Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Αποκριά στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Κέφι, ξενοιασιά και ξεφάντωμα με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό υπόσχεται το πλούσιο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στα πλαίσια της φετινής Αποκριάς.

Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου, όπου σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, και εθελοντές, αναβιώνουν παραδοσιακά δρώμενα της αποκριάς.

Από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου η ευρύτερη περιοχή του Δήμου θα κινείται στους ρυθμούς του Καρναβαλιού με τη συμμετοχή των πολιτών να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Με τρεις κύριες εκδηλώσεις στο Καστέλλι στις 5 Μαρτίου, στο Αρκαλοχώρι στις 6 Μαρτίου και στο Θραψανό στις 7 Μαρτίου και πλήθος εκδηλώσεων στα χωριά του Δήμου η Δημοτική Αρχή επιδιώκει το αντάμωμα των τοπικών κοινωνιών με μια απόδραση γέλιου και ζεστής επικοινωνίας, δίνοντας νόημα και ουσία στη λαϊκή ρήση: «Τσι μεγάλες αποκρές κουζουλένονται κι οι γρες».

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 28913 40335 ή στα τηλέφωνα 6974-469-867 (κα. Μαρίνα Κατεργιαννάκη) και 6973-332-596 (κα. Ελένη Μουράτη) ή να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση dmpapokries@hotmail.com

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας έχει ως εξής:

* Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου

- Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι-Ωρα έναρξης 18.00.

Θέλοντας να αναβιώσουμε μια αλλοτινή εποχή που ένωνε διαφορετικούς

ανθρώπους, με στόχο τις αυθόρμητες ανθρώπινες σχέσεις, θα στηθούν ψησταριές σε διάφορα σημεία του Αρκαλοχωρίου και θα προσφερθούν δωρεάν μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες. Διοργάνωση : Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αρκαλοχωρίου και Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

* Σάββατο 5 Μαρτίου

- Κατασκευή χαρταετών στη Γαρίπα. Ωρα έναρξης 11.00 στο Κέντρο Νεότητας της Γαρίπας για την κατασκευή χαρταετών με τον παραδοσιακό τρόπο. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίπας

- Λαμπαδηφορία στο Καστέλλι-Ωρα έναρξης 18.30, Μασκαράδες και μη, με δάδες αναμμένες, θα γυρίζουν τους δρόμους και τα σοκάκια του Καστελλίου. Η πομπή της Αποκριάς αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και καταλήγει στην πλατεία που βρίσκεται το

Πολιστιστικό Πολυκέντρο Καστελλίου. Μουσική, χορός, κρασί και γλέντι μέχρι πρωΐας. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου, Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

* Κυριακή 6 Μαρτίου

- Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου-Ωρα έναρξης 15.30. Μεγάλη παρέλαση.

Συμπληρώνοντας πολλές δεκαετίες παρουσίας στα δρώμενα του τόπου, με διάφορες διακυμάνσεις, το Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου περιμένει μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος.

Ομάδες μασκαράδων με άρματα πραγματοποιούν τη Μεγάλη Παρέλαση στην κεντρική οδό του Αρκαλοχωρίου χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας διάφορα επίκαιρα και παραδοσιακά θέματα.

Αμέσως μετά την παρέλαση όλοι μαζί, μεταμφιεσμένοι και μη, θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ελευθερίας και θα συμμετάσχουν ενεργά σε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, συνοδεία άφθονου κρασιού, τραγουδιού και χορού. Διοργάνωση: Δήμος Μινώα Πεδιάδας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι & Φορείς.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ.: 28913 40335 ή στα τηλέφωνα 6974-469-867 (κα. Μαρίνα Κατεργιαννάκη) και 6973-332-596 (κα. Ελένη Μουράτη) ή να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση dmpapokries@hotmail.com

Σκινιανό Παραδοσιακό Καρναβάλι

Ωρα έναρξης: 14.00: ενα Καρναβάλι, αλλιώτικο απ’τ’άλλα! Ενας θεσμός αναλλοίωτος στο χρόνο, εμπειρία πολλών δεκαετιών, με πολύ κέφι, φαντασία και ευρηματικότητα.

Βγαλμένο μέσα από τον αυθορμητισμό και τα πειράγματα των θεατών και των ομάδων που συμμετέχουν! Η περίφημη "ΚΑΜΗΛΑ" που προελαύνει, "σπάει" καρδιές, τα πλήθη παραλύουν, ενώ τα ήθη και τα έθιμα του χωριού αναδεικνύονται με τρόπο που ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους!

Το Καρναβάλι συνεχίζεται το βράδυ της Αποκριάς σ' ένα λαϊκό μουσικό ξεφάντωμα με τα τραπέζια γεμάτα Σκινιανά, παραδοσιακά εδέσματα των γυναικών του χωριού. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιά

* Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου

- Θραψανιώτικο Καρναβάλι-Κούλουμα: Ωρα έναρξης 13.00.

Ομάδες μασκαράδων με άρματα, πραγματοποιούν την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο του Θραψανού. Στην συνέχεια, συγκεντρώνονται

στην κεντρική πλατεία μαζί με όλους τους Θεατές και πραγματοποιούν

τα παραδοσιακά ΚΟΥΛΟΥΜΑ.

Μουσική, πειράγματα, γέλιο, νηστίσιμοι μεζέδες, κρασί, κέφι, σε αφθονία. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού, Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Κούλουμα στους Αποστόλους

Οι νοικοκυρές του χωριού μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά και τα προσφέρουν δωρεάν στους συγχωριανούς και τους επισκέπτες

με τη συνοδεία λύρας. Ωρα έναρξης: 13.30. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων.

Κούλουμα στη Γαρίπα

Διασκεδάζουμε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου με άφθονο κρασί, μεζέδες και χορό. Μουζωνόμαστε γιορτάζοντας τα παραδοσιακά Κούλουμα.

Ωρα έναρξης: 11:00. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίπας

Γιορτή των γερόντων στο Διαβαϊδέ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, μουσική και κρασί . Αναβίωση της γιορτής των γερόντων «ΑΠΑΛΕΘΙΑ». Ωρα έναρξης: 11:00. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβαϊδέ.

Κούλουμα στη Ζήντα

Πετάμε τους χαρταετούς μας , γιορτάζουμε τα Κούλουμα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου με φασολάδα και άλλα νηστίσιμα. Ωρα έναρξης: 11:00. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Ζήντας.

Κούλουμα στους Ζωφόρους

Διασκεδάζουμε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου με άφθονο κρασί, μεζέδες και χορό. Μασκαρευόμαστε και μουζωνόμαστε γιορτάζοντας τα παραδοσιακά Κούλουμα. Ωρα έναρξης: 11:00. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωφόρων

Κούλουμα στον Καραβάδω

Γιορτάζουμε τα Κούλουμα αναβιώνοντας το έθιμο των «ΜΟΥΖΩΜΑΤΩΝ» και του παραδοσιακού παιχνιδιού «ΑΠΑΛΕΘΙΑ». Μεζέδες, κρασί, μουσική σε αφθονία. Ωρα έναρξης: 11:00. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβάδου.

Κούλουμα στο Νιπιδιτό

Γιορτάζουμε τα παραδοσιακά Κούλουμα συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων στον Νιπιδιτό με μια χαρακτηριστική σατιρική διάθεση που αγκαλιάζει εδώ και χρόνια τους χωριανούς και όλους τους μουσαφίρηδες. Ωρα έναρξης: 15:00. Διοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Νιπιδιτού

Κούλουμα στο Σμάρι

Παραδοσιακά Κούλουμα με άφθονο κρασί και εδέσματα υπό την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Παιδικό θεατρικό δρώμενο «Γάμος με το στανιό» στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ωρα έναρξης: 11:30. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου.

1 σχόλιο :