Παρότι το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και ευεργετικά σε πολλούς τομείς, φαίνεται να απουσιάζει από τη ζωή των … ανθρώπων και το χαμόγελο να γίνεται όλο και πιο σπάνιο.
Ακόμη όμως και αυτό διδάσκεται! Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των «κλαμπ γέλιου». Να βοηθήσουν τον κόσμο να μάθει να γελά, να αντιμετωπίζει τη ζωή πιο αισιόδοξα και να βλέπει τη χαρούμενη πλευρά της.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Διαμαντία Δουρούμπα, στα «κλαμπ γέλιου» οι συμμετέχοντες μαθαίνουν αρχικά να γελούν μηχανικά και σταδιακά με κάποιες ειδικές μεθόδους του θεραπευτή-συντονιστή να βλέπουν την αστεία πλευρά ορισμένων προσωπικών τους βιωμάτων.
«Έρευνες έδειξαν ότι η αίσθηση του χιούμορ βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι απλό, αν το σκεφτείτε, αντί να θυμώσετε με κάτι μπορείτε να το δείτε από την αστεία του πλευρά και να το διακωμωδήσετε», επισημαίνει η κ Δουρούμπα. «Έτσι, ξεπερνάμε γεγονότα όχι τόσο σημαντικά και άξια να μας χαλάσουν τη διάθεση και να οδηγήσουν είτε σε καβγάδες είτε σε συγκρούσεις», προσθέτει.
Με αφορμή τη συμμετοχή της στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών για το Χιούμορ, η κ. Δουρούμπα αναφέρεται στο humor Therapy (θεραπεία με χιούμορ) και την επίδρασή του στα άτομα με αναπηρία στους χώρους των πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των φοιτητών μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αναπηρία τους μέσα από το χιούμορ. Το «εργαλείο» αυτό όμως δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επικοινωνία.
Για το λόγο αυτό η κ. Δουρούμπα προτείνει τη δημιουργία «κλαμπ γέλιου» και συναντήσεις, όχι μόνο για τους εν λόγω φοιτητές αλλά και για το προσωπικό και τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου. «Για να βοηθήσουμε τα συγκεκριμένα άτομα, χρειάζεται όλοι να έχουμε μάθει να χαμογελάμε και να δείχνουμε ένα πιο χαρούμενο και αισιόδοξο πρόσωπο», εξηγεί.
Επιπλέον, τονίζει ότι το χιούμορ λειτουργεί ως «εργαλείο» επικοινωνίας, μια γέφυρα. «Εκεί, που η επικοινωνία έχει αδυναμίες, όπως σε ένα άτομο με προβλήματα ακοής, το χιούμορ, η καλή διάθεση, το χαμόγελο διευκολύνουν πολύ τα πράγματα», προσθέτει η κ. Δουρούμπα.
Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών για το Χιούμορ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συνδιοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, του Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου Πανεπιστημίων, του ευρωπαϊκού Δικτύου για το Χιούμορ, του Ερευνητικού Κέντρου Collodi της Ιταλίας, του Πανεπιστημίου της Μαδέρας και της Societa Dante Alighieri Θεσσαλονίκης.
http://medicalnews.gr/ | |
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου