Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Κεφαλογιάννης: Μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές ανά πάσα στιγμή ..

αναδημοσίευση συνέντευξης Μανώλη Κεφαλογιάννη
κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νέας Δημοκρατίας


Ερώτηση:  Πρόσφατα οι  υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ  (Υπουργείο Οικονομικών) προέβησαν σε  αποκλεισμό του κτιρίου στο οποίο εργάζονται  αναφέροντας  ότι  σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα  μισθολογικά τους αιτήματα θα δημοσιοποιήσουν   λίστες φοροφυγάδων  μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολιτικοί.  Κατήγγειλαν  μάλιστα  ότι δεν τους επιτρέπεται να ελέγξουν τα  «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Ποια  είναι η θέση σας στο θέμα αυτό;
Απάντηση: Οφείλουν  να πραγματοποιήσουν την απειλή τους. Και όχι μόνο να ελέγξουν αυτά τα οποία δηλώνονται αλλά  και αν   υπάρχουν αδήλωτα στοιχεία , αν δηλαδή κάποια  από τα περιουσιακά στοιχεία   όλων των υπόχρεων σε  «πόθεν έσχες» αποκρύπτονται, οφείλουν να τα ελέγξουν και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.  Τα  «πόθεν έσχες»  κατατίθενται  κάθε χρόνο σε  αρμόδια δικαστική αρχή  .  Όμως υπάρχουν τρόποι απόκρυψης στοιχείων κυρίως μέσω  των off shore  εταιρειών . Πρόκειται για μια  ιστορία που  ξεκινήσαμε το  2000 με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου προς τον τότε πρωθυπουργό  Κ. Σημίτη   από όπου προέκυψαν  σοβαρά στοιχεία για  λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης.
 
Ερώτηση: Έχετε ενδείξεις ,  ότι δεν ελέγχονται σοβαρά  τα  «πόθεν έσχες»  των  πολιτικών  και γενικώς των υπόχρεων αυτής της διαδικασίας;
Απάντηση: Απ΄  ότι έχει αποδειχτεί  δεν γίνεται  ούτε καν δειγματοληπτικός έλεγχος.  Όσον αφορά τους βουλευτές υπάρχει επιτροπή στην Βουλή  η  οποία απαρτίζεται από ορκωτούς λογιστές , δικαστικούς και κοινοβουλευτικά στελέχη  . Καλό είναι να γίνεται ο έλεγχος  για όλους τους υπόχρεους  και να  μην κρίνεται μόνο το τυπικό του θέματος αλλά και το ουσιαστικό στοιχείο.  Επίσης,  πρέπει να  παρέχεται η δυνατότητα  στους εποπτικούς μηχανισμούς να  χρησιμοποιούν   όλα τα νέα τεχνικά μέσα  ώστε να  αποδεικνύονται τα πραγματικά στοιχεία.  Αυτό συνέβη στην υπόθεση της  Siemens  όπου μεγάλο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ  κατάφερε και εντόπισε όχι μόνο αυτά που αναγράφονταν στους  ισολογισμούς  αλλά και  όσα  κρύβονταν  πίσω  από αυτούς σε υπεράκτιες εταιρείες.
 
Ερώτηση:  Πώς τοποθετείστε στην πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. να ελεγχθούν τα   «πόθεν έσχες» των  πολιτικών από τη Μεταπολίτευση  μέχρι σήμερα;
Απάντηση: Ο Ελληνας πολίτης  έχει την αίσθηση  ότι υπάρχει  ατιμωρησία στην Ελλάδα. Αυτό που  λέει σήμερα η Νέα Δημοκρατία  είναι  να δούμε τα  «πόθεν έσχες» σε σχέση με τον τρόπο διαβίωσης των πολιτικών .  Δηλαδή  να δούμε  που κατοικεί  κάποιος σήμερα και που έμενε πριν μπει στην πολιτική.  Τι περιουσιακά στοιχεία έχει σήμερα   και ποια είχε την πρώτη περίοδο της ενασχόλησης του με την  πολιτική.  Με ποιο τρόπο κέρδισε  και  πόσα  χρήματα.  Να τα δούμε λοιπόν αυτά στην  κατανάλωση  ελέγχοντας τόσο τον   ίδιο  όσο και τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος  μέχρι δευτέρου  - τρίτου βαθμού συγγενείας.  Έτσι  θα εξαχθεί το συμπέρασμα αν υπάρχουν έκνομοι τρόποι πλουτισμού,  όπως  άλλωστε συμβαίνει σε κάθε κοινωνία. Αν  από το  1974 έχουν περάσει  2.000 άνθρωποι από την πολιτική, ασφαλώς θα   υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα.
 
Ερώτηση:  Κύριε Κεφαλογιάννη , χρόνια τώρα έχετε σηκώσει τη σημαία της διαφάνειας  …
Απάντηση … Και είδατε τι συνέβη.   Αλλά και στον ουρανό αν πετάς  πέτρες με κέφι , έλεγε  ο παππούς του πατέρα μου, φέρνεις αποτέλεσμα.
 
Ερώτηση:  Έχετε καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα  για το τι πραγματικά συνέβη στις πολύκροτες υποθέσεις του Βατοπεδίου και της  Siemens;  Στην περίπτωση του Βατοπεδίου ,  υπήρξε σκάνδαλο ή τι άλλο;
Απάντηση:  Ασφαλώς η υπόθεση του Βατοπεδίου  ανέδειξε πολλές αδυναμίες διοίκησης.  Νομίζω πάντως ότι τα στελέχη της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι  ικανοποιημένα. Και τούτο γιατί μετά  την  αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. από την ψηφοφορία , τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ   ήταν εκείνα  που με τις ψήφους τους  αθώωσαν   όσους από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούνταν. Εάν υπάρχουν θέματα στο Βατοπέδι που  δεν ακουμπούν   πολιτικά πρόσωπα   αλλά  παράγοντες της Δημόσιας Διοίκησης , αυτό η Δικαιοσύνη  πιστεύω ότι το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.
 
Ερώτηση:  Ποιες είναι  οι εκτιμήσεις σας για τη  Siemens;  Εμπλέκονται   πολιτικοί και από τα δύο μεγάλα κόμματα;
Απάντηση:  Το  1997  είχα καταθέσει μια πρόταση  νόμου  για την  οχύρωση της διαφάνειας στα δημόσια έργα και στις προμήθειες του Δημοσίου  υποβάλλοντας σειρά ερωτήσεων  προς τον τότε πρωθυπουργό για τις λεγόμενες  «προγραμματικές συμφωνίες»  ύψους   4 δις ευρώ  (1,5  τρις δραχμών τότε). Τα μισά από αυτά τα χρήματα   ήταν απευθείας αναθέσεις που  έκανε  η κυβέρνηση Σημίτη μέσα από το ΚΥΣΕΑ ,χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία,  για προμήθειες του  Δημοσίου μεταξύ του  οποίου και της  Siemens στον ΟΤΕ.  Τότε ο κ. Σημίτης  και τα στελέχη του με παρέπεμψαν να καταθεσω οτι στοιχεία εχω στον εισαγγελέα  προσπαθώντας να λοιδορήσουν αυτού του  είδους  τις τοποθετήσεις  στη Βουλή.  Σήμερα στο σκάνδαλο της Siemens αποδεικνύεται ότι  αυτοί που πιάστηκαν με το αρνί στον ώμο είναι  πρώτον  ο κ. Τσουκάτος. Είτε αυτός είναι ένοχος , οπότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να του κάνει αγωγή  ή το ΠΑΣΟΚ  είναι ένοχο  διότι τα λεφτά τα έβαλε  στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος.  Προσέξτε, στην προκειμένη περίπτωση  μιλάμε για λογαριασμούς που βρέθηκαν  οπότε το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο ως κόμμα, ως  οντότητα.  Ο κ. Μαντέλης επίσης πιάστηκε με το αρνί στον ώμο. Εντοπίστηκαν  λογαριασμοί του. Δεν  μπορεί να είναι  χορηγία  τα  200.000 ευρώ αφού δεν γράφτηκαν στο  «πόθεν έσχες»  ούτε στις εκλογικές του δαπάνες.
 
Ερώτηση: Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόταση παραπομπής του   κ. Σημίτη  η οποία έχει κατατεθεί  από αρκετούς συναδέλφους σας  της Ν.Δ.;
Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ  είναι ένα σύστημα εξουσίας και ως  εκ τούτου  αυτά τα θέματα τα  έχει ξεκαθαρίσει.  Ο πρώτος νόμος  που έφερε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου με τον επίσης  μακαρίτη Βαγγέλη Γιαννόπουλο τον Δεκέμβριο του  1993,  όταν επανήλθαν στην εξουσία ,  ήταν  η μετατροπή του κακουργήματος περί την υπηρεσία σε πλημμέλημα  για να παραγράφονται στην  πενταετία τέτοιου είδους αδικήματα και  όχι στην  εικοσαετία  όπως ίσχυε.
 
Ερώτηση: Εσείς  όμως το αλλάξατε . Επομένως  δεν συζητάμε για το τι συνέβη  τότε αλλά για το τι συμβαίνει τώρα…
Απάντηση:  Η Νέα Δημοκρατία  επανέφερε τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος περί την υπηρεσία  αλλά δείτε  ποια είναι η διαφορά. Οι δυνητικές δικές μου πράξεις ή παραλείψεις ως υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας  είναι κακουργηματικές και θα παραγραφούν   το  2024  ενώ αυτές  που τελέστηκαν  το  1997 με τις  «προγραμματικές συμφωνίες»  και τις απευθείας αναθέσεις   έργων  και προμηθειών  τόσων δισεκατομμυρίων ευρώ παραγράφηκαν   το  2001 και το  2002. Το  ίδιο συνέβη και στο  σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.  Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο  οποίο υπήρξε η πιο μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος  ύψους  100 δις ευρώ, παραγράφτηκε και για τα πολιτικά πρόσωπα  και για όσους ενεπλάκησαν σε χρηματιστηριακά παιχνίδια.
 
Ερώτηση:  Υπάρχουν όμως οι πολιτικές ευθύνες…
Απάντηση: Ακριβώς. Ανεξάρτητα αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι ,  είναι υπόλογοι ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Μαντέλης και το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Siemens.  Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση των σκανδαλωδών  αναθέσεων κατασκευής των υποβρυχίων.  Για   εκείνες τις συμφωνίες του  2000 , είναι υπόλογοι οι τότε υπουργοί  του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για αποδείξεις,  όχι για ενδείξεις.  Δεν  λέω ότι  στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ένας  κόσμος αγγελικά πλασμένος αλλά δεν  μπορούμε να κατηγορούμε ανθρώπους   έτσι άκριτα και χωρίς αποδείξεις.
 
Ερώτηση: Έχετε ενδείξεις  ότι  οι σκανδαλώδεις συμβάσεις  στις περιπτώσεις  της  Siemens  και  των υποβρυχίων συνεχίστηκαν και επί των δικών σας ημερών;
Απάντηση:  Δεν το γνωρίζω .  Σας  λέω ότι αν διαπιστωθεί   κάτι τέτοιο, στη Νέα Δημοκρατία δεν θα διστάσουμε  να ρίξουμε στην πυρά όσα στελέχη  εμπλέκονται. Εμείς δεν ποιούμε τη  νήσσα  όπως κάνουν στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά  μέχρι τώρα , εκτός από κατηγορίες που εξαπολύονται,  δεν έχει διαπιστωθεί  ότι  κάποιος από τη Ν.Δ. ενεπλάκη αποδεδειγμένα στις συγκεκριμένες υποθέσεις.
 
Ερώτηση: Συμφωνείτε με την πρόταση παραπομπής πρώην  πρωθυπουργών και εν προκειμένω των κ. Καραμανλή και Σημίτη  όπως κατατίθεται από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής;
Απάντηση: Για πολιτικούς λόγους όχι.  Αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ή αποδείξεις για τέλεση αδικημάτων από την  πλευρά τους,  λέω  ναι. Και εγώ μπορώ  να κατηγορήσω εσάς για οτιδήποτε.  Θα σας καταδικάσει κανείς  με φήμες; Το ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε πέντε υπουργούς της Ν.Δ. για το Βατοπέδι  που δεν είχαν  καμία αρμοδιότητα  και καμία σχέση με  την υπόθεση, με αποτέλεσμα το Δικαστικό Συμβούλιο να εκθέσει ομόφωνα τη Βουλή για τις αποφάσεις αυτές που ελήφθησαν δια της πλειοψηφίας της.
 
Ερώτηση:  Κι  όμως κ. Κεφαλογιάννη το κόμμα σας σήμερα,  εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά του πρωθυπουργού για τις μυστικές συνομιλίες  που όπως  αποκαλύπτεται  είχε με τον  διευθυντή του ΔΝΤ , Ντ. Στρος Καν  πριν ακόμη και από τις εκλογές του  2009 … Θεωρείτε  ότι υπάρχει  μόνο πολιτική ευθύνη στην περίπτωση  αυτή ;
Απάντηση:  Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε  την πολιτική ζωή.  Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε τη σκέψη στην πολιτική ζωή. Εκτός αν  κάποιοι  επιθυμούν να κατηγορήσουν τον κ. Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία. Δεν  νομίζω  ότι  ακόμη και αν  κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, που τον κορόιδεψε, ακόμη και αν είπε ότι «λεφτά υπάρχουν», δεν νομίζω ότι στο μυαλό του είχε τέτοιες  ενδοτικές συμπεριφορές που τον οδήγησαν στο να ακολουθήσει αυτή την τακτική.  Τον βόλευε αυτή η τακτική,  μέσα στην  νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ  που πάντα κοροϊδεύει τον λαό για να έχει έναν μπαμπούλα από  πάνω , την Ε.Ε.  και το ΔΝΤ,  και  να περάσει τα σκληρά μέτρα  του ακραίου νεοφιλελευθερισμού του κεφαλαίου που εκπροσωπεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
 
Ερώτηση:  Το ρωτώ αυτό γιατί η Ν.Δ. αναφέρει  ότι  ο  κ. Παπανδρέου δεν  έκανε λανθασμένους χειρισμούς αλλά προέβη σε συνειδητές επιλογές…
Απάντηση: Συνειδητές  πολιτικές επιλογές. Καταδικάζεται όχι από ποινικό δικαστήριο αλλά στη συνείδηση του ελληνικού λαού και συνεπώς αυτό θα το βρει μπροστά του στο μέλλον.
 
Ερώτηση: Πόσο άμεσο μπορεί να είναι αυτό το  μέλλον; Βλέπετε πρόωρες εκλογές με αφορμή τις αποφάσεις της Γερμανίας να  μην  συνδράμει στην αναχρηματοδότηση των χρεών μας ;
Απάντηση:   Ο  κόσμος  λέει : «Αλλοίμονο σ΄ αυτόν που δεν έχει νύχια να ξυστεί».  Αν περιμένουμε  από τους  άλλους να μας βοηθούν να επιβιώνουμε με δανεικά , δεν έχουμε μέλλον. Εμείς πρέπει να δούμε τις δικές μας δυνατότητες, τα δικά μας λάθη  και βεβαίως σε  μια κρίσιμη ώρα να ζητήσουμε  και τη βοήθεια των κοινοτικών εταίρων.
 
Ερώτηση: Θεωρείται ορόσημο  πολιτικών εξελίξεων τη Σύνοδο Κορυφής της  25ης  Μαρτίου;
Απάντηση: Εκλογές  μπορεί να έχουμε ανά πάσα στιγμή και από τυχαίο γεγονός.  Η  πολιτική που ακολουθεί  η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη διότι το κομμάτι της ανάπτυξης δεν  μπαίνει  πουθενά στην πολιτική αυτή και διότι με το να μειώνει το εθνικό εισόδημα  την ώρα που οι  τόκοι αυξάνονται, φτάνουμε στο αδιέξοδο  όπου η Ελλάδα χρωστάει από  160%-190%  του ποσοστού που παράγουν και καταναλώνουν οι Έλληνες.  Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Η λέξη ανάπτυξη  στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κι αυτή είναι η διαφορά της  πολιτικής μας  κι ο λόγος για τον οποίο καταψηφίσαμε το Μνημόνιο ως Νέα Δημοκρατία.
 
Ερώτηση:  Δεν είστε δηλαδή από εκείνους που υποστηρίζουν  ότι  οι κάλπες μπορεί να στηθούν αυτή την περίοδο …
Απάντηση:  Μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές ανά πάσα στιγμή  αν ο πρωθυπουργός  διαπιστώσει  ότι έχει βρεθεί σε προσωπικό,  πολιτικό και  κομματικό αδιέξοδο  με τις επιλογές  του,  όχι  όμως πριν από την παρέλευση του  18μηνου ώστε να ισχύσει η λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου