Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τετέλεσται: Ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

Τετέλεσται. Ο Γολγοθάς και η Σταύρωση της ελληνικής οικονομίας από πέρυσι, δυστυχώς πολύ δύσκολα θα έχει την ευνοϊκή κατάληξη που γνωρίζουμε από την ιστορία. Δηλαδή, την Ανάσταση.

Δυστυχώς και όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα μας οδηγούσαν στα συνεχή Μνημόνια, πλέον έχουν μετατραπεί σε… Πόντιοι Πιλάτοι. Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να βρει λύσεις, ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα, κατώτερη των περιστάσεων, περιμένει το από μηχανής θεό.

Και οι δανειστές μας που αφού μας στρίμωξαν, μας οδήγησαν σε απίστευτο δανεισμό με αντάλλαγμα πολύ σκληρά μέτρα τώρα μας εγκαταλείπουν.

Η προδημοσίευση ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ ζητά ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα λέει όλα και έρχεται σε συνέχεια του άρθρου του Economist που μας προέτρεπε να αποδεχθούμε τη χρεοκοπία μας.



Το Spiegel επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτών δηλαδή που μας έλεγαν πέρυσι να πάμε στην αγκαλιά τους για να σωθούμε.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ λένε τώρα ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει σε αναδιάρθρωση χρέους, άποψη που έχουν ήδη πει και σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Φαίνεται λοιπόν ότι ούτε το ίδιο το Ταμείο πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αντέξει με χρέος πάνω από 150% και ζητά άμεσα αναδιάρθρωση με διάφορους τρόπους. Με κούρεμα ομολόγων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με μείωση των τοκοχρεωλυσίων.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν ο Στρος Καν έλεγε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.

Η αλλαγή στα πιστεύω του ΔΝΤ είναι εμφανής καθώς βλέπουν ότι το πρόβλημα διογκώνεται και δε μαζεύεται με τίποτε. Φυσικά οι μεγάλες ευθύνες είναι και δικές του και της κυβέρνησης που από πέρυσι μας παραμύθιαζε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα μας έβγαζε από την κρίση.

Τώρα, λοιπόν, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η αναδιάρθρωση χρέους είναι αναπόφευκτη. Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό προτού πάρουμε το δάνειο των 110 δις ευρώ;

Εν πάση περιπτώσει, το κλίμα και μέσα στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι βαρύ κι ασήκωτο. Φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την πλήρη αποτυχία τους και προσπαθούν να προετοιμάσουν τον κόσμο για ότι έρχεται. Είναι επίσης απογοητευμένοι επειδή θα πρέπει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπογράψει μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια χρεοκοπία. Μετά τον Χ. Τρικούπη θα μείνει στην ιστορία και ο Γ. Παπανδρέου μόλις πει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Το ζήτημα είναι τι σημαίνει αναδιάρθρωση για τον κόσμο. Αν και προς ώρας μάλλον η χώρα θα μείνει στο ευρώ (διότι κάτι άλλο διαφορετικό θα διέλυε την ευρωζώνη) οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές και το σενάριο εφιαλτικό.

Αν ξεκινήσει κούρεμα σημαίνει ότι οι πιστωτές μας θα αποδεχθούν να πάρουν λιγότερα χρήματα πίσω, οπότε θα κλείσουν οι αγορές για την Ελλάδα για πάντα. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν πάνω από 55 δις σε ελληνικά ομόλογα, μέσα σε μια νύχτα θα υποστούν τεράστιες ζημιές και ενδεχομένως θα καταρρεύσουν.

Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν να δίνουν δάνεια, να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα βάλουν πλαφόν στις αναλήψεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό στα γκισέ. Θα καταρρεύσουν, και ταμεία και επιχειρήσεις που στηρίζονται στις τράπεζες.

Οι πολίτες θα υποστούν τεράστιο σοκ αφού πολλοί θα χάσουν τις δουλειές τους, άλλοι δε θα μπορούν να πάρουν το μισθό ή τη σύνταξή τους.

Και μέσα σε όλα αυτά η χώρα θα πάει σε πολύ σκληρή και παρατεταμένη περίοδο λιτότητας και επομένως και φτώχειας.

Για να μην είμαστε μάντεις κακών, ελπίζουμε να μη γίνουν όλα αυτά, αλλά δυστυχώς ακόμη και τα πρόσωπα των υπουργών μαρτυρούν το αντίθετο. Κι αν υπάρχει μια ελπίδα για την Ανάσταση, κάπου μετά από χρόνια, καλό είναι ο Γολγοθάς να μην κρατήσει τόσο πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου