Με κάρτες, ραδιοφωνικές αφιερώσεις, ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο και λίγα λουλούδια φαίνεται πως θα γιορτάσουν οι περισσότεροι Έλληνες, φέτος, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.
Ο «προστάτης των ερωτευμένων» μπορεί να ήταν ... σπάταλος τα προηγούμενα χρόνια και να ξόδευε αρκετά χρήματα, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δείξει την αγάπη του, φέτος όμως θα προτιμήσει πιο οικονομικά δώρα.
Ο «προστάτης των ερωτευμένων» μπορεί να ήταν ... σπάταλος τα προηγούμενα χρόνια και να ξόδευε αρκετά χρήματα, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δείξει την αγάπη του, φέτος όμως θα προτιμήσει πιο οικονομικά δώρα.
Οι προσφορές από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για ρομαντικά διήμερα με το έτερον ήμισυ είναι πολλές.
Τα ακριβά εστιατόρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσφέρουν για ερωτευμένους προνομιακές τιμές, ενώ τα ανθοπωλεία θα έχουν και για φέτος "την τιμητική τους".
Το Παρίσι, η Πράγα, η Ρώμη και το Λονδίνο είναι από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια. Οι κρατήσεις, όμως, είναι περιορισμένες.
«Είναι μεμονωμένες (οι κρατήσεις) και υπάρχει μία πτώση ύψους 35% - 40% για εκδρομές στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι μόνο, όμως, η οικονομική κρίση. Είναι και το ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας», τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης.
Ως «μάννα εξ ουρανού», για να αυξηθεί ο τζίρος τους, περιμένουν την ημέρα των ερωτευμένων οι ανθοπώλες. Γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων, τους προτρέπουν έστω και μ' ένα λουλούδι να δείξουν την αγάπη τους στα κοντινά τους πρόσωπα.
Η Έμυ Δρίζου, ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου, επισημαίνει ότι οι τιμές φέτος θα είναι «ερωτικές», πιο οικονομικές από ποτέ γι’ αυτούς που θέλουν να χαρίσουν λουλούδια στον σύντροφό τους.
«Παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Στη γιορτή των ερωτευμένων, με λίγα λουλούδια ή ένα όμορφο μπουκέτο, δείχνουμε την αγάπη στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Η κίνηση είναι που μετράει, καθώς τα λουλούδια εκφράζουν συναισθήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Σύλλης.
Την πρωτιά των ερωτευμένων σε ό,τι αφορά τα λουλούδια κρατούν τα κόκκινα τριαντάφυλλα, οι κόκκινες ζέρμπερες και οι κόκκινες τουλίπες. «Λόγω της υπερβολικής ζήτησης των κόκκινων λουλουδιών, αρκετοί έχουν κάνει στροφή και σε άλλα χρώματα, όπως το λευκό και το ροζ», συμπλήρωσε ο κ. Σύλλης.
Η καρδιά είναι το πιο συνηθισμένο σύμβολο του έρωτα και της ρομαντικής αγάπης. Οι αρχαιότεροι λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και ότι εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή συναισθήματα.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του.
Στα ζαχαροπλαστεία, οι τούρτες σε σχήμα καρδιάς έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα ψυγεία, θέλοντας να «δελεάσουν» τους υποψήφιους αγοραστές, όμως οι ζαχαροπλάστες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως θα μπορέσουν να τις πουλήσουν όλες. «Γενικά, η κίνηση είναι μικρότερη απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα, φέτος, τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία θα φροντίσουν να φτιάξουν μικρότερη ποσότητα γλυκών, ούτως ώστε να μην τους μείνουν», μας είπε η Σωτηρία, από κεντρικό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα», λένε και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με είδη δώρων. Παραδοσιακά, τα μαγαζιά αυτά γέμιζαν με κόσμο, κάθε ηλικίας, την ημέρα των ερωτευμένων, όμως τελευταία παρατηρείται σταθερά πτωτική τάση. Πλέον, τα δώρα -κυρίως μεταξύ των νεαρότερων- είναι μικρά, φθηνά και συμβολικά.
Η … ερωτική κρίση έχει «χτυπήσει» και τα κοσμηματοπωλεία, με τους περισσότερους να μην βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά. Υπάρχει οικονομική κρίση. Το ποσοστό των ερωτευμένων που θα ψωνίσει από κοσμηματοπωλεία θα είναι περιορισμένο. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και η κρίση που υπάρχει στις σχέσεις των ζευγαριών. Αυτός που θα ψωνίσει φέτος ή θα έχει πολλά χρήματα ή θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη σχέση με το ταίρι του», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοσμηματοπώλης, Λένα Αρβανιτίδη, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα.
Το ρητό «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» δεν φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση φέτος, καθώς οι κρατήσεις στα εστιατόρια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μειωμένες, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αρκετά από τα ζευγάρια που επιλέγουν να γιορτάσουν την αγάπη τους με φαγητό, φαίνεται ν' αποφεύγουν τα ακριβά εστιατόρια, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που σχεδιάζουν ένα σπιτικό, ρομαντικό δείπνο.
Ούτε, όμως, τα νυχτερινά μαγαζιά φαίνεται να ξεφεύγουν από τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Αν και τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκλυζαν τις πίστες των νυχτερινών κέντρων, «τραγουδώντας» την αγάπη για το σύντροφό τους, φέτος θα πρέπει να περιοριστούν καθώς τα κέντρα διασκεδάσεων που λειτουργούν τη Δευτέρα είναι ελάχιστα, με τα υπόλοιπα να μένουν ανοιχτά μόνο από Πέμπτη έως και Κυριακή.
Στο πλαίσιο του πιο οικονομικού εορτασμού της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και ενημερωτικά έντυπα Αθήνας και Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν διαγωνισμούς, ώστε να μπορέσουν κάποια ζευγάρια, μ' ένα μήνυμα -με το οποίο θα δείχνουν την αγάπη τους στο ταίρι τους- να γιορτάσουν δωρεάν τη 14η Φεβρουαρίου, σε κάποιο ξενοδοχείο ή εστιατόριο.
Ο …ξενόφερτος Άγιος Βαλεντίνος
Η ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση δεν αναγνωρίζει τον Άγιο Βαλεντίνο και τιμά τους Αγίους Αποστόλους Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι γιορτάζουν μια ημέρα νωρίτερα, στις 13 Φεβρουαρίου.
Για την προέλευση του Αγίου Βαλεντίνου υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όμως ορισμένοι υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα, στις 14 Φεβρουαρίου δεν εορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου αλλά ο αρχαιοελληνικός Έρως.
Αντίθετα, οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα μνημονεύονται ως ένα πολύ αγαπημένο, άκληρο ζευγάρι. Ο Ακύλας, αναζητώντας καλύτερη τύχη κατέφυγε στη Ρώμη, όπου γνώρισε την Πρίσκιλλα, μία δυναμική και μορφωμένη γυναίκα. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλε η οικογένεια της Πρίσκιλλας.
«Σταθμός» στη ζωή του ζευγαριού αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Απόστολο Παύλο, στην Κόρινθο, όπου οι δύο νέοι κατέφυγαν το 49 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος εξέδωσε διάταγμα για την απομάκρυνση όλων των Εβραίων από τη Ρώμη. Το ζευγάρι εντάχθηκε στην ιεραποστολή του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο ακολουθούσε πιστά στις περιοδείες και στα κηρύγματά του.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα επέστρεψαν στη Ρώμη το 68 μ.Χ., καθώς μετά την άνοδο στο θρόνο του Νέρωνα, το διάταγμα του Κλαύδιου για την εξορία των Εβραίων αποτελούσε πλέον παρελθόν. Στη Ρώμη, δίδαξαν το λόγο του Θεού, αλλά τελικά είχαν μαρτυρικό θάνατο, καθώς συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν.
Κατά το Μεσαίωνα πίστευαν ότι τα πουλιά ζευγαρώνουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι, λοιπόν, τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.
Αργότερα, κατά τις αρχές του 1900 οι ορεσίβιοι Αμερικανοί πίστευαν το ίδιο και για τα κουνέλια και έτσι κατέληξαν ότι αυτή η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία συνδεδεμένη με τον Λατίνο Άγιο και τον έρωτα.
Εξάλλου, για τους Αμερικανούς, η 14η Φεβρουαρίου είναι και η μέρα της Μαρμότας, εκτός του Αγίου Βαλεντίνου.
Η 15η Φεβρουαρίου είχε καθιερωθεί από τους Ρωμαίους ως η μέρα της Lupercali, οπότε οι νέοι μπορούσαν να επιλέξουν ποιον θα παντρευτούν. Αυτό όμως το «ζευγάρωμα» θεωρήθηκε «κάπως παράνομο και μη χριστιανικό», έτσι αποφασίστηκε να αλλάξει αυτή η μέρα και να ταυτιστεί με την 14η Φεβρουαρίου που ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η μέρα δηλαδή του αγίου που προστάτευε τα αισθήματα αγάπης προς τις γυναίκες.
Έγινε, λοιπόν, τότε παράδοση, οι άντρες να δίνουν ένα μικρό σημείωμα στη γυναίκα που ήθελαν για να της εκφράσουν το θαυμασμό τους, κάνοντας αναφορά στον Άγιο Βαλεντίνο.
Η εμπορευματοποίηση του Άγιου Βαλεντίνου
Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ εκείνη την ημέρα για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για να βγάλει έξω το έτερον ήμισυ. Οι επιχειρήσεις στην Αμερική κάνουν τζίρο περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια εκείνες τις ημέρες.
Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο σημαντικό δώρο έρωτα στον κόσμο, αυτό είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Παραμένει ως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει κοσμοσυρροή στο συγκεκριμένο σημείο.
Το πιο παλιό μικρό δώρο στάλθηκε το 1415 μ.Χ. από το δούκα της Ορλεάνης στη Γαλλίδα σύζυγό του που ήταν φυλακή στο Λονδίνο. Ακόμα και σήμερα είναι έκθεμα σε μεγάλη γκαλερί στην Αγγλία.
Η Βερόνα, όπου έζησαν κατά τον Σαίξπηρ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, λαμβάνει περίπου 1.000 γράμματα από ερωτευμένους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Παραλήπτης όλων των ερωτικών επιστολών είναι η Ιουλιέτα και ο πύργος της στην ιταλική πόλη.
Τα ακριβά εστιατόρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσφέρουν για ερωτευμένους προνομιακές τιμές, ενώ τα ανθοπωλεία θα έχουν και για φέτος "την τιμητική τους".
Το Παρίσι, η Πράγα, η Ρώμη και το Λονδίνο είναι από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια. Οι κρατήσεις, όμως, είναι περιορισμένες.
«Είναι μεμονωμένες (οι κρατήσεις) και υπάρχει μία πτώση ύψους 35% - 40% για εκδρομές στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι μόνο, όμως, η οικονομική κρίση. Είναι και το ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας», τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης.
Ως «μάννα εξ ουρανού», για να αυξηθεί ο τζίρος τους, περιμένουν την ημέρα των ερωτευμένων οι ανθοπώλες. Γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων, τους προτρέπουν έστω και μ' ένα λουλούδι να δείξουν την αγάπη τους στα κοντινά τους πρόσωπα.
Η Έμυ Δρίζου, ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου, επισημαίνει ότι οι τιμές φέτος θα είναι «ερωτικές», πιο οικονομικές από ποτέ γι’ αυτούς που θέλουν να χαρίσουν λουλούδια στον σύντροφό τους.
«Παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Στη γιορτή των ερωτευμένων, με λίγα λουλούδια ή ένα όμορφο μπουκέτο, δείχνουμε την αγάπη στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Η κίνηση είναι που μετράει, καθώς τα λουλούδια εκφράζουν συναισθήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Σύλλης.
Την πρωτιά των ερωτευμένων σε ό,τι αφορά τα λουλούδια κρατούν τα κόκκινα τριαντάφυλλα, οι κόκκινες ζέρμπερες και οι κόκκινες τουλίπες. «Λόγω της υπερβολικής ζήτησης των κόκκινων λουλουδιών, αρκετοί έχουν κάνει στροφή και σε άλλα χρώματα, όπως το λευκό και το ροζ», συμπλήρωσε ο κ. Σύλλης.
Η καρδιά είναι το πιο συνηθισμένο σύμβολο του έρωτα και της ρομαντικής αγάπης. Οι αρχαιότεροι λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και ότι εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή συναισθήματα.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του.
Στα ζαχαροπλαστεία, οι τούρτες σε σχήμα καρδιάς έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα ψυγεία, θέλοντας να «δελεάσουν» τους υποψήφιους αγοραστές, όμως οι ζαχαροπλάστες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως θα μπορέσουν να τις πουλήσουν όλες. «Γενικά, η κίνηση είναι μικρότερη απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα, φέτος, τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία θα φροντίσουν να φτιάξουν μικρότερη ποσότητα γλυκών, ούτως ώστε να μην τους μείνουν», μας είπε η Σωτηρία, από κεντρικό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα», λένε και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με είδη δώρων. Παραδοσιακά, τα μαγαζιά αυτά γέμιζαν με κόσμο, κάθε ηλικίας, την ημέρα των ερωτευμένων, όμως τελευταία παρατηρείται σταθερά πτωτική τάση. Πλέον, τα δώρα -κυρίως μεταξύ των νεαρότερων- είναι μικρά, φθηνά και συμβολικά.
Η … ερωτική κρίση έχει «χτυπήσει» και τα κοσμηματοπωλεία, με τους περισσότερους να μην βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά. Υπάρχει οικονομική κρίση. Το ποσοστό των ερωτευμένων που θα ψωνίσει από κοσμηματοπωλεία θα είναι περιορισμένο. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και η κρίση που υπάρχει στις σχέσεις των ζευγαριών. Αυτός που θα ψωνίσει φέτος ή θα έχει πολλά χρήματα ή θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη σχέση με το ταίρι του», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοσμηματοπώλης, Λένα Αρβανιτίδη, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα.
Το ρητό «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» δεν φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση φέτος, καθώς οι κρατήσεις στα εστιατόρια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μειωμένες, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αρκετά από τα ζευγάρια που επιλέγουν να γιορτάσουν την αγάπη τους με φαγητό, φαίνεται ν' αποφεύγουν τα ακριβά εστιατόρια, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που σχεδιάζουν ένα σπιτικό, ρομαντικό δείπνο.
Ούτε, όμως, τα νυχτερινά μαγαζιά φαίνεται να ξεφεύγουν από τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Αν και τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκλυζαν τις πίστες των νυχτερινών κέντρων, «τραγουδώντας» την αγάπη για το σύντροφό τους, φέτος θα πρέπει να περιοριστούν καθώς τα κέντρα διασκεδάσεων που λειτουργούν τη Δευτέρα είναι ελάχιστα, με τα υπόλοιπα να μένουν ανοιχτά μόνο από Πέμπτη έως και Κυριακή.
Στο πλαίσιο του πιο οικονομικού εορτασμού της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και ενημερωτικά έντυπα Αθήνας και Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν διαγωνισμούς, ώστε να μπορέσουν κάποια ζευγάρια, μ' ένα μήνυμα -με το οποίο θα δείχνουν την αγάπη τους στο ταίρι τους- να γιορτάσουν δωρεάν τη 14η Φεβρουαρίου, σε κάποιο ξενοδοχείο ή εστιατόριο.
Ο …ξενόφερτος Άγιος Βαλεντίνος
Η ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση δεν αναγνωρίζει τον Άγιο Βαλεντίνο και τιμά τους Αγίους Αποστόλους Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι γιορτάζουν μια ημέρα νωρίτερα, στις 13 Φεβρουαρίου.
Για την προέλευση του Αγίου Βαλεντίνου υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όμως ορισμένοι υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα, στις 14 Φεβρουαρίου δεν εορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου αλλά ο αρχαιοελληνικός Έρως.
Αντίθετα, οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα μνημονεύονται ως ένα πολύ αγαπημένο, άκληρο ζευγάρι. Ο Ακύλας, αναζητώντας καλύτερη τύχη κατέφυγε στη Ρώμη, όπου γνώρισε την Πρίσκιλλα, μία δυναμική και μορφωμένη γυναίκα. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλε η οικογένεια της Πρίσκιλλας.
«Σταθμός» στη ζωή του ζευγαριού αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Απόστολο Παύλο, στην Κόρινθο, όπου οι δύο νέοι κατέφυγαν το 49 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος εξέδωσε διάταγμα για την απομάκρυνση όλων των Εβραίων από τη Ρώμη. Το ζευγάρι εντάχθηκε στην ιεραποστολή του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο ακολουθούσε πιστά στις περιοδείες και στα κηρύγματά του.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα επέστρεψαν στη Ρώμη το 68 μ.Χ., καθώς μετά την άνοδο στο θρόνο του Νέρωνα, το διάταγμα του Κλαύδιου για την εξορία των Εβραίων αποτελούσε πλέον παρελθόν. Στη Ρώμη, δίδαξαν το λόγο του Θεού, αλλά τελικά είχαν μαρτυρικό θάνατο, καθώς συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν.
Κατά το Μεσαίωνα πίστευαν ότι τα πουλιά ζευγαρώνουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι, λοιπόν, τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.
Αργότερα, κατά τις αρχές του 1900 οι ορεσίβιοι Αμερικανοί πίστευαν το ίδιο και για τα κουνέλια και έτσι κατέληξαν ότι αυτή η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία συνδεδεμένη με τον Λατίνο Άγιο και τον έρωτα.
Εξάλλου, για τους Αμερικανούς, η 14η Φεβρουαρίου είναι και η μέρα της Μαρμότας, εκτός του Αγίου Βαλεντίνου.
Η 15η Φεβρουαρίου είχε καθιερωθεί από τους Ρωμαίους ως η μέρα της Lupercali, οπότε οι νέοι μπορούσαν να επιλέξουν ποιον θα παντρευτούν. Αυτό όμως το «ζευγάρωμα» θεωρήθηκε «κάπως παράνομο και μη χριστιανικό», έτσι αποφασίστηκε να αλλάξει αυτή η μέρα και να ταυτιστεί με την 14η Φεβρουαρίου που ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η μέρα δηλαδή του αγίου που προστάτευε τα αισθήματα αγάπης προς τις γυναίκες.
Έγινε, λοιπόν, τότε παράδοση, οι άντρες να δίνουν ένα μικρό σημείωμα στη γυναίκα που ήθελαν για να της εκφράσουν το θαυμασμό τους, κάνοντας αναφορά στον Άγιο Βαλεντίνο.
Η εμπορευματοποίηση του Άγιου Βαλεντίνου
Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ εκείνη την ημέρα για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για να βγάλει έξω το έτερον ήμισυ. Οι επιχειρήσεις στην Αμερική κάνουν τζίρο περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια εκείνες τις ημέρες.
Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο σημαντικό δώρο έρωτα στον κόσμο, αυτό είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Παραμένει ως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει κοσμοσυρροή στο συγκεκριμένο σημείο.
Το πιο παλιό μικρό δώρο στάλθηκε το 1415 μ.Χ. από το δούκα της Ορλεάνης στη Γαλλίδα σύζυγό του που ήταν φυλακή στο Λονδίνο. Ακόμα και σήμερα είναι έκθεμα σε μεγάλη γκαλερί στην Αγγλία.
Η Βερόνα, όπου έζησαν κατά τον Σαίξπηρ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, λαμβάνει περίπου 1.000 γράμματα από ερωτευμένους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Παραλήπτης όλων των ερωτικών επιστολών είναι η Ιουλιέτα και ο πύργος της στην ιταλική πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου