Δύσχρηστο & αναποτελεσματικό θεωρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου το μέτρο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αντ’ αυτού προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ηλεκτρονική κάρτα υγείας.
Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΙΣΗ Γρηγόρης Πασπάτης, ο οποίος ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου μέτρου αλλά και τα μειονεκτήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την οποία - όπως επισήμανε- δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, στον ΟΑΕΕ το σύστημα δοκιμάζεται από το Νοέμβριο και παρουσιάζει ανυπέρβλητες αδυναμίες, ενώ στον ΟΠΑΔ το σύστημα καταγραφής των επισκέψεων και των εξετάσεων δοκιμάζεται από επίσης από το Νοέμβριο.
«Είναι απελπιστικά δύσχρηστο και η καθολική εφαρμογή του παίρνει παράταση διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΗ, που αντιπρότεινε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας.
Σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, η ηλεκτρονική κάρτα μπορεί να αντικαταστήσει τις αυτοσχέδιες καρτέλες ασθενών των νοσοκομείων και των ιατρών, θα επιφέρει έλεγχο στις συνταγογραφήσεις (από την παραγωγή μέχρι και την εκτέλεσή της), καθώς και τον οικονομικό εξορθολογισμό του συστήματος.
Τα πλεονεκτήματα του μέτρου θα είναι:
• Καταγραφή του ιατρικού ιστορικού. Ο γιατρός κάθε ειδικότητας μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς, τις επισκέψεις και τα φάρμακα που λαμβάνει.
• Τεκμηρίωση της διάγνωσης.
• Καταγραφή των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών υγείας ανά περιοχή.
• Έλεγχος και καταγραφή της συνταγογραφίας.
• Οικονομικός εξορθολογισμός του συστήματος.
Ο κ. Πασπάτης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα του ιατρικού κόσμου και επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του ΙΣΗ για την αντιμετώπισή τους.
Ζήτησε, επίσης, την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ως αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό που οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τον Έλληνα πολίτη. Τέλος, πρότεινε νέο ξεκίνημα στο ΕΣΥ, με μεταρρυθμίσεις και τομές.
Ξεκινώντας με θεσμικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση στην παραγωγική εκπαίδευση και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών που διαθέτουμε ως χώρα. Mε κεντρικούς άξονες:
• Τη διαφάνεια στη λειτουργία, αλλά και στην οικονομική διαχείριση του συστήματος.
• Τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό στην προσφορά υπηρεσιών υγείας.
• Τη διοικητική αναδιάταξη των ιατρικών υπηρεσιών (όλες οι μονάδες υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, να ανήκουν μόνο στο υπουργείο Υγείας).
• Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Υγείας με διακομματική στελέχωση και συμμετοχή των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (8ετούς θητείας).
• Καθιέρωση συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας με παράλληλη αξιοποίηση των υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε στελεχιακό δυναμικό και υποδομές.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου