Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών µιλάει και για την πιθανότητα πρόσθετων µέτρων. Μήνυµα Σόιµπλε για αναδιάρθρωση ..


Η Γερµανία χθες για πρώτη φορά παραδέχτηκε επίσηµα ότι η Ελλάδα µπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αν και για να γίνει αυτό πριν από το 2013 θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συµφωνία µε τους πιστωτές της.

Σύµφωνα µε συνέντευξη του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε στην εφηµερίδα «DieWelt», που προδηµοσιεύτηκε χθες,η Ελλάδα µπορεί να χρειαστεί να πάρει «επιπρόσθετα µέτρα» εφόσον από την κρίσιµη έκθεση του Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα µας αποδειχθεί ότιτο χρέος της είναι µη διατηρήσιµο.
«Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναµένω µία λεπτοµερή ανάλυση για τη βιωσιµότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιµηθεί σε συντονισµό µε την Κοµισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συµπέρασµα ότι υπάρχουν αµφιβολίες για τη βιωσιµότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι»,λέει ο κ. Σόιµπλε. Κληθείς να προσδιορίσει τη δήλωσή του, οκ. Σόιµπλε σηµειώνει ότι «τότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα µέτρα».  Αναφορικά µε την αναδιάρθρωση του χρέους, παραπέµπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για τη συµµετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα νέα οµόλογα που θα αγοράσουν από το 2013, ενώ µέχρι τότε «αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή µόνο σε εθελοντική βάση». Προειδοποιεί δε ότι ένα µονοµερές κούρεµα «θα είχε αστάθµητες συνέπειες για την εµπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ». Και καταλήγει: 


«Εάν ένας επενδυτής στις ΗΠΑ ή στην Ασία διαβάσει ότι τα οµόλογα σε ευρώ δεν είναι ασφαλή, θα του είναι παντελώς αδιάφορο αν πρόκειται για ελληνικά ή για γερµανικά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει την εµπιστοσύνη του συνολικά στο ευρώ. Και η Γερµανία εξαρτάται από την εµπιστοσύνη».  Σχετικά µε τις προοπτικές της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές το 2012, ο κ. Σόιµπλε δηλώνει: «Η Ελλάδα την επόµενη χρονιά έχει µεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Είναι καθοριστικό η Ελλάδα να πείσει τις αγορές µε την υλοποίηση των αυστηρών όρων εξυγίανσης». …..

 
Νέα γερμανική απειλή για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Oμάδα βουλευτών αναζητεί τρόπους για να αποτρέψει τον «εξαναγκασμό» σε συμπληρωματική χρηματοδότηση
Κλιμακώνεται στη Γερμανία η αντίδραση στο κόστος που θα έχει η συμμετοχή της χώρας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα αμφισβητείται και η ίδια η συνταγματικότητα του μηχανισμού, κάτι που αν επιβεβαιωθεί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία την υποστήριξή της στον ESM. Το Reuters επικαλείται έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του και φέρει ομάδα Γερμανών βουλευτών να αναζητά τρόπους για να αποτρέψει τον εξαναγκασμό της Γερμανίας σε συμπληρωματική χρηματοδότηση του μηχανισμού. Πρόκειται για βουλευτές των δύο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που ανήκουν στην πανίσχυρη επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag. Πρόθεσή τους είναι να ακυρωθεί ένα καίριο στοιχείο της σχετικής με τον ESM συμφωνίας, και συγκεκριμένα η δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου να καλεί -με απλή πλειοψηφία- ένα κράτος-μέλος να χορηγήσει πρόσθετα κεφάλαια. Υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση του μηχανισμού πρέπει να έχει τη συναίνεση του κράτους και εν προκειμένω να υπόκειται προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της FT Deutschland, στην περίπτωση αυτή ο νέος μηχανισμός μπορεί να χάσει τη βαθμολογία των τριών Α που έχει λάβει από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η οποία εξαρτάται από την αναλογία ανάμεσα στα κεφάλαια του ESM και το ύψος των δανείων που χορηγεί. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει μάλιστα δήλωση του εκπροσώπου Δημοσιονομικών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών πως η υποχρέωση για πρόσθετη χρηματοδότηση χωρίς συναίνεση του γερμανικού Κοινοβουλίου αντιβαίνει το γερμανικό σύνταγμα, ενώ και η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι αμφισβητείται η συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού. Στο θέμα αναμένεται να παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που αν αποφασίσει να θέσει πρόσθετους περιορισμούς στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ουσιαστικά θα αλλοιώσει τη φύση του…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου