Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σε επιλεκτική χρεοκοπία οδηγείται η Ελλάδα.. Γιούνγκερ: "Δεν αποκλείεται η στάση πληρωμών..


Γερμανία και Γαλλία έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία προσωρινή χρεοκοπία, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν χθες το βράδυ για πετά ολόκληρες ώρες η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Σαρκοζί.
 

Το σχέδιο προνοεί την επαναγορά κρατικών ομολόγων, με στόχο την αποφυγή διάχυσης της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Επιπλέον, όπως τονίζεται το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ίσως το μόνο που βάζει στο παιχνίδι και τους ιδιώτες, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί πως τους υποχρεώνει να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το χρέος της και έτσι να πεισθούν οι ιδιώτες δανειστές της να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο διάσωσης.

Από το σχέδιο αυτό αποκλείσθηκε η επιβολή φόρου στις τράπεζες, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον διοικητή της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, ο οποίος ήρε τις όποιες επιφυλάξεις του εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Πάντως, σημειώνεται ως το δεύτερο πακέτο διάσωσης ενδεχομένως να οδηγήσει μόνο στην προσωρινή επίλυση του προβλήματος χρέους της χώρας, δίνοντας της τη δυνατότητα να πάρει μία ανάσα, ωστόσο, εκφράζεται η άποψη πως αργότερα, μετρά από μερικούς μήνες, θα χρειασθεί να ληφθούν σκληρότερες αποφάσεις, προκειμένου να διαγραφεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί εγγυήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καλούνται εσπευσμένα στις Βρυξέλλες οι κ. Γ. Προβόπουλος, Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία. Όλη η προσπάθεια είναι να εξασφαλισθεί ότι η επίδραση αυτής της εξέλιξης θα είναι "ελεγχόμενη" και θα καλύπτεται από τις ευρωπαικές εγγυήσεις.

Το κέντρο βάρους των συζητήσεων και των τελικών αποφάσεων βρίσκεται στην πρόταση του IIF.
Στο σημείωμα που έφθασε στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες συναντήσεις με τους τραπεζίτες στη Ρώμη περιγράφει την πρόταση για το ελληνικό ζήτημα ως εξής:

"Η βασική πρόταση κατατίθεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις και η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας μέσω μιας δέσμης επιλογών που έχουν σχεδιαστεί για την κινητοποίηση τουλάχιστον του 90% των ιδιωτών επενδυτών ελληνικού χρέους. Το σχέδιο προβλέπεται να καλύψει το σύνολο του χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και ανέρχεται στα 240 δισ. ευρώ. Θα μειώσει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βάσει των επίσημων στοιχείων και θα θέσει το χρέος σε ένα βιώσιμο επίπεδο. 

Αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει ζημιές για τους επενδυτές αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση αυτών των ζημιών σε διαχειρίσιμο επίπεδο.
Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας του IIF θα μειώσουν σημαντικά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο μετά το σχεδιαζόμενο τριετές πρόγραμμα που θα αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές το νωρίτερο στα τέλη του 2013.
Παράλληλα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα απαιτηθούν κεφάλαια και από θεσμικές πηγές (τον ευρωπαικό μηχανισμό σταθερότητας EFSF και ΔΝΤ) για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και οι δανειακές ανάγκες της χώρας που υπολογίζονται στα 60 δισ.
Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις του IIF και συνδυαστούν με τα κεφάλαια από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας και πιθανότατα θα αποτρέψουν την ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Είναι όμως απαραίτητο να συνεχιστούν και μετά τα επόμενα τρία χρόνια οι προσπάθειες της Ελλάδας και να επιτευχθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνηθέντες στόχοι προκειμένου να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα και να ισχυροποιηθεί συνολικά η ελληνική οικονομία.
Στο τέλος του τριετούς προγράμματος το ελληνικό χρέος δεν θα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε χέρια θεσμικών αλλά σε ένα συνδυασμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα".
Την ίδια ώρα έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για το κείμενο συμπερασμάτων που θα συζητηθούν σε λίγες ώρες στη Σύνοδο. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 3,5% με σημαντική εμπλοκή και διεύρυνση του ρόλου του EFSF στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρασχεθούν εγγυήσεις στα ελληνικά ομόλογα ακόμη και αν υπάρξει αξιολόγηση χρεοκοπίας.

Γιούνγκερ: "Δεν αποκλείεται στάση πληρωμών για την Ελλάδα"
Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν αποκλείει μία στάση πληρωμών της Ελλάδας και τόνισε ότι "πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί", η οποία δεν μπορεί "να αποκλεισθεί" ως ενδεχόμενο.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην ιδέα επιβολής φόρου στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

http://www.dailynews24.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου