Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Διεργασίες στην Αθήνα με το βλέμμα στο Ελσίνκι..

Χαμηλές προσδοκίες στην Αθήνα, τα μάτια στραμμένα στο Ελσίνκι. Η φράση αυτή περιγράφει το προσεχές διήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου στην ελληνική πρωτεύουσα θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή στην Φινλανδία θα βρίσκονται οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  Το γεγονός ότι από τη συνάντηση της Αθήνας θα απουσιάζουν οι ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κκ. Χοσέ Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες, δημιούργησε προς στιγμήν προβληματισμό στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου ως προς τις δυνατότητες επίτευξης ουσιαστικών αποτελεσμάτων από τη συνάντηση των Αθηνών, εν όψει των συνόδων κορυφής της ΕΕ στις 11 και 25 Μαρτίου. 

Υπό την έννοια αυτή, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στο Ελσίνκι, όπου στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος θα συμμετέχουν πολύ περισσότεροι εν ενεργεία πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής του eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ. Εντα Κένι, ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει και συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά.  Εν όψει αυτών, χθες σημειώθηκε μία εξέλιξη που έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Αθήνα.  

Μεταστροφή της γερμανικής θέσης
Η κυρία Μέρκελ, έπειτα από συνάντησή της με τον (σοσιαλδημοκράτη) καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Βέρνερ Φάιμαν, ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί την επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Η ανακοίνωση αυτή συνιστά μία σημαντική μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προ εβδομάδων δεν συζητούσε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχε καταθέσει ο κ. Παπανδρέου το προηγούμενο διάστημα.  Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ψηφοφορία επί σχετικού ψηφίσματος που είχε καταρτίσει η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, κυρία
Αννυ Ποδηματά, η ΝΔ, δια της κυρίας Ρόδης Κράτσα, είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο σημείο για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.  Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των κρατών μελών του G-20, αλλά και των 17 της ΟΝΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για την επιβολή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η αλλαγή της γερμανικής θέσης και η δήλωση του αυστριακού καγκελάριου Φάιμαν, ότι «η επιβολή του φόρου είναι θέμα δικαιοσύνης», διαμορφώνει προϋποθέσεις γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αποτελεί ένδειξη για το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα, προκειμένου να επιτευχθεί αποτέλεσμα στις επικείμενες συνόδους κορυφής.  Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο αυστριακός καγκελάριος ήταν αντίθετος με την γερμανική πρόταση για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε παράθυρο για παρεμβάσεις στις εθνική πολιτική μισθών και συντάξεων.  

 Τις ανακοινώσεις της αυτές, η κυρία Μέρκελ τις συνόδευσε με τα θετικά σχόλια για τις προτάσεις που κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είναι μία καλή βάση συζήτησης και πρέπει να δουλέψουμε τις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου