Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τι ισχύει στα ξενοδοχεία.. με τον αυξημένο ΦΠΑ..



Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προβλέπεται ένα τριπλό σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ 23% και 6,5% που θα ισχύσει τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες. 

Πιο συγκεκριμένα:
Ο πελάτης που θα επιλέξει διαμονή με πρωινό θα επιβαρύνεται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23% για το 5% της τιμής ως αντιπαροχή για το πρωινό και για το υπόλοιπο 95% της τιμής θα ισχύει ο ΦΠΑ 6,5%.

Ο πελάτης που θα επιλέξει διαμονή με ημιδιατροφή θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% για το 15% της συνολικής τιμής και με ΦΠΑ 6,5% για το υπόλοιπο 85% της τιμής.

Για all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.) ο πελάτης θα καταβάλει ΦΠΑ 23% για το 30% της τιμής και 6,5% για το υπόλοιπο 60% της τιμής.

Για παράδειγμα, ένας πελάτης που επέλεγε το πακέτο «all inclusive» θα πλήρωνε €100, εκ των οποίων τα €60 της διαμονής φορολογούνται με ΦΠΑ 6,5%, η διατροφή €25 με 13% και τα ποτά €15 με συντελεστή 23%. Από σήμερα, το ίδιο πακέτο θα φορολογείται με 6,5% για τα €70 και €30 με τον αυξημένο ΦΠΑ 23%.

Στο 23% όμως μετατάσσονται και ο καφές, το σουβλάκι και τα ντελίβερι που η τιμή τους υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από 20 έως 40 λεπτά.

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση όχι μόνο δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα στο Κράτος, αλλά και θα αποβεί καταστροφικό για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος προτείνει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του τουριστικού πακέτου προτείνει ο ΣΕΤΕ στο πλαίσιο της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου