκρισή της από 17 διαφορετικά Κοινοβούλια, θα αποτελέσει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες" προανήγγειλε ωστόσο προειδοποίησε πως "πολλές σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαρτώνται πρώτα απ' όλα από εμάς".
Επεσήμανε στους υπουργούς την ανάγκη να τηρούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα και περιέγραψε τα κρίσιμα ορόσημα των επόμενων εβδομάδων. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για Λουξεμβούργο όπου θα μετάσχει στην σύνοδο του Eurogoup.
Αποκάλυψε ότι την επόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, τις αποφάσεις του Ιουλίου και, βεβαίως, την αξιολόγηση για το πού βρίσκεται η χώρα μας. Φημολογείται πάντως ότι στο τραπέζι θα τεθεί ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του χρέους.
Στις 13 Οκτωβρίου, θα συνέλθει το έκτακτο Eurogroup, όπου η Τρόικα θα έχει καταθέσει πια τις αξιολογήσεις της και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση της ΕΕ επί του πρακτέου.
Στις 17 του μηνός, θα έχουμε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ στις 18 θα γίνει το επόμενο Eurogroup, πάλι για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είπε ότι "πολλά από όσα λέγονται μπορεί να είναι και αβάσιμα και άδικα, είναι όμως πραγματικά ως προς τα προβλήματα που έχει η χώρα μας, ενώ άλλα επιτρέπουν να γινόμαστε εμείς ο στόχος διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, που αναζητούν άλλοθι".
Τόνισε επίσης ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης "είναι ιστορικές" και επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα "αποτελούν ουσιαστικό όρο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση".
Ζήτησε ακόμη από τα κυβερνητικά στελέχη να χτυπάνε "αλύπητα την προπαγάνδα, που παρακάμπτει εντελώς τις ευθύνες αυτών των εμπρηστών και που στοχοποιεί εμάς, ότι δήθεν δεν σβήνουμε πιο γρήγορα τη φωτιά, την οποία άλλοι άναψαν και μετά έφυγαν. Και βεβαίως, υπάρχουν διάφοροι άνεμοι, που φουντώνουν αυτές τις φωτιές. Εμείς είμαστε εδώ δύο χρόνια τώρα και σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα.Πατήσαμε φρένο μπροστά στην καταστροφή, στην οποία άλλοι οδηγούσαν τη χώρα" είπε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου.
Παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και υπάρχουν καθυστερήσεις, "αλλά τουλάχιστον εμείς κινούμαστε και παίρνουμε αποφάσεις" όπως είπε.
Η κριτική είναι πολύ εύκολη και ισοπεδωτική. Τώρα, μειώνονται τα ελλείμματα, με τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν, ακριβώς αυτό τον πόνο των πολιτών, να τον εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος.
Εάν είχαν προχωρήσει νωρίτερα μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως παραδείγματος χάρη το ασφαλιστικό, τα θέματα της σπατάλης, της διαφάνειας, ή αν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια διόγκωση, για συγκεκριμένα συμφέροντα, του κόστους των φαρμάκων, θα ήμασταν ήδη σε πολύ καλή κατάσταση.
Τέλος ως προς τις διαπραγματευτικές ικανότητες τηςκυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι για το χρέος έχουν ήδη γίνει "πολύ επιτυχημένες διαπραγματεύσεις". Ωστόσο για τα ελλείμματα, και για τα νέα που παράγουμε, "πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε".
"Το να παράγουμε κι άλλα χρέη, το να κάνουμε διαπραγμάτευση για να μπορούμε να παράγουμε κι άλλα χρέη με τα λεφτά των άλλων, δεν νομίζω ότι είναι μια σοβαρή βάση επαναδιαπραγμάτευσης, που θα μπορούσε να συζητήσει κανείς, ούτε είναι προς το συμφέρον μας" επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου