Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η τοποθέτηση-απολογισμός του υπουργού Οικονομικών στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσουν αιχμηρές τοποθετήσεις από τους βουλευτές.
Η συνεδρίαση αποδείχθηκε μαραθώνια με αποτέλεσμα να αναβληθεί για την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβουλιο και για την Πέμπτη το Υπουργικό. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετέχουν πέντε υπουργοί: ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Η τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου
Η τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα για την 20μηνη πορεία της οικονομίας, αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο. Σε αυτό τονίζει ότι όσοι ασκούν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση και βάλουν κατά της αξιοπιστίας της, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Και τέτοιες ήταν, το προηγούμενο διάστημα και παραμένουν, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί χρειάσθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011.
Οι δυσκολίες άρχισαν όταν το έλλειμμα του 2010 δεν έκλεισε στο 9,4% αλλά στο 10,5%, λόγω της υψηλότερης αφετηρίας του ελλείμματος, το οποίο ήταν κατά πολύ υψηλότερο του προβλεπομένου. Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. ευρώ. Κατά 1,7 δισ. υπήρξε επιβάρυνση από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων και κατά 1,2 δισ. ευρώ από επανεκτίμηση αποδόσεων μέτρων. Έναντι της υστέρησης του προϋπολογισμού του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2007 υστέρησε κατά 9,1δισ., του 2008 κατά 19,4 δισ. και του 2009 κατά 31,5 δισ. ευρώ.
Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη πρόκληση της δημοσιονομικής της πολιτικής, αλλά τονίζει ότι καμία χώρα δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη.
Τονίζει, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κατά περίπου δύο μονάδες του ΑΕΠ, που θα γίνει μέσω της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα. Θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ για τις ΔΕΚΟ προβλέπονται σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους κατά 1,5 δισ. έως το 2015. Στο ίδιο διάστημα οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 20% έναντι των σημερινών, ενώ από τις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες, μόνο το 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα προωθηθεί και ο εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έσοδα 3 δισ. από την αντιμετώπισή της και έσοδα 6 δισ. από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους. Επαναλαμβάνει, επίσης, τη δέσμευση που ανέφερε στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Oι τοποθετήσεις βουλευτών
«Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα με αντιμετωπίσατε ως... Ούφο»είπε η Βάσω Παπανδρέου, συνεχίζοντας: «Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο έχει κοντά ποδάρια.»
Εξίσου σκληρή ήταν η κριτική του Κώστα Γείτονα, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και ότι το δημοψήφισμα είναι προθάλαμος εκλογών.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό σποτ απολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. «Ζούμε το τέλος των διλημμάτων, αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Με την πολιτική μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταφέραμε να αδειάσουμε τις τράπεζες και να γεμίσουμε τις πλατείες.»
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άσκησε κριτική στους χειρισμούς και τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα, λέγοντας ότι κανένας δεν θα υπέγραφε αυτή τη σύμβαση. «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και διευρύνεται το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης» συνέχισε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έκτωρ Νασιώκας, ο οποίος τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις υπουργών. Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. «Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009.
«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο» είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων.
Η βουλευτής Έλενα Παναρίτη αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα: «Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα» είπε χαρακτηριστικά. Αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε ότι «ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αλλά οφείλει και η κυβέρνηση και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας» είπε ο κ. Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».
«Εισφορά αλληλεγγύης ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος» φέρεται να πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. «Ανάπτυξη χθες» ζήτησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εδώ και καιρό.
Ο Χρήστος Μαγκούφης επανέφερε την πάγια πρότασή του για τη δημιουργία «σταθερής κυβερνητικής δομής» με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Επίσης τάχθηκε κατά της κατάργησης υπηρεσιών όπως το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ. Επίσης, ο κ. Μαγκούφης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της «Ευρώπης των 27».
Η Τόνια Αντωνίου σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας». Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου