"Μαυρισμένοι" και εγκλωβισμένοι στα "πλοκάμια" του "Τειρεσία" βρίσκονται το τελευταίο διάστημα πάνω από ένα εκατομμύριο (!) ελεύθεροι επαγγελματίες ανά την Ελλάδα, με το βάρος των χρεών να τους έχει δέσει τα χέρια, βουλιάζοντάς τους ολοένα και περισσότερο σε μια δυσβάστακτη οικονομική κατάσταση. Το ανησυχητικό στοιχείο, που συνάμα είναι και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις επιχειρήσεις του Ηρακλείου, είναι ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων, για πρώτη φορά φέτος ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων στο νομό Ηρακλείου, που υπερβαίνει το 65%, καταγράφει ζημίες και πτώση του τζίρου. Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι η λίστα του "Τειρεσία" θα μακραίνει ολοένα και περισσότερο, αν κάτι δεν αλλάξει όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα της χώρας.
Την ίδια στιγμή, υπό κατάρρευση βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, καθώς ο ένας στους δύο ασφαλισμένους αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, όπως ήδη έχει διαπιστωθεί, η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι για να επαναχρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις ή να επιμηκυνθούν στο διπλάσιο οι χρόνοι αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων απαιτούνται περίπου 20 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, μιλώντας στην ετήσια τακτική της συνέλευση.
Λόγω του ότι επίσημα δεν μπορεί να γίνει γνωστό πόσοι ακριβώς επαγγελματίες βρίσκονται στη λίστα του "Τειρεσία", αφού τα στοιχεία αυτά δεν ανακοινώνονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις σε τοπικό επίπεδο - και με δεδομένο ότι η αγορά του Ηρακλείου είναι ή τουλάχιστον ήταν πριν από την οικονομική κρίση από τις πιο δυνατές, ενισχύοντας μέχρι πρότινος την οικονομία της χώρας μας, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς - ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ηρακλειωτών επαγγελματιών βρίσκονται ήδη στην ''τσιμπίδα'' του "Τειρεσία", ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μην μπουν στη λίστα.
Το γεγονός αυτό το καταμαρτυρούν τα λουκέτα και τα πωλητήρια που καθημερινά μπαίνουν σε επιχειρήσεις, αλλά και τα συμφραζόμενα που ακούγονται στα "πηγαδάκια" των Ηρακλειωτών και στο σύνολο των Κρητικών επιχειρηματιών. Πολλοί, βιώνοντας ήδη μια επιβαρυμένη κατάσταση, φοβούνται μήπως είναι το επόμενο όνομα που θα τοποθετηθεί στη μαύρη ή τη λευκή λίστα του "Τειρεσία".
Τι λένε οι πρόεδροι Επιμελητηρίου και ΟΕΒΕΝΗ
«Δυστυχώς, αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στην Κρήτη. Η αγορά του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης, ενώ ήταν μία από τις ανθούσες αγορές πριν το 2008, με ένα πολύ σημαντικό αριθμό ανάπτυξης, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, εξίσου ίσως σημαντικό με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτό που ελπίζουμε και προσδοκούμε όλοι είναι ότι αλλάζοντας τακτική, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και Πολιτείας αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, θα δούμε να λαμβάνονται μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που μαστίζει αυτή τη στιγμή στο σύνολό της την ελληνική αγορά», είπε αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Νικήτας Δολαψάκης, δίνοντας έτσι το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική αγορά.
Τη δική του τοποθέτηση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μανόλης Σφυρής, αναφέροντας ότι, «αν ανακοινώνεται επίσημα ένας τόσο μεγάλος αριθμός πανελλαδικά, λογικό είναι να υπάρχουν και τα ανάλογα ποσά σε μια δυναμική αγορά όπως είναι η δική μας. Η κατάσταση είναι τέτοια σήμερα, που οδηγεί πάρα πολλούς επαγγελματίες στη μαύρη λίστα. Αναμενόμενο επίσης είναι το γεγονός ότι, όσο η κρίση διογκώνεται, μεγαλώνει ο αριθμός εκείνων που μπαίνουν στον "Τειρεσία". Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία και ότι δε θα γίνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Όμως κανείς σήμερα δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στη χώρα μας μετά από ένα μήνα».
Στο Ηράκλειο, όπως είπε μιλώντας στη "Ν.Κ." με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου ο κ. Παύλος Μπαριτάκης (δήμαρχος Βιάννου), η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών δυστυχώς έχει περάσει από τον "Τειρεσία" και οι περισσότεροι παραμένουν ακόμα "αιχμάλωτοι" στις λίστες του, καθώς δεν έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ώστε να απεγκλωβιστούν από αυτόν.
«Δυστυχώς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο σύστημα του "Τειρεσία" αυξάνονται καθημερινά. Θεωρώ ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί - και δυστυχώς συνεχίζεται - δε βλέπουμε να υπάρχει ανάκαμψη. Όσον αφορά στο 2011, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων, για πρώτη φορά φέτος ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων στο νομό Ηρακλείου, που υπερβαίνει το 65%, καταγράφει ζημίες και πτώση του τζίρου. Η κατάσταση των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των βιοτεχνών είναι πάρα πολύ δύσκολη», είπε ο κ. Μπαριτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι το σκηνικό μπορεί να ανατραπεί άμεσα τουλάχιστον.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου