Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πάνω κάτω η θάλασσα στην Κρήτη. Το τσουναμι από την Ιαπωνία επηρέασε και τα νερά μας !




Όσο και αν μοιάζει απίστευτο, η τρομακτική σεισμική δόνηση που συγκλόνισε την Ιαπωνία και τα παλιρροϊκά κύματα που ακολούθησαν έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στο νησί μας.

 Η βιαιότητα της δόνησης και τα φονικά κύματα που σάρωσαν σε βάθος χιλιομέτρων τις ακτές της Ιαπωνίας φτάνοντας σε πολλές περιοχές του κόσμου άλλαξαν τη γεωμορφολογία όχι μόνο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και της Μεσογείου, οδηγώντας τη θάλασσα να τραβηχτεί κατά σχεδόν μισό μέτρο.

Χθες το πρωί στο Μπεντενάκι, έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η στάθμη της θάλασσας ήταν 40 και πλέον εκατοστά χαμηλότερη από το σύνηθες, γεγονός που ερμηνεύεται μονάχα από την επίδραση των παλιρροϊκών κυμάτων από τα 9 ρίχτερ της Ιαπωνίας. Όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, το τσουνάμι προκάλεσε αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Μεσόγειος

Οι ταλαντώσεις που ήρθαν ως φυσική συνέπεια του φαινομένου επηρέασαν ακόμη και μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, κατεβάζοντας τη στάθμη των υδάτων. Αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες ή ημέρες είναι μια προσωρινή επίσης άνοδος της στάθμης κατά ανάλογο ποσοστό, έως ότου αποκατασταθεί η ισορροπία των υδάτινων μαζών. Το γεγονός και μόνο ότι το φαινόμενο αυτό σημειώνεται σε μια τόσο μεγάλη απόσταση, όσο αυτή που χωρίζει την Κρήτη από την Ιαπωνία, είναι ενδεικτικό της ισχύος της δόνησης και των παλιρροϊκών κυμάτων που σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους.
Όπως σημείωσε ο κ. Φασουλάς, η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας δεν επηρεάζει, θεωρητικά τουλάχιστον, τη μετακίνηση των πλακών αυτή καθαυτή. Όμως ένας σεισμός παγκόσμιου μεγέθους σαν εκείνον της Ιαπωνίας θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ότι είναι σε θέση να επηρεάσει τις τεκτονικές πλάκες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Το είδαμε στο σεισμό της Ινδονησίας», σημείωσε ο γνωστός επιστήμονας, «όπου αμέσως μετά το φονικό σεισμό ακολούθησαν και άλλοι σε όλο τον πλανήτη. Πιθανόν να συνδέονται με εκείνα τα ρίχτερ, δηλαδή να έγιναν πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα έπρεπε να γίνουν κανονικά».
Το χθεσινό φαινόμενο, πάντως, προκάλεσε το ενδιαφέρον, καθώς η απόσυρση των υδάτων στο Μπεντενάκι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, ειδικά μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου μπορούσε κάποιος εύκολα να διαπιστώσει την αλλαγή στη στάθμη των υδάτων.

http://www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου