Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Παραμένουν τα προβλήματα στο Μινωικό ανάκτορο..

Μπορεί εδώ και 22 ημέρες να ξεκίνησε η τουριστική περίοδος για το 2011 και καθημερινά στα ανάκτορα της Κνωσού να φτάνουν περίπου δύο χιλιάδες τουρίστες, όμως δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης του μινωικού πολιτισμού παραμένουν ακριβώς τα ίδια, με κίνδυνο πολλές φορές να ρεζιλευτούμε διεθνώς. 

Προχθές το μεσημέρι σημειώθηκε και άλλο περιστατικό με ευτυχώς ελαφρύ τραυματισμό, όταν το πόδι μιας Ισραηλίτισσας εγκλωβίστηκε στο σάπιο ξύλο ενός διαδρόμου, με αποτέλεσμα η γυναίκα να λυγίσει και να πέσει κάτω.

Την ίδια ώρα, κλειστός παραμένει δίπλα από τη γνωστή σε όλους μας τοιχογραφία με τους Ρυτοφόρους ο διάδρομος πομπής, με το κουφάρι του αυτή τη φορά να «χρωματίζει» με το χειρότερο τρόπο τα ανάκτορα, αφού οι επισκέπτες φτάνουν μέχρι εκεί και γεμάτοι απορία κάνουν μεταβολή για να κατευθυνθούν τελικά από αριστερά μέσα στα ανάκτορα και συγκεκριμένα από το θεατρικό χώρο, όπου ουσιαστικά από εκεί τελειώνει η κάθε περιήγηση. 

Νωρίτερα και για να φτάσουν εκεί έπρεπε να περάσουν από μια ατέλειωτη ουρά, αφού στα ταμεία βρίσκεται μόνο ένας υπάλληλος, ενώ από την άλλη τα μηχανήματα για τα εισιτήρια δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα. Ο έλεγχος πάντως των εισιτηρίων γινόταν από έναν φύλακα και θα έβαζε κανείς το χέρι του στη φωτιά ότι μπορεί να ήταν και ο μοναδικός προχθές στα ανάκτορα, αφού δεν αντίκρισε κανέναν άλλον ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ." κι ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη οι σχετικές προσλήψεις ενόψει καλοκαιριού (ακούγεται μέχρι την Παρασκευή του Πάσχα).

«Το έργο στο διάδρομο πομπής είχε ξεκινήσει, αλλά δυστυχώς σταμάτησε γιατί δεν ήταν συνεπής ο εργολάβος που το πήρε», ανέφεραν χθες εργαζόμενοι στο χώρο όταν ρωτήθηκαν από τη "Ν.Κ." σχετικά, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είχαν ιδέα πότε θα ξεκινήσει ξανά. Σημειώνεται ότι τμήμα του εν λόγω έργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. 

Εξαιτίας - όπως είχαμε γράψει και πριν από δύο μήνες - της παλαιότητας και μη συντήρησης ή μη σωστής συντήρησης, όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως οι διάδρομοι που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες για να περιηγηθούν στα ανάκτορα είναι γεμάτοι παγίδες, με τη σαπίλα να προχωρεί επικίνδυνα, αφού σημειώνονται συχνά ατυχήματα. Προχθές συγκεκριμένα στην κεντρική αυλή, δίπλα στην αίθουσα του θρόνου, στον ξύλινο διάδρομο καρφώθηκε σε μια τρύπα το πόδι μιας 60χρονης Ισραηλίτισσας, η οποία λύγισε και τελικά έπεσε κάτω, ενώ ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. 

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες δε βλέπουν και πολλά ουσιώδη για τη δόμηση του μινωικού ανακτόρου είτε γιατί το... "σύστημα" το απαιτεί, όπως στην αίθουσα του θρόνου του Μίνωα, είτε γιατί έχει μπει λουκέτο λόγω εργασιών που δεν ολοκληρώνονται ποτέ σε χώρους πολύ σημαντικούς, ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει να μπει στο πνεύμα του αρχιτεκτονικού ιδεώδους του μινωικού πολιτισμού!

Το μεγάλο κλιμακοστάσιο-κεντρική είσοδος των βασιλικών διαμερισμάτων, που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα, παραμένει κλειστό τα τελευταία 16 χρόνια λόγω εργασιών, που δεν τελειώνουν ποτέ, χάνοντας στην ουσία το σημαντικότερο κομμάτι για να καταλάβει κανείς το θαύμα της αρχιτεκτονικής δόμησης του μινωικού πολιτισμού, το πραγματικό νόημα του αρχιτεκτονικού σχεδίου του ανακτόρου, του περίφημου... λαβύρινθου! Αντί γι’ αυτό και αντί να δουν την αρχαιότερη της Ευρώπης τουαλέτα της βασίλισσας και παράλληλα τα βασιλικά διαμερίσματα, οι επισκέπτες συναντούσαν και προχθές κλειστές πόρτες και χώρους γεμάτους από οικοδομικά υλικά. Βασιλικά διαμερίσματα έβλεπαν μόνο από τη βεράντα του μεγάλου κλιμακοστασίου, που είναι μπετά και αναστηλώσεις.
Εκτεθειμένες, αφού είναι χωρίς πλαίσιο, στον κάθε επισκέπτη και σε καιρικά φαινόμενα παραμένουν και οι σωληνώσεις του υδραυλικού συστήματος - 3.800 ετών. 

Εκτεθειμένες και οι πέτρες βασάλτη στο εργαστήριο του λιθοξόου, που δείχνουν όχι μόνο το πόσο μεγάλοι τεχνίτες ήταν οι Μινωίτες, αλλά και θαλασσοκράτορες, αφού αυτές οι πέτρες ήταν εισαγωγής, προφανώς από νότια Πελοπόννησο, όπου βρέθηκαν ανάλογες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου