Πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους δήμους θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» και ενώ προηγήθηκε το «θρίλερ» με την 5η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαιτίας ανεξόφλητων δανείων που είχαν συνάψει με ξένες τράπεζες οι δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών.
Το ζήτημα επείγει, καθώς μπορεί η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει πανευρωπαϊκά σε δανεισμό το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ (0,9%) και μόλις 0,7% επί του δημοσίου χρέους, ωστόσο 58 δήμοι της χώρας επί συνόλου 325 βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομκή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δανεισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά, που επιβεβαιώθηκαν προ ημερών και από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Ολι Ρεν, ανέρχεται για όλους τους δήμους σε 1.891.098.604 ευρώ. Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε ωστόσο παράλληλα στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση και μέσω του «Καλλικράτη», για την οικονομία που απαιτείται στη λειτουργία της.Το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί ήδη τη ρύθμιση για το πρόγραμμα εξυγίανσης, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται ειδικός λογαριασμός, ο Λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ιδιωτικές τράπεζες, ενώ οι δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να επιμηκύνουν έως και 25 χρόνια την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Επιφυλάσσει όμως στους δήμους που θα ενταχθούν σε αυτό... και «μνημόνιο» και «τρόικα».Ειδικότερα, στο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το μνημόνιο της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να ενταχθούν οι δήμοι των οποίων οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια ξεπερνούν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό χρέος τους υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών τους εσόδων.
Η ένταξη συνεπάγεται ωστόσο την τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, το οποίο απαγορεύει προσλήψεις, περιορίζει δραστικά την δυνατότητα έργων, αφού μέρος των πόρων τους δεσμεύεται ουσιαστικά προκειμένου να αποπληρώνονται δανειακές υποχρεώσεις, επιβάλλει λογοδοσία στην Ελεγκτική Επιτροπή που ως «τρόικα» παρακολουθεί την πορεία τους και βεβαίως οι δήμοι χάνουν κάθε δυνατότητα σύναψης νέων δανείων. Οπως εξάλλου αναφέρεται στη ρύθμιση που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών, στόχος του προγράμματος εξυγίανσης είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων ΟΤΑ και να διασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η υποχρέωση του δήμου να διαθέτει μέρος ή το σύνολο των εσόδων (και της ΣΑΤΑ) για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό σημαίνει «πάγωμα» των έργων και δυνατότητα χρηματοδότησης, κατά περίπτωση, μόνο έργων συντήρησης και επισκευής του οδικού δικτύου. «Πηγή» χρηματοδότησης έργων θα αποτελούν πλέον αποκλειστικά για τους δήμους του προγράμματος το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.
Επιπλέον, προβλέπει «πάγωμα» ή περιορισμό των προσλήψεων καθώς και «πάγωμα» της χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών, όπως για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Οι περιορισμοί πάντως μπορούν να αφορούν μόνο μία δημοτική ενότητα ενός δήμου που έχει προκύψει από συνένωση του «Καλλικράτη», όπου και διαπιστώνεται το πρόβλημα, ενώ είναι στην ευχέρεια του δημάρχου να κατανείμει τα «βάρη» μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης αρχίζει με την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των δήμων από ορκωτούς ελεγκτές. Η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών αποστέλλται στη Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία συντάσσει σχετική εισήγηση που υποβάλλεται μαζί με την έκθεση στην Ελεγκτική Επιτροπή.
Η Ελεγκτική Επιτροπή αποφασίζει στη συνέχεια εάν ο δήμος θα υπαχθεί ή όχι στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Εάν ο δήμος υπαχθεί, οφείλει εντός δύο μηνών να καταθέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσής του. Η Ελεγκτική Επιτροπή εγκρίνει ή τροποποιεί το πρόγραμμα, ενώ μπορεί ακόμη και να το καταρτίσει η ίδια, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής από τον δήμο. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι δήμοι απέστειλαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, προ των πυλών του προγράμματος εξυγίανσης βρίσκονται 58 από τους 325 δήμους της χώρας. Από αυτούς, οι 24 βρίσκονται «στο κόκκινο» και οι υπόλοιποι 34 αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.Οι 24 «κόκκινοι δήμοι» είναι εκείνοι που έχουν συνολικό χρέος άνω του 150% από τακτικά έσοδα και Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ για έργα). Αλλοι 34 δήμοι ανήκουν στην κατηγορία του «βαθύ πορτοκαλί», εκ των οποίων οι 12 έχουν συνολικό χρέος από 120% - 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ και οι 22 έχουν συνολικό χρέος από 100% - 120% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ.Αντιθέτως, στην «πράσινη ζώνη» των δήμων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης βρίσκονται 267 δήμοι.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1535754&nt=103&utm_source=KerdosNLetterApp&utm_medium=email&utm_campaign=html_newsletter
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου