Ο συναγερμός της χρηματιστηριακής πτώσης των τραπεζικών μετοχών σαρώνει Ευρώπη κι Αμερική, έτσι οι συστάσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για επιτάχυνση της στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών με νέα κεφάλαια αρχίζουν να βρίσκουν αντίκρυσμα…
Μετά το χτεσινό ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές έγινε γνωστό πως οι ευρωπαϊκές αρχές προωθούν επειγόντως σχέδιο με σκοπό την επανακεφαλαιοποίηση 16 ‘ευάλωτων’ ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ αυτών και των ελληνικών Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και της κυπριακής Marfin.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αφορά 16 τράπεζες που είτε απέτυχαν στον τελευταίο γύρο των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής τα οποία διεξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο, είτε βρέθηκαν με τα 1000 ζόρια λίγο πάνω από τη βάση τους που ήταν δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 5% - οι 16 υποψήφιες προς ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες είχαν στα τεστ δείκτη Tier 1 5% ως 6%. Να θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική
Αρχή είχε δώσει σε αυτές τις τράπεζες τότε διορία 1 έτους, ως τον Απρίλιο 2012, προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, τώρα όμως, με το κλίμα στις αγορές να αγριεύει, η γραμμή άλλαξε και ζητείται η άντληση νέων κεφαλαίων εδώ και τώρα.
Για όσους – εύλογα – αναρωτιούνται αν μέσα σε ένα τόσο αρνητικό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κλίμα μπορούν να βρεθούν νέα κεφάλαια και από πού θα προέλθουν, την απάντηση έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ που φωτογράφισε – απρόθυμα μεν, αναπόφευκτα δε – το δημόσιο ταμείο…
«Θέλουμε η επανακεφαλαιοποίηση αυτών των τραπεζών να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια», είπε. «Πρέπει να δοθεί τέλος στην εποχή της διάσωσης των τραπεζών. Προφανώς όμως δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα κάποιες να χρειαστούν κρατική βοήθεια».
«Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές για να διασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στην ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών αυτών των τραπεζών», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις φήμες για αναζήτηση νέων κεφαλαίων εκ μέρους των γαλλικών τραπεζών οι οποίες κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες, καμία γαλλική τράπεζα δεν περιλαμβάνεται στις 16 ευρωπαϊκές τράπεζες που καλούνται να ενισχύουν επειγόντως τα κεφάλαιά τους. Πέραν των δύο ελληνικών ιδρυμάτων και της κυπριακής Marfin, ο κατάλογος των επισφαλών ευρωπαϊκών τραπεζών περιλαμβάνει 2 γερμανικές, 2 πορτογαλικές, 1 ιταλική, 1 σλοβενική και 7 ισπανικές τράπεζες.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν αναζητούν όντως κεφάλαια, εξ ου και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Σαρκοζί φαίνεται ότι προτείνει αυτή τη φορά η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών να μη γίνει με εθνικούς πόρους, όπως το 2009, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 440 δις ευρώ. Εκφράζουν όμως τις αντιρρήσεις άλλα κράτη μέλη – γράφουν οι Financial Times, χωρίς να τα κατονομάζουν αν οι υποψίες στρέφονται στη Γερμανία και τους δορυφόρους της – που επιμένουν ότι κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει τις δικές του τράπεζες.
http://www.badmoney.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4224&catid=44&Itemid=73
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου