Πληγή που αιμορραγεί, ναρκοθετώντας τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παραμένει το μέτωπο των καταθέσεων.
Oι εκροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κλιμακώνονται επικίνδυνα σε ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν κινδυνολογικά σενάρια που προκαλούν πανικό στο κοινό. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ παρά την εντεινόμενη μείωση των καταθέσεων.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών τάσεων οδηγεί στο δυσμενές για την πραγματική οικονομία συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώνεται με δραματικό ρυθμό, καθώς οι τράπεζες ουσιαστικά δεν μπορούν να διαθέσουν ρευστότητα σε δάνεια. Διότι εφόσον οι καταθέσεις φεύγουν και ταυτόχρονα μειώνεται η ζητούμενη από τις τράπεζες ρευστότητα από την ΕΚΤ, η εξισορρόπηση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της μεγάλης μείωσης του ενεργητικού, δηλαδή κυρίως των χορηγήσεων.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο «έφυγαν» από τις τράπεζες περίπου 5,5 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα. Συνολικά, οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκαν σε 212,7 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο από τον χώρο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφυγαν από τις τράπεζες 2,3 δισ. ευρώ και συνολικά στην κατηγορία αυτή οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 196,75 δισ. ευρώ.
Μόνο από τις καταθέσεις των νοικοκυριών αποσύρθηκαν τον Απρίλιο 1,6 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή έχει συνεχιστεί με έντονο ρυθμό τον Μάιο ιδιαίτερα δε την τελευταία εβδομάδα όταν υπολογίζεται ότι αποσύρθηκαν ακόμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Απριλίου, το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του 2010 η απώλεια έχει φθάσει τα 32,5 δισ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Απριλίου, το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του 2010 η απώλεια έχει φθάσει τα 32,5 δισ. ευρώ.
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες το 2010 κατέφυγαν σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο και μετά ο κύριος όγκος δαπανάται στο εσωτερικό προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να καλύπτει ταμειακές του ανάγκες, καθώς η ύφεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία με μείωση εισοδημάτων και απώλεια θέσεων εργασίας.
Οπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, σήμερα αν και παραμένει ορατή η τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, το μεγαλύτερο μέρος αποσύρεται από τις τράπεζες είτε για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις είτε με σκοπό τη φύλαξη εκτός τραπεζικού συστήματος, ενώ είναι πλέον σημαντικό το τμήμα καταθέσεων που αποσύρονται επειδή δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε φορολογικούς ελέγχους.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1508410&nt=103&utm_source=KerdosNLetterApp&utm_medium=email&utm_campaign=html_newsletter
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1508410&nt=103&utm_source=KerdosNLetterApp&utm_medium=email&utm_campaign=html_newsletter
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου