Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν μία ακόμη χρονιά βαθιάς ύφεσης, αβεβαιότητας και περιθωριοποίησης της χώρας.

Σκληρή και άνιση μάχη επιβίωσης δίνει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αντιμέτωπος με τη γενικευμένη κρίση και τη βαθιά ύφεση που πλήττει την πραγματική οικονομία. 
 
Τη δραματική εικόνα που βιώνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες σε όλους τους κλάδους αποτυπώνουν με τη γλώσσα των αριθμών, τα στοιχεία της Icap που επεξεργάστηκε τους πρώτους περίπου 4.000 ισολογισμούς για το 2010. 
 
Από τα στοιχεία προκύπτει απόλυτη στασιμότητα του τζίρου, σημαντική υποχώρηση των μικτών κερδών και σημαντική μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων 48,7%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το 2010 κλιμακώθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις, ενώ εξαντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι προσπάθειες προσαρμογής, όπως η μείωση των δαπανών. Πέραν των πιέσεων λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας, εν γένει οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με επιπλέον δανεισμό, κάτι που είχε αρνητική επίπτωση, καθώς αντιμετώπισαν και αύξηση κόστους χρήματος ακριβώς στην πιο δύσκολη περίοδο.

Ηδη βρισκόμαστε στα μισά του κρίσιμου 2011 και τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει στο οικονομικό περιβάλλον. Αντίθετα, βιώνουμε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, ανάλογο ή ίσως και βαρύτερο απ' ότι έναν χρόνο πριν, όταν υιοθετήσαμε το μνημόνιο.

Ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας δεν αντέχει μία ακόμη χρονιά βαθιάς ύφεσης, αβεβαιότητας και περιθωριοποίησης της χώρας. Είναι ο τομέας από τον οποίο περιμένουμε τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης και αν δεν μπορέσει να αναλάβει αυτό τον ρόλο, τότε θα εξανεμιστεί κάθε προοπτική εξόδου από την κρίση.

Για να μπορέσει όμως ο επιχειρηματικός τομέας να ανακάμψει, χρειάζεται να επανέλθει άμεσα και με απτά αποτελέσματα η οικονομία σε τροχιά προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται ένα περιβάλλον θετικό ώστε να αφομοιωθούν και να αποδώσουν τα αναπτυξιακά στοιχεία της όλης αυτής προσπάθειας, ωθώντας τις επιχειρήσεις σε ανάκαμψη.
Στοιχεία, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, η μείωση του εργασιακού κόστους, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα, οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό και τις εξαγωγές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων χωρίς την οποία ανάκαμψη δεν υπάρχει.


Δεδομένων αυτών, μόνο ενθαρρυντικά για τον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι τα όσα διαδραματίζονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, που φαίνεται ότι απέχει μακράν από την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, έστω και αν αυτοί δεν βγαίνουν στις πλατείες «αγανακτισμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου