Η γνωστή εταιρία συμβούλων Roland Berger επεξεργάστηκε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με άμεση μείωση του χρέους και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την εποπτεία της Ε.Ε. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche (WiWo), το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης 'Treuhand' (Τρόιχαντ), υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.α., αλλά όχι "πολιτιστικά αγαθά".
Η εταιρία Roland Berger υπολογίζει την αξία τους στα 125 δις ευρώ. Προτείναι να διατεθούν τα 60 δις για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο να αναλάβει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Ελλάδας "θα μειώνονταν από το 145% στο 90% του ΑΕΠ", δήλωσε στη WiWo, ο διευθυντής της Roland Berger, Μάρτιν Βίτι.
Το δημοσίευμα της Wiwo αναφέρει ότι το σχέδιο είναι εν γνώσει του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι "αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς!
Στο μεταξύ τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συζήτησαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, παρουσία του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν.
«Κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» θα επιστρέψει το κλιμάκιο στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ουάσινγκτον.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε: «Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψειστην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητα».
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters επιθυμώντας να μην κατονομαστεί, το ΔΝΤ ζήτησε έγγραφο με τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα κυβέρνηση, προτού να στείλει στην Ελλάδα τους επιθεωρητές.
Από την πλευρά ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει το κλίμα, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα: «Τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων».
Αφού τόνισε ότι «προχωράμε κανονικά» πρόσθεσε πως «ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012», ενώ ολοκληρώνεται και η συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014.
Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε τις «πολύ μεγάλες θυσίες» του ελληνικού, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες».
«Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα –τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων» συμπλήρωσε.
dailynews24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου