Σε εξέλιξη βρίσκεται μια από τις δυσκολότερες παρτίδες σκακιού στη γεωπολιτική σκηνή της Ελλάδας, με την Άγκυρα και τη Λευκωσία να κλιμακώνουν την ανάπτυξή τους ισορροπώντας ΄πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Η κυπριακή γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή και ήδη βρίσκεται σε βάθος 3,000 μέτρων, ενώ και το τουρκικό Πίρι Ρέις ξεκίνησε τις έρευνες. Νωρίτερα τουρκικά πολεμικά πλοία πλησίασαν το οικόπεδο 12 αναγκάζοντας Κύπρο και Ισραήλ να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις τόσο από την πλευρά της Αγκυρας όσο και από το τουρκοκυπριακό καθεστώς, ενώ η Λευκωσία τηρεί χαμηλούς τόνους. Ο ΟΗΕ πάντως περιορίστηκε και πάλι να απευθύνει έκκληση αυτοσυγκράτησης και προς τις δύο πλευρές.
Οι προβοκατόρικες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλούν αναστάτωση στη Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, όπου συναντήθηκε με τον Ντερβίς Έρογλου. Όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αρχισαν τις εργασίες λες και το φυσικό αέριο θα έφευγε από τη Μεσόγειο».
Με τη σειρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου παρατήρησε πως ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δουλεύει με όλη της την καλή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δείχνει την καλή της διάθεση και με την έναρξη των εργασιών για φυσικό αέριο δείχνει την «αρνητική» της στάση στην επίλυση του Κυπριακού.
Εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, «έτσι ώστε τον πλούτο της περιοχής να τον χαρούν από κοινού όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου», ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι αναχωρεί για το Στρασβούργο προκειμένου να μεταφέρει τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα του φυσικού αερίου.
Πάντως η Λευκωσία κρατά χαμηλούς τόνους, με την υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή να δηλώνει απλώς πως οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται, υποβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο και τις δυνατότητες του Πίρι Ρέις.
Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα, πρόσθεσε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Σε ερώτηση αν το Πίρι Ρέις έχει αρχίσει έρευνες, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Πρόκειται, πρόσθεσε, για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό.
Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, τη νορβηγική κυβέρνηση για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου