Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Η ραδιενέργεια στα ανοικτά του εργοστασίου στη Φουκουσίμα "1.850 φορές πάνω από το κανονικό"


Ιάπωνες μηχανικοί πασχίζουν σήμερα να αντλήσουν νερό στο οποίο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, ενώ ο Γιουκίγια Αμάνο, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η πυρηνική κρίση "απέχει πολύ από το τέλος".

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα ανοικτά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι βρίσκονται σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό δύο εβδομάδες αφότου οι εγκαταστάσεις επλήγησαν από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι.

Μια ημέρα νωρίτερα, όταν το επίπεδο της ραδιενέργειας βρισκόταν 1.250 φορές πάνω απο το κανονικό, είχε εκτιμηθεί ότι "δεν απειλούνται" η θαλάσσια ζωή και η ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

"Τα ρεύματα του ωκεανού θα σκορπίσουν τα ραδιενεργά σωματίδια και θα είναι πολύ εξασθενημένα όταν απορροφηθούν από τα ψάρια και τα φύκια", δήλωσε χθες ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, στέλεχος της υπηρεσίας.

Η κρίση στο εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα, έχει επισκιάσει την προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τον ισχυρότερο σεισμό στην ιστορία της Ιαπωνίας, μεγέθους 9 βαθμών, και το τσουνάμι που προκάλεσε την 11η Μαρτίου. Ο απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 27.100 νεκρούς και αγνοούμενους στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής της IAEA Αμάνο δήλωσε ότι η κρίση ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες. "Είναι ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα", είπε στην εφημερίδα New York Times. "Και δεν έχει τελειώσει ακόμα".

Ο Αμάνο, πρώην ιάπωνας διπλωμάτης, είπε ότι οι αρχές είναι ακόμα "αβέβαιες" για το εάν επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες για να ψυχθούν. Είπε πως υπάρχουν μερικές "θετικές ενδείξεις", όπως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, πρόσθεσε πάντως ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες", τονίζοντας ότι δεν επικρίνει το έργο των αρχών στο Τόκιο.

Η IAEA έστειλε δύο πρόσθετες ομάδες στην Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες, μια για να βοηθήσει στην παρακολούθηση του επιπέδου της ραδιενέργειας και μια για να βοηθήσει στην αποτίμηση της μόλυνσης των τροφίμων.
Δεξί εξτρέμ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου