Μέτωπο, προκειμένου να προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής να καταθέσει για την αναταξινόμηση των στοιχείων που διεύρυναν το έλλειμμα του 2009 ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνέπηξαν χθες στη Βουλή η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, ο ΣυΡιζΑ και δύο ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ οι κκ. Π. Κουρουμπλής και Βαγγέλης Παπαχρήστος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκριναν ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που έδωσε χθες στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου και στην προσπάθειά τους να πλήξουν πολιτικά την κυβέρνηση αξιοποίησαν την ευχέρεια που τους παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής και υπέβαλαν αίτημα για την προσέλευση του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, αφού τους δίνεται η δυνατότητα με τις ψήφους των 2/5 των μελών της Επιτροπής να επιβάλουν να προσέρχεται στην Επιτροπή οποιοδήποτε πρόσωπο κρίνεται σημαντικό, προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις για ένα μείζον οικονομικό θέμα.
ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Χθες, εξετάστηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου οι απαντήσεις του οποίου, όπως αναμενόταν, δεν ικανοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, πάντως, ήταν ψύχραιμος και οχυρώθηκε πίσω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτύπωσης των εθνικών λογαριασμών και τη συνεργασία με τη Εurostat για να αντιμετωπίσει τις επιθετικές ερωτήσεις των βουλευτών.
«Το βάρος της ευθύνης που ανέλαβα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εδρασα όμως, όπως έπρεπε να δράσω και κυρίως ως άνθρωπος που νοιάζεται για την πατρίδα του» απάντησε όταν του υπεβλήθη η προκλητική ερώτηση αν συνειδητοποίησε το κόστος των επιλογών του και τη ζημιά που έχει κάνει, υιοθετώντας την αναταξινόμηση συγκεκριμένων στοιχείων που οδήγησαν στη διεύρυνση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ.
Ειδικά για την ενσωμάτωση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης των αποτελεσμάτων των 17 εισηγμένων ΔΕΚΟ (κίνηση που είχε ως συνέπεια μόνο εξ αυτού του λόγου να αυξηθεί το έλλειμμα σε ποσοστό 0,79% του ΑΕΠ) ο κ. Γεωργίου ενθύμησε τον κανόνα της Eurostat που προβλέπει ότι μια δημόσια επιχείρηση εντάσσεται στη γενική κυβέρνηση όταν τα έσοδά της από πωλήσεις των αγαθών ή τις υπηρεσίες που προσφέρει δεν καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των λειτουργικών της δαπανών.
«Οταν τον Αύγουστο του 2010 ανέλαβα τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ το έλλειμμα είχε προσδιοριστεί στο 13,6%, ενώ η απόφαση για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης είχε ήδη ληφθεί. Συνεπώς δεν στέκει η κριτική ότι εξαιτίας της δικής μου δράσης και θητείας στην ΕΛΣΤΑΤ επήλθε ζημιά στη χώρα» αντέτεινε ο κ. Γεωργίου στις επικρίσεις πολλών βουλευτών για την πολιτεία του στη στατιστική αρχή ερήμην μάλιστα του διοικητικού συμβουλίου το οποίο ως γνωστόν καρατομήθηκε προσφάτως με τροπολογία του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ειδικά για τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του από άλλα πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, όπως της κυρίας Ζωής Γεωργαντά και του πρώην αντιπροέδρου κ. Νίκου Λογοθέτη, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι μερικά μέλη του συλλογικού οργάνου έδειξαν από την αρχή ότι είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.
«Καταφέραμε να γίνουμε αξιόπιστη αρχή στην Ευρώπη και να μην αμφισβητείται η ακρίβεια και η αλήθεια των στοιχείων μας για πρώτη φορά, όχι με τη συνδρομή του συλλογικού οργάνου αλλά παρά το όργανο» σχολίασε πικρόχολα και προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία του άρχισε να υποκλέπτεται από τον πρώην αντιπρόεδρο προτού καν ο ίδιος προλάβει να καθίσει στη καρέκλα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010.
Στις επικρίσεις των βουλευτών ότι δεν λειτούργησε συλλογικά και αγνόησε τα δικαιώματα που δίνει ο νόμος στο ΔΣ, αντέτεινε ότι ο κώδικας της Εurostat προβλέπει ότι ο προϊστάμενος της Αρχής είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τα στατιστικά πρότυπα και το περιεχόμενο των στατιστικών στοιχείων.
Τέλος, ο κ. Γεωργίου δήλωσε με απόλυτο τρόπο ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με την ΕΛΣΤΑΤ και πρόσθεσε ότι η νοοτροπία ότι η Ελλάδα μπορούσε να επιλέξει το φίλτρο μέσα από το οποίο θα έβλεπε την πραγματικότητα όπως τη βόλευε και θα την επέβαλε μάλιστα και στην ΕΕ, στοίχισε πολλά τα τελευταία χρόνια στη χώρα. «Οχι, δεν υπήρξε επιλογή! Οχι, δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε την οικονομική πραγματικότητα με τα στατιστικά στοιχεία. Η οικονομική πραγματικότητα είναι αυτή που είναι» δήλωσε κατηγορηματικά.
Σήμερα έχουν κληθεί στην Επιτροπή να καταθέσουν τα καρατομηθέντα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου