Η εξαγγελία του Προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, υπό τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε ρητώς και με ευκρίνεια, είναι απολύτως ρεαλιστική και κινείται μέσα στο πλαίσιο τόσο του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολομελείας και Ε΄Τμήματος) ως προς την ερμηνεία αυτού του άρθρου. Ειδικότερα:
Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απαγορεύει, άνευ όρων, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αντιθέτως, δεκάδες αποφάσεών του, ιδίως μετά το νόμο Τρίτση, θέτουν τους όρους υπό τους οποίους, είναι συνταγματικώς ανεκτή μια τέτοια νομιμοποίηση. Συγκεκριμένα, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι συνταγματικώς δυνατή εφόσον εξετάζεται κατά περίπτωση και εφόσον το μέγεθος της αυθαιρεσίας δεν προσβάλλει το όλο οικοσύστημα, μέσα στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο (π.χ. δάσος, αιγιαλός, αρχαιολογικός χώρος, υγροβιότοπος).
Αυτό, άλλωστε, τόνισε και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς, αναφέροντας ενδεικτικώς τις ως άνω περιπτώσεις οικοσυστημάτων, η προσβολή των οποίων καθιστά απαγορευτική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Το ότι η πρόταση αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το πνεύμα της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τεκμηριώνεται και από την άλλη προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Α. Σαμαράς για το μέλλον, ως προς την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος: Συγκεκριμένα, την προϋπόθεση κατά την οποία προβλέπεται νομιμοποίηση των ως σήμερα, και μόνον, αυθαιρέτων αλλά και πλήρης απαγόρευση τέτοιας νομιμοποίησης εφεξής. Με την πρόσθετη μάλιστα κύρωση της άμεσης κατεδάφισης κάθε αυθαίρετου ακινήτου, είτε όσο κτίζεται είτε και αν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και μάλιστα με τα έξοδα της κατεδάφισης να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου