Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Και τρίτη σύλληψη στην Κρήτη για τις συμμορίες. Αναζητούν ένα ακόμη άτομο


Με το πρώτο φως της ημέρας συνελήφθη στην περιοχή του Φόδελε ένα ακόμη άτομο που εμπλέκεται όπως όλα δείχνουν στις συμμορίες που είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και στο νησί. Στη διάρκεια της νύχτα συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα, ενώ αναζητείαται ένα ακόμη.

Οι εγκληματικές οργανώσεις είναι τέσσερις με 217 μέλη, ανάμεσά τους Κρητικοί και κρατούμενοι των σωφρονιστικών καταστημάτων του νησιού. Το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης που φτάνει μέχρι την Κρήτη, την οποία για μια ακόμη φορά οι διώκτες του οργανωμένου εγκλήματος φωτογραφίζουν ως «αποθήκη πυρομαχικών και εκρηκτικών» για τις συγκεκριμένες συμμορίες, ξεκίνησε την εξάρθρωση.
Με πολυσέλιδη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται στον τρόπο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, όσο και στις διασυνδέσεις τους με περιφερειακές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, χωρίς και πάλι να λείψουν σαφείς αναφορές στο νησί.

«Εξακριβώθηκαν ο τρόπος-μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις με άλλες εγκληματικές οργανώσεις τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο (Αγρίνιο, Λουτράκι, Κόρινθος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Χαλκίδα, Κρήτη κ.λπ.)», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Αν και στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται συνολικά 217 άτομα, 22 συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα. Πολλοί από τους 70 βασικούς κατηγορουμένους είναι ήδη κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, ανάμεσά τους και εκείνα της Κρήτης, ενώ συνδέονται με συμβόλαια θανάτου, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, εκβίαση και προστασία 268 καταστημάτων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και το Αγρίνιο. Διακόσια εξήντα οκτώ ήταν τα καταστήματα όπου διαπιστωμένα, μέσα από ηχητικές και οπτικές καταγραφές, πουλούσαν προστασία.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ανήκει στο αποκαλούμενο "συνδικάτο" του εγκλήματος που ενεπλάκη στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου - με εγκέφαλο τον επί χρόνια κρατούμενο των φυλακών Ν. Αλικαρνασσού Π. Βλαστό και πρωτοπαλίκαρα τρεις Κρητικούς, εξίσου όμως και στη σπείρα ενός 38χρονου κρατουμένου ο οποίος έφυγε με άδεια από τις φυλακές της Αγιάς το καλοκαίρι, για να πάρει μέρος στην κινηματογραφική απόπειρα ληστείας σε τράπεζα στην Αλόννησο και να συλληφθεί λίγο αργότερα στο Κορωπί.
Στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο πάντως επικρατούσε προβληματισμός, καθώς οι ανακοινώσεις φαίνεται να προηγήθηκαν της ολοκλήρωσης των ερευνών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Κρήτη.
«Στατιστικά αδύνατο», χαρακτήριζαν οι ίδιοι παράγοντες το ενδεχόμενο σε μια υπόθεση τέτοιας κλίμακας που αφορά και στη διακίνηση όπλων να μη εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο Κρητικοί. Παρέμεναν ωστόσο πολύ επιφυλακτικοί, καθώς - όπως σχολίαζαν - υπήρχαν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες που δεν είχαν "δέσει" όσο αφορά στο νησί.
Την πρώτη ομάδα, αυτή με τους Κρητικούς, αποτελούσαν από είκοσι 20 βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, με τις εντολές των οποίων τα υπόλοιπα μέλη παρείχαν προστασία σε 48 καταστήματα-επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής. Προκάλεσαν πέντε εκρήξεις σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού 3 αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης (καθώς και 4ου ατόμου έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης, κατά τη διάρκεια των αδειών του). Ανέθεσαν σε "εκτελεστή", αφού κατέβαλαν σε αυτόν το χρηματικό ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ, τη δολοφονία δύο αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης. «Προμηθεύονταν και κατείχαν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Την τρίτη ομάδα αποτελούσαν είκοσι εννέα βασικά μέλη, τα οποία πουλούσαν προστασία σε 130 καταστήματα, ενώ η τέταρτη αριθμούσε 11 μέλη και 41 "προστατευόμενα" καταστήματα. Στο φάκελο της ογκώδους δικογραφίας περιλαμβάνονται ακόμη γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ένας υπάλληλος της Βουλής και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου