Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Συναγερμός στη Φουκουσίμα νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια διέρρεε στη θάλασσα

Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στη Φουκουσίμα, καθώς εντοπίστηκε ρωγμή στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου και νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια διέρρεε στη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως η Tepco ετοιμαζόταν να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στη ρωγμή, για να σταματήσει τη διαρροή. Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρεία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα.

Σε νεώτερη ενημέρωσή της, ωστόσο, η Tepco ανακοίνωσε ότι το νερό που χύνεται στη θάλασσα μπορεί και να προέρχεται από ένα αυλάκι, που βρίσκεται σε μικρό από την επιφάνεια βάθος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να γίνει έγχυση τσιμέντου, για να κλείσει η ρωγμή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric, Τζεφ Ίμελτ, μεταβαίνει στην Ιαπωνία για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της Tepco. Μηχανικοί του αμερικανικού κολοσσού της παγκόσμιας οικονομίας, που σχεδίασαν τους αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούνται στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, έχουν ήδη αναταποκριθεί με συμβουλευτική παρουσία στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, όχι όμως απευθείας, αλλά μέσω του στρατηγικού εταίρου στον πυρηνικό τομέα της General Electric στην Ιαπωνία, δηλαδή της εταιρείας Hitachi.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής ενέργειας, Γιούκιο Αμάνο, προειδοποίησε ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία παραμένει «πολύ σοβαρή» και θα καθυστερήσει πολύ να λήξει, «Αν θέλω να φτάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πω ότι αυτό θα αργήσει ακόμα αρκετά» τόνισε.

Τρεις εβδομάδες μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η διαρροή της ραδιενέργειας είναι πλέον σταθερή, καθώς οι μετρήσεις του ποσοστού του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό γύρω από την περιοχή του εργοστασίου υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια κατά 10.000 φορές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ομολογεί την αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση στους τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες, όπου δεν λειτουργεί το σύστημα ψύξης και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι από τους πυρήνες μπορεί να βρίσκονται ήδη σε φάση τήξης, ενώ αποδεικνύεται ανεπαρκής η ακτίνα εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων, αφού καταμετρώνται υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στο έδαφος και τα φυτά της περιοχής.

Αποκλεισμένοι επ' αόριστον χιλιάδες Ιάπωνες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν την κατεστραμμένη και μολυσμένη από τη ραδιενέργεια περιοχή της Φουκουσίμα είναι πλέον αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους αφού σύμφωνα τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιούκιο Εντάνο, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια μέχρι να επιστρέψουν.

Την Παρασκευή, ο Εντάνο, δήλωσε ότι η εκκένωση της περιοχής «θα είναι μακροπρόθεσμη».

Περίπου 78.000 άνθρωποι ζούσαν στη ζώνη εκκένωσης στην Ιαπωνία, ενώ άλλοι 62.000 μένουν στην περιοχή που αναμένεται να εκκενωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.



Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χιλιάδες άτυχοι Ιάπωνες μένουν σε καταφύγια και όπως φαίνεται η παραμονή τους σε αυτά αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά πολύ.

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο Εντάνο δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει κρατικούς πόρους στην ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο και διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σταθμού και να διασφαλίσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα του Τόκιο.

"Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η εφημερίδα Mainichi δημοσίευσε χθες, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο, πληροφορία σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση "θα χορηγήσει πόρους ώστε να συμμετάσχει" στη διαχείριση της Tepco. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησής της.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμος για μία μακροχρόνια μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

"Στο παρόν στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σταθμός έχει επαρκώς σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις και είμαι πεπεισμένος ότι ο σταθμός μπορεί να σταθεροποιηθεί. Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να πούμε πότε θα συμβεί, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι Ιάπωνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ακτινοβολίας, εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών.

Δύο ημέρες μετά τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενεργείας, για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα αποφασίσει την έκταση των ζωνών "σύμφωνα με τις συμβουλές και τις προτάσεις των ειδικών".

"Στην Ιαπωνία, ζητούμε από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τους κανόνες, διότι εάν το πράξουν, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την υγεία τους", δήλωσε ο Ναότο Καν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου