Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το παγωτό φέρνει χαρά..

Δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί ευφορία στο ουρανίσκο μας, αλλά το παγωτό έχει τον τρόπο του να μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Όπως αν είχαμε κερδίσει τον πρώτο λαχνό του λαχείου! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο έχει αποδειχτεί επιστημονικά από νευρολόγους του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου. Οι Βρετανοί ερευνητές είναι βέβαιοι ότι την ώρα που γευόμαστε το αγαπημένο μας παγωτό τίθεται σε λειτουργία το κέντρο του εγκεφάλου μας που ευθύνεται για τη δημιουργία αισθημάτων ευφορίας. Από την πρώτη κιόλας μπουκιά…


Η επιστημονική εξήγηση
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως και το παγωτό) περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μετά από μια αλληλουχία αντιδράσεων παράγει σεροτονίνη, μια χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας και δημιουργεί χαρούμενη διάθεση.

Ένα δροσερό και εύπεπτο επιδόρπιο
Η σύσταση και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα και τον τύπο του. Τα πρωτεύοντα υλικά του είναι το γάλα, τα αβγά, το κακάο, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, οι γλυκαντικές ουσίες, οι χυμοί φρούτων, οι σταθεροποιητές, οι γαλακτωματοποιητές, τα χρώματα και τα αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα (σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) για τη βελτίωση των οπτικών αλλά και γευστικών χαρακτηριστικών του, όπως κομμάτια, σιρόπι ή απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια ή κομμάτια φρούτων, καραμέλα κ.ά.

Συναντάται λοιπόν σε διάφορες γεύσεις, σερβίρεται με ποικίλους τρόπους και συνδυάζεται με αρκετά τρόφιμα, ακόμη και ποτά.

Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες (με υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13γρ/100γρ), υδατάνθρακες (20-25γρ/100γρ), άλατα, ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο, και βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β12. Αντίθετα, υστερεί σε σίδηρο και σε βιταμίνες D και C. Θερμιδικά καλύπτει το 5-10% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερμίδες/100γρ), το 5-10% σε πρωτεΐνες, το 8-10% σε υδατάνθρακες, το 10-15% σε λίπη, το 15-20% σε βιταμίνη Α, το 20% σε βιταμίνη Β12 και το 40% σε ασβέστιο και φώσφορο. Επομένως αποτελεί ένα καλό επιδόρπιο, ακόμα και για άτομα με προβλήματα υγείας, αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β, Κ καθώς και σε ασβέστιο το καθιστούν χρήσιμο για την καλή υγεία του δέρματος και την ανάπτυξη των οστών. Μπορούμε λοιπόν να το απολαμβάνουμε, αλλά με μέτρο και οπωσδήποτε όχι υποκαθιστώντας με αυτό κύρια γεύματα ή φυσικές τροφές όπως το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι ή τα φρούτα, τα οποία πρέπει να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ημερήσιας διατροφής. 

Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση παγωτού δημιουργεί πρόβλημα τερηδόνας στα δόντια (λόγω σακχάρων). Ειδικότερα τα παιδιά πρέπει να το καταναλώνουν ελεγχόμενα, καθώς τα πρόσθετα, οι κεκορεσμένες λιπαρές ουσίες και η καφεΐνη που εμπεριέχεται στη σοκολάτα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο οργανισμό τους, προκαλώντας αλλεργίες και άλλα προβλήματα.

Καλύτερα ξυλάκι ή γρανίτα
Το παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας) έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα κυπελάκια, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και σε χοληστερίνη, ιδιαίτερα τα παρφέ. Γενικά τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ αντίθετα οι γρανίτες και τα σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ως καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες, όπως επίσης και τα παγωτά με διάφορες γεύσεις φρούτων ή παγωμένο γιαούρτι.

Θέλει προσοχή, γιατί είναι ευαίσθητο
Το παγωτό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευπαθές προϊόν, γεγονός που επιβάλλει συνεχή, αυστηρό και έγκυρο ποιοτικό έλεγχο. Πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο σε καθαρά και κλειστά δοχεία, ώστε να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά του και να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηριδίων ή παθογόνων μικροοργανισμών.
Όταν διαλέγεις παγωτό:
  • Να προτιμάς το τυποποιημένο από το χύμα (σύμφωνα με το ΙΝ.ΚΑ, τα ποσοστά νοθείας στο χύμα κυμαίνονται μεταξύ 15-20%, ενώ στο τυποποιημένο είναι σχεδόν μηδαμινά).
  • Να μην το αγοράζεις, αν δεις εμφανή ελαττώματα και παραμόρφωση στη συσκευασία του.
  • Να το αγοράζεις από καταψύκτες που βρίσκονται σε σκιερά μέρη και δεν είναι υπερβολικά γεμάτοι. Να μην έχουν επίσης στρώματα πάγου στα τοιχώματά τους, που σημαίνει ότι έγινε ανεξέλεγκτο ξεπάγωμα με συνέπεια πιθανή αλλοίωση της σύστασης του παγωτού.
  • Αν δεν πρόκειται να το καταναλώσεις άμεσα, πρέπει να το τοποθετήσεις στην κατάψυξη. Μην το φας, αν παραμείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μισή ώρα.
  • Το χύμα πρέπει να διατηρείται σε ειδικές καθαρές βιτρίνες και το κουτάλι σερβιρίσματος να είναι πάντα τοποθετημένο μέσα σε καθαρό δοχείο με νερό.
  • Η γεύση και η οσμή του πρέπει να είναι πάντοτε ευχάριστη και γλυκιά.
 http://www.goldenmag.gr/archives/19815

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου