Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Εφιαλτικό το σενάριο της άσκησης "Ποσειδών" για επανάληψη του σεισμού του 365 π.Χ. στην Κρήτη

 
Δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένοι άνθρωποι. Πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες παραλιακές περιοχές που σήμερα θεωρούνται τα "φιλέτα" της τουριστικής οικονομίας... κατεστραμμένες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, ο βιολογικός καθαρισμός των Χανίων, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Κλειστά λόγω των κυμάτων ή των κατολισθήσεων τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα και των δρόμων που οδηγούν προς τα Νότια της Κρήτης.
«Γονατισμένες» οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη περιμένουν με αγωνία την συνδρομή των ομάδων διασωστών από τις Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
Αυτές είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις που θα έχει η «επανάληψη» ενός σεισμού αντίστοιχου με εκείνον που συνέβη τον Ιούλιο του 365 π.Χ.
Τότε που ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 8 και άνω Ρίχτερ συμβαίνει στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης και προξενεί όχι μόνο τεράστιες γεωλογικές αλλαγές στο νησί, αλλά και τεράστιες καταστροφές που επιδεινώνονται από ένα γιγαντιαίο κύμα τσουνάμι με αποτέλεσμα την καταστροφή των πόλεων της Κρήτης και χιλιάδες νεκρούς.
Σε αυτόν ακριβώς τον σεισμό που επηρέασε ολόκληρη την Ανατ.Μεσόγειο βασίζεται η πανευρωπαϊκή άσκηση «Ποσειδών» η οποία πραγματοποιήθηκε επί χάρτου την Δευτέρα (30/5) στην Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και θα ολοκληρωθεί με πρακτική άσκηση (επί πεδίου) στα τέλη Οκτωβρίου.
Μιλώντας στο Flashnews.gr, για την άσκηση «Ποσειδών», ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ.Κώστας Συνολάκης επεσήμανε πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τον σεισμό και το τσουνάμι του 365 π.Χ. στην άσκηση επί χάρτου «κοιτάζαμε να δούμε βάση μιας ακολουθίας μόλις γίνει ο σεισμός, αν θα πέσουν κτίρια, τι θα γίνει και από κει και πέρα, από την στιγμή που έχουμε τσουνάμι, να δούμε τι καταστροφές υπάρχουν, πως μπορούμε να αντιδράσουμε στην Κρήτη αφού ξαφνικά δεν θα έχουμε τηλέφωνα, δεν θα έχουμε ηλεκτρικό, πως θα γίνουν οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες, στα βουνά θα γίνουν κατολισθήσεις και θα κλείσουν δρόμοι προς τα Νότια.»

Εκκένωση σε 30 λεπτά

Εάν επαναληφθεί ο σεισμός του 365 π.Χ. και σε ότι αφορά στον χρόνο που θα υπάρχει για να εκκενωθούν οι παραλιακές περιοχές, σύμφωνα με τον κ.καθηγητή «εάν το Εθνικό Αστεροσκοπείο κάνει την δουλειά του σωστά και μας δώσει προειδοποίηση μέσα σε 4-5 λεπτά, έχουμε περίπου μισή ώρα για να κάνουμε εκκένωση του πληθυσμού στην Βόρεια Κρήτη. Μιλάμε για 30 λεπτά για τα Χανιά και 35 λεπτά για το Ηράκλειο.
Είναι αρκετός χρόνος για να κάνουμε εκκένωση και να μην έχουμε θύματα. Στην Ιαπωνία ο χρόνος ήταν μικρότερος και έκαναν πολύ καλές εκκενώσεις.»
Το αεροδρόμιο Χανίων μόνη πύλη εισόδου στην Κρήτη
Συνεχίζοντας την περιγραφή του εφιαλτικού σεναρίου της άσκησης ο κ.Συνολάκης τόνισε ότι «επειδή ουσιαστικά θα έχει «γονατίσει» η Ελληνική πολιτική προστασία θα χρειαστούν να έρθουν διασώστες από το εξωτερικό, το ζητούμενο λοιπόν ήταν το πώς μπορούν να έρθουν διασώστες στην Κρήτη για να μας βοηθήσουν.
Όπως είδαμε στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλους μεγάλους σεισμούς, τα λιμάνια ουσιαστικά θα κλείσουν τουλάχιστον για μερικές μέρες καθώς θα έχουν καταστροφές. Τα λιμάνια λοιπόν δεν μπορούμε να τα υπολογίζουμε. Και στην Βόρεια και στην Νότια Κρήτη. Ίσως μόνο το λιμάνι της Ιεράπετρας να μπορέσει να δουλέψει, αλλά τα λιμάνια των Χανίων και του Ηρακλείου, δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε αν γίνει αυτό το σενάριο και βεβαίως καμιά φυσική καταστροφή δεν είναι ίδια με την προηγούμενη.
Όμως στην άσκηση προέκυψε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε και τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, καθώς και του μικρού αεροδρομίου που υπάρχει στο Τυμπάκι…..Το αεροδρόμιο “ Ν.Καζαντζάκης” του Ηρακλείου κινδυνεύει να μην είναι αξιοποιήσιμο, άρα όταν μας έρθουν οι διασώστες, ουσιαστικά η μόνη πύλη της Κρήτης θα είναι το αεροδρόμιο των Χανίων, το οποίο δεν επηρεάζεται από τσουνάμι λόγω υψομέτρου.
Ουσιαστικά είναι το μόνο αεροδρόμιο που έχουμε στην Κρήτη – ίσως και το μικρό στην Σητεία – το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να έρθουν διασώστες».
Επιπλέον στην διάρκεια της άσκησης επί χάρτου της Δευτέρας προέκυψε πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η πολύτιμη συνδρομή από τις άλλες χώρες δεν θα έρθει νωρίτερα από 6-7 ώρες.
«Σύμφωνα με την άσκηση, μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που θα γίνει ο σεισμός ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης στην Ευρώπη, οπότε ελπίζουμε – και αυτό θα υπολογιστεί στην άσκηση πεδίου που θα γίνει τον Οκτώβριο – ότι οι ομάδες διάσωσης θα μπορούν να είναι στην Κρήτη μέσα σε 6-7 ώρες.
Έτσι τον Οκτώβριο στην άσκηση πεδίου, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του αεροδρομίου Χανίων καθώς αυτός θα είναι ομόνος χώρος που δεν θα έχει ζημιές και θα μπορούν να έρθουν διασώστες» είπε ο κ.Συνολάκης.
Να σημειωθεί πως στον σχεδιασμό της άσκησης «Ποσειδών» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός σεισμού αντίστοιχου με εκείνον του 365 π.Χ. δεν ελήφθη υπόψη το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος καθώς, όπως διευκρίνισε ο κ.Συνολάκης «δεν συζητήθηκε αλλά ο ΓΓ κατάλαβε αμέσως ότι το Ν.Καζαντζάκης έχει πρόβλημα και αυτό θα το δούν στον σχεδιασμό τους. Αλλά όταν κάνουμε μια άσκηση και ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό του Ξενοκράτη, βασιζόμαστε σε αυτά που υπάρχουν σήμερα και όχι στον μελλοντικό σχεδιασμό.
Εάν σε 5-10 χρόνια επαναληφθεί η άσκηση και θα έχουμε το καινούργιο αεροδρόμιο θα συμπεριληφθεί στην άσκηση.»
Να σημειωθεί πως η μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων του σεισμού και του τσουνάμι θα γίνει στις 25-26 Οκτωβρίου με την συμμετοχή του συνόλου των υπηρεσιών και των εθελοντών της Κρήτης, αλλά και με συμμετοχή παρατηρητών από 30 και πλέον χώρες που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε ΕΔΩ την αναπαράσταση του τσουνάμι του σεισμού του 365 π.Χ. που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογικών Ερευνών με βασικό συντελεστή τον κ.Συνολάκη

Flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου