Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θα ψηφίσουν τα μετρα οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ της Κρητη?

Η συνάντηση των βουλευτών της Κρήτης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ήταν μαραθώνια, αλλά το αποτέλεσμα, πέραν της επαναβεβαίωσης της σύνταξης των βουλευτών με την κυβερνητική πολιτική, δεν ήταν ανάλογο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μαρία Σκραφνάκη, Μανόλης Στρατάκης, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μανόλης Όθωνας, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τόσο την κυβερνητική πολιτική στον οικονομικό τομέα, όσο και εκείνα που αφορούν στην Κρήτη.

Οι βουλευτές, παρότι στις δηλώσεις τους δεν το επιβεβαιώνουν, "γκρίνιαξαν" αρκετά προς τον πρωθυπουργό, για τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, να αναγκάζονται να υπερασπίζονται μια ιδιαίτερα αντιλαϊκή πολιτική, που μέχρι στιγμής δε δείχνει να αποφέρει ορατά (για τον πολύ κόσμο, τουλάχιστον) αποτελέσματα. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου έθεσε επιτακτικά την αναγκαιότητα συστράτευσης όλων στον κοινό σκοπό, που είναι η συνέχιση της προσπάθειας "διάσωσης" της χώρας, τόσο βραχυπρόθεσμα (λήψη της 6ης δόσης) όσο και μεσοπρόθεσμα (μέσω της έγκρισης του επόμενου "πακέτου βοήθειας"), αλλά και μακροπρόθεσμα (παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. συνολικότερα).
Μιλώντας στους βουλευτές, ο πρωθυπουργός είπε πως ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία. «Θα ήταν πολύ αρνητικό να αφήναμε στη μέση αυτή την προσπάθεια - θα πήγαιναν χαμένες οι θυσίες», τόνισε. «Έχουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου, «ακόμη μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να κλειδώσουμε τις σημαντικές αποφάσεις του Ιουλίου».
«Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα, αλλά τώρα είναι η πιο καθοριστική μάχη. Και αυτήν θα την κερδίσουμε. Και θα τα καταφέρουμε συλλογικά, όλος ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Αυτήν την άποψη υιοθέτησαν και οι βουλευτές, που παραμένουν συστρατευμένοι στον αγώνα αυτό, αλλά όχι δίχως σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία - κρίνουν - απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ από τους ψηφοφόρους του. Πάντως, αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι ότι η προσπάθεια, που βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, και ότι σε αυτή τη φάση τυχόν διενέργεια εκλογών θα ήταν «καταστροφική».
Πάντως οι Κρήτες βουλευτές, στην πλειοψηφία τους, έθεσαν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα παράπονα που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι υπάρχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η ανέχεια γίνεται όλο και πιο κοινή, και οι τράπεζες δε δανείζουν. Δε διαφώνησαν ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους, αλλά με δίκαιο τρόπο και να δοθεί το βάρος στη φοροδιαφυγή, στις καταθέσεις του εξωτερικού και σε αυτούς που έχουν.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από την πλευρά του, επανέλαβε τα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα στη Βουλή, για την προσαρμογή του τέλους ακίνητης περιουσίας στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, τονίζοντας ότι, έτσι ως έχει, δε λαμβάνει πρόνοια για μικρά εισοδήματα και για μικρούς οικισμούς. Και ένα πολύ βασικό ζήτημα, όπως είπε, είναι ότι πολύς κόσμος δεν έχει καν να πληρώσει αυτή τη στιγμή, οπότε πρότεινε «να ζητηθεί από τις τράπεζες να εφαρμόσουν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», το οποίο θα χορηγεί στους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος και να αποπληρώνουν το ποσό σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
«Οφείλουμε», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, «να λάβουμε μέριμνα, από τη στιγμή που έχουμε δώσει 70 δισεκατομμύρια στις τράπεζες και τις εντάσσουμε και στο νέο μηχανισμό στήριξης, να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο και να δώσουν λίγα εκατομμύρια για τέτοια δάνεια, ώστε να ξεμπλοκαριστούν εκείνοι που λόγω των συνεχών αφαιμάξεων αδυνατούν να πληρώσουν έστω και το παραμικρό επιπλέον τέλος».
Τέθηκε επίσης από τους βουλευτές το ζήτημα μιας σειράς προγραμμάτων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν, έστω και λίγο, τη χειμαζόμενη αγορά, αλλά που καθυστερούν χαρακτηριστικά να υλοποιηθούν ενώ είναι έτοιμα, όπως το πρόγραμμα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να "τρέχουν" δύο προγράμματα, που θα αφορούν το ένα στην κάλυψη τρεχουσών δαπανών μικρών επιχειρήσεων και το άλλο στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα έργα της Κρήτης

Ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα τοπικά έργα και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτά. Η διαπίστωση όλων των βουλευτών, την οποία έθεσαν στον πρωθυπουργό, ήταν ότι υπάρχει ένα συνολικό "πάγωμα" και ότι τίποτε δεν προχωρά σε σχέση με τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται για την Κρήτη. Τα βασικότερα θέματα που τέθηκαν αφορούν στα έργα "Κρήτη Α.Ε.", τα αρδευτικά, το αεροδρόμιο Καστελίου, γενικά το οδικό δίκτυο, καθώς και τα ιδιωτικά έργα, όπως τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Τέθηκε επίσης και το ζήτημα της σύνδεσης του τουρισμού με την κρητική διατροφή.
Το ζήτημα του φράγματος Αποσελέμη τέθηκε από τους βουλευτές και η κ. Σκραφνάκη τόνισε ότι για να προχωρήσει το έργο χρειάζονται οπωσδήποτε 2,5 εκατ. ευρώ για το φράγμα και 10 εκατ. για τους αγωγούς. «Κι αυτά μέχρι τέλος του 2011 για να προχωρήσει κανονικά το έργο σε αυτό το διάστημα», όπως είπε. Και ο κάθετος άξονας της Μεσαράς απαιτεί ποσό περίπου 8,5 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, χρήματα που επίσης - όπως και για τον Αποσελέμη - δεν υπάρχουν. Βεβαίως υπάρχουν και τα ακόμη μεγαλύτερα έργα, που απαιτούν τεράστια ποσά για να προχωρήσουν. Λ.χ. ο ΒΟΑΚ, που στο σημείο που βρίσκεται χρειάζεται από 3 δισ. ευρώ και πάνω για να προχωρήσει, ωστόσο δε φαίνεται να υπάρχει κανένας τρόπος να βρεθούν αυτά τα χρήματα και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «με αυτό το ρυθμό δε θα ολοκληρωθεί ούτε σε 20 χρόνια».
Και το αεροδρόμιο τέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δίχως ωστόσο να υπάρξει κάτι νέο. Πάντως οι βουλευτές επισήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει «προσωπικό ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, διότι πρόκειται για ένα «πολύ μεγάλο έργο για την Ελλάδα και για την Κρήτη».

Προτάσεις

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Κρήτης, ο βουλευτής Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, θίγοντας μια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων τόνισε:
- Για τις καταθέσεις εξωτερικού: «Να δοθούν στη δημοσιότητα από τον κ. Προβόπουλο τα ονόματα των καταθετών των 640 δισ.».
- Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Να γίνει άμεση είσπραξη και δημοσιοποίηση ονομάτων των μεγαλοοφειλετών».
- Για το ΕΣΠΑ: «Να δοθούν οι απαιτούμενες δυνατότητες ώστε να υπάρξει άμεση αύξηση απορροφητικότητας».
- Για τις εισπράξεις: «Αλλαγή των επικεφαλής των ΔΟΥ, όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση των εισπράξεων».
- Για τις απολύσεις: «Να μη γίνουν απολύσεις αλλά "πάγωμα" προσλήψεων για 4 χρόνια».
- Για τη μείωση των συντάξεων: «Το "ψαλίδι" του 40% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών να γίνει 20%».
- Για τη δημόσια διοίκηση: «Ελάττωση αντιδημάρχων και συμβούλων».
- Για τα σκάνδαλα: «Να γίνονται φανερές ψηφοφορίες, ώστε να αποφεύγονται οι "αθωώσεις" που πρόσφατα είδαμε».

Για ιδιωτικές επενδύσεις

Οι βουλευτές έθεσαν και ζητήματα που αφορούν στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Κρήτη, οι οποίες θα δώσουν μια "ανάσα" στη δοκιμαζόμενη αγορά του νησιού και θα προσφέρουν εργασία σε αρκετούς κατοίκους. Ιδιαίτερα τέθηκε το ζήτημα των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, που έχουν μείνει αίολες εδώ και αρκετό καιρό, ενώ επίσης τέθηκε και το ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Ο πρωθυπουργός ήταν θετικός στο ζήτημα αυτό και μάλιστα ορίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη να πραγματοποιηθεί συνάντηση υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών της Κρήτης αλλά και των γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων, με αποκλειστικό θέμα την προώθηση και το ξεμπλοκάρισμα των ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου