Το ερώτημα ως προς το τι μπορεί να προεξοφλούν οι αγορές και το ΧΑ διατυπώνουν οι επενδυτές.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στο ΧΑ που κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού εκ μέρους της Ευρώπης στην κρίση χρέους, αφού ξέφυγε πια από τα ελληνικά σύνορα και έχει εξαπλωθεί, αγγίζοντας πλέον τον πυρήνα της Ευρώπης.
Τα spreads και τα χρηματιστήρια των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών ακολουθούν πορεία τέτοια που καθιστούν δύσπιστους τους ξένους οίκους. Μάλιστα, πληροφορίες που επικαλούνται τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι σ’ αυτό το κλίμα και με αυτή την ψυχολογία πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει το rollover των ελληνικών ομολόγων.
Μάλιστα, τα δεδομένα αλλάζουν, αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ταράσσει τις διακοπές των ηγετών της ΕΕ, λέγοντας ότι για να λειτουργήσει ο περίφημος μηχανισμός EFSF απαιτούνται κεφάλαια τα οποία δεν έχει και πως οι αποφάσεις θα πρέπει να επισπευστούν. Ως γνωστό, για το θέμα αυτό επρόκειτο να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Οι αγορές πάντως δεν κάμπτονται ούτε από τις δηλώσεις Τρισέ. Ενώ ανέμεναν ότι θα ανακοινώσει μέτρα παρέμβασης, αντ’ αυτού έριξε λάδι στη φωτιά, αναγνωρίζοντας αφενός την κρισιμότητα της κατάστασης και αφετέρου ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, καλώντας τες να λάβουν αυστηρά και απαρέγκλιτα δημοσιονομικά μέτρα. Μόνο γενικόλογες θεωρήσεις δεν ήθελαν να ακούσουν χθες οι αγορές και γι’ αυτό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βεβαίως και το ΧΑ, γκρεμίστηκαν...
Το ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε την ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με τις απώλειες να φθάνουν το 15,5% και τον γενικό δείκτη να βρίσκεται πια σε επίπεδα 1996, στις 1.086,43 μονάδες (-1,35%). Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν υπακούει πλέον σε κανένα τεχνικό σημείο στήριξης.
«Το εύθραυστο κλίμα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τους φόβους που γεννά για την επενδυτική κοινότητα το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης χρέους από τις οικονομίες των χωρών του Νότου προς ισχυρότερες χώρες, αναμένεται να διατηρήσουν συνολικά την έντονη μεταβλητότητα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με την πορεία των υπόλοιπων διεθνών αγορών και την πορεία των spreads των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας να διαμορφώνουν τις επικρατούσες τάσεις», σχολιάζει η Πήγασος Χρηματιστηριακή.
«Στην περίπτωση», συνεχίζει, «που οι διεθνείς αγορές αντιδρούσαν θετικά σήμερα, οι σημαντικότατες πιέσεις που έχουν ασκηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να οδηγούσαν σε υπεραπόδοση την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μολονότι το προαναφερθέν σενάριο δεν συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες πραγματοποίησης.
Μολονότι τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου των εταιρειών χαρακτηρίζονται στην πλειονότητά τους θετικά, το αρνητικό κλίμα αποτελεί ισχυρό εμπόδιο στην όποια προσπάθεια διαφοροποίησής τους». Για την ιστορία, ο γενικός δείκτης χθες πήγε να αντιδράσει θετικά, έως τα επίπεδα των 1.110 μονάδων, αλλά η κίνηση που βγήκε ήταν πολύ αδύναμη. Μπροστά στο short και στο stop loss των ξένων η όποια αντίδραση θα πρέπει να συνοδευτεί από ισχυρό ενδιαφέρον, το οποίο σκοντάφτει στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στην αυγουστιάτικη ραστώνη.
Θετικό πρόσημο και κέρδη 1,26% για τη Eurobank, στα 2,42 ευρώ και όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων. Από εκεί και πέρα, η Κύπρου υποχώρησε 6,34%, στο 1,33 ευρώ με 3,1 εκατ. τεμάχια, 5,73% υποχώρησε η Ελλάκτωρ, στα 2,14 ευρώ, νέα ιστορικά χαμηλά για τη ΔΕΗ, στα 7,29 ευρώ, αλλά και για τον ΟΤΕ, που υποχώρησε κατά 3,40%, στα 4,83 ευρώ.
Πωλητές βγήκαν, επίσης, στη Βιοχάλκο, τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil και τον Τιτάνα. Ως προς τον ΟΤΕ, οι πωλητές είχαν δικαιολογία ότι η Deutsche Telecom σκέφτεται να σταματήσει να επενδύει στον Οργανισμό λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Ως προς τις κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη Coca-Cola από τη δεύτερη Εθνική χωρίζουν 2 δισ. ευρώ! Ακόμη, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ περνούν σε κεφαλαιοποίηση τη ΔΕΗ, την Alpha και τη Eurobank.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου