Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Σάρα Ράπτη: "από εμάς εξαρτάται αν οι τουρίστες θα συνεχίσουν να επιλέγουν την Κρήτη ως τελικό προορισμό για να περάσουν τις διακοπές τους"


"από εμάς τους ίδιους  εξαρτάται, αν η τουριστική σαιζόν του 2011 θα κλείσει με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο και αν οι τουρίστες θα συνεχίσουν να επιλέγουν την Κρήτη ως τελικό προορισμό για να περάσουν τις διακοπές τους" τονίζει μεταξύ άλλων η Σάρα Ράπτη που απαντά σε ερωτήσεις του Blog  ως ξενοδόχος στoν Άγιο Νικόλαο.


-Πως κρίνετε την τουριστική περίοδο που διανύουμε που  σε λίγο φτάνει στο τέλος της  ; Σε ποιους πληθυσμούς καταγράφηκε μεγάλη πτώση στην προσέλευση στο νησί μας και σε ποιούς παρατηρήθηκε άνοδο;


Ανάσα στην οικονομία της Κρήτης αποτελεί και φέτος ο τουρισμός αφού η φετινή τουριστική χρονιά που  σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της  καταγράφει αύξηση που όμως  πρέπει να  προβληματίσει όλους  μας για πολλούς λόγους. 
Η αύξηση αυτή  των τουριστών από την Ευρώπη αλλά κυρίως  από τη Ρωσία που προτίμησαν το νησί  μας για τις διακοπές  τους και παρατηρήθηκε μέσω των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε επίπεδο περιφέρειας  φτάνοντας  το 13% στην Κρήτη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας (9,5%) δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αφού αυτό οφείλεται εν μέρει στις αναταραχές που παρουσιάστηκαν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και οι οποίες αποτελούσαν σημαντικό πόλο έλξης των αλλοδαπών τουριστών, και φυσικά εν μέρει στις αρκετά μειωμένες τιμές των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Από την άλλη το γεγονός  της μεγάλης πτώσης του εσωτερικού τουρισμού που για πολλά χρόνια στήριζε τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα  αφού την τελευταία πενταετία ο Έλληνας πλήρωνε πιο ακριβά τις υπηρεσίες στον τουρισμό απ’ ότι ο ξένος ξοδεύοντας  ένα ικανοποιητικό ποσό για τις διακοπές του , συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση του τουριστικού μας προϊόντος, κάτι που όπως δείχνουν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα  για αρκετά χρόνια θα το στερηθεί ο κλάδος στην Κρήτη.
Με λίγα λόγια τέλος οι προχειρότητες, τέλος η κοροϊδία, τέλος οι «αρπαχτές». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι συντονισμένες προσπάθειες από όλους μας έτσι ώστε να αναδείξουμε ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η χώρα μας, το νησί μας

-Θεωρείτε πως η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί σε σχέση με αυτήν που παρουσιαζόταν επί δυο συνεχόμενα έτη;

Δε θεωρώ ότι τίθεται θέμα βελτίωσης της εικόνας μας. Πώς να βελτιώσεις άλλωστε την εικόνα σου όταν σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η άποψη ότι εμείς οι Έλληνες που τόσα χρόνια «τρώγαμε» λεφτά καταφέραμε να φτάσουμε τελικά σε κατάσταση χρεοκοπίας κι αυτό με κίνδυνο να συμπαρασύρουμε σε μια οικονομική δίνη ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σαν δεδομένο είναι και σχετικό αλλά και άσχετο με τον τουρισμό. 
Άσχετο γιατί ο Άγγλος η ο Νορβηγός που θα έρθει διακοπές στη χώρα μας ξέρει ότι τα τοπία μας, οι θάλασσες μας, το φαγητό μας δεν επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση.
Σχετικό όμως γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι τιμές θα είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες προηγούμενες χρονιές που η Ελλάδα θεωρητικά ευημερούσε οπότε και οι τιμές μας «ευημερούσαν» αναλόγως. Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας όπως η Τουρκία η η Αίγυπτος που πλήττονται από εσωτερικές αναταραχές, καταφέρνουν κάθε χρόνο όχι μόνο να διατηρούν αλλά και να έχουν αύξηση στον τομέα του τουρισμού. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διαχωριστεί η εικόνα του τουρισμού από τη συνολική εικόνα που υπάρχει για την ελληνική πραγματικότητα έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του φετινού έτους.



-Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνή και κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει την καταναλωτική δαπάνη των τουριστών και τον αριθμό τους, τα μηνύματα που έχουμε, μέχρι στιγμής, τόσο από την ευρωπαϊκή, όσο και από τη διεθνή αγορά, μας γεμίζουν αισιοδοξία για το 2012;

Καταρχήν είναι μεγάλο λάθος να προκαταλαμβάνουμε καταστάσεις. Ο τουρισμός διέπεται και επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Ένας πόλεμος σε γειτονική χώρα, μια τρομοκρατική επίθεση, μια πιθανή χρεοκοπία, και πολλά άλλα γεγονότα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν η να μειώσουν την τουριστική προσέλευση. Θα μπορούσα κάλλιστα να μιλήσω για μια χρονιά με μεγάλες επιτυχίες στον τουρισμό την οποία θα ακολουθήσει ένα ακόμα πιο επιτυχημένο 2012 όμως αντί για παρακινδυνευμένες προβλέψεις θα  προτιμήσω  να αναφερθώ σε δεδομένα. Για να συνεχιστεί,  αν όχι η ανάπτυξη αλλά η διατήρηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό να δουλέψουμε από δω και πέρα πολύ σκληρά έτσι ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. 
Ξεκινώντας από το επίπεδο της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά και φτάνοντας μέχρι τους κρατικούς φορείς και νόμους, πρέπει όλοι μαζί να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα του να στηριχτεί πάνω σε γερά δομημένες βάσεις ο τομέας της παροχής υπηρεσιών ειδικά και του ελληνικού τουρισμού γενικότερα.
Πολλά είναι αυτά που  πρέπει να γίνουν για να προσφέρουμε ένα πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό πακέτο στους αλλοδαπούς τουρίστες για να συνεχίσουν να επιλέγουν την Κρήτη ως τελικό προορισμό για να περάσουν τις διακοπές τους
Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
- Βελτίωση υποδομών, και πολύ βασικό, του οδικού δικτύου και της σήμανσης
- Καθαριότητα και προστασία του περιβάλλοντος κάτι που άλλωστε κάνει και το νησί μας να ξεχωρίζει από πολλούς άλλους προορισμούς.
- Βελτίωση των υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς & ταξί
- Προώθηση της παραγωγής και προώθησης των τοπικών προϊόντων μέσω τυποποίησης, εμπορίας και επιτυχούς προβολής
- Συγκροτημένη προώθηση και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για να ενισχύσουμε την τουριστική ανταγωνιστικότητα της Χώρας και του νησιού μας σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες σε προσιτές τιμές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εξασφαλίζοντας έτσι ικανοποιητικά έσοδα καθώς και νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

2 σχόλια :

  1. Καλά όλα αυτά αλλά οι ενέργειες αυτής της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν βοηθούν την προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού που μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τους δύο πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας αλλά αντιθέτως, τορπιλίζουν με τις αποφάσεις τους ,την αναπτυξιακή πορεία αυτών των κλάδων. Μετά την διάλυση του Υπουργείου Ναυτιλίας που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων και την απώλεια της κρουαζιέρας τώρα με ένα ακόμη μέτρο αυτό της εισφοράς στα ακίνητα με το οποίο δεν εξαιρούνται ούτε τα ξενοδοχεία ούτε τα τουριστικά καταλύματα οδηγεί σε πλήρη σε αδιέξοδο την κοινωνία αλλά και τον Ξενοδοχειακό -Τουριστικό κλάδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά τα λέει αλλά είναι και μια θεά η κοπέλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή