Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν μείωση του πλαστού χρήματος κατά 13% το πρώτο εξάμηνο του 2010, το πρόβλημα όμως των κάλπικων ευρώ στην αγορά φαίνεται πως αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Κι αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το πλαστό χρήμα κυκλοφορούσε κυρίως με τη μορφή χαρτονομισμάτων μεγαλύτερης αξίας (από 50 ευρώ και πάνω), η οικονομική κρίση φαίνεται πως χτύπησε και εδώ! Πλαστά χαρτονομίσματα των 5,10 και 20 ευρώ εντοπίζονται καθημερινά σε συναλλαγές ανυποψίαστων πελατών με καταστήματα, ενώ εμφανίστηκαν και… κίβδηλα κέρματα 1 και 2 ευρώ! Εντονότερο φαίνεται πως είναι το πρόβλημα στις απλές καθημερινές συναλλαγές. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι σε βενζινάδικα, καφετέριες, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, πρακτορεία του ΟΠΑΠ, μικροπωλητές και πωλητές λαϊκής έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το «ψεύτικο» χρήμα. «Μέχρι πέρυσι ξέραμε ότι μόλις πιάσουμε στο χέρι μας 50ευρο ή 100ευρο το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε αν είναι αληθινό. Δεν τσεκάραμε ποτέ τα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα. Τα 5 ή τα 10 ευρώ τα βάζαμε κατευθείαν στο ταμείο. Εδώ κι ένα χρόνο περίπου μας δίνουν πολύ συχνά πλαστά χαρτονομίσματα μικρής αξίας. Νομίζω ότι το 20ευρωο είναι το «αγαπημένο» τους πλαστό. Τον τελευταίο μήνα μου έχουν δώσει πάνω από 6 πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ. Πλέον τα περνώ όλα από το μηχάνημα», λέει στα «Επίκαιρα» ο Τάσος Κάστορας, υπάλληλος περιπτέρου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.
Made in Balkans
Οι γείτονες της Ελλάδας φαίνεται πως πρωτοστατούν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων. Οργανωμένα κυκλώματα στην Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία έχουν στήσει επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη, τυπώνοντας και διοχετεύοντας ψεύτικο χρήμα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στις κοντινές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία. Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής οργάνωσης αστυνομικής συνεργασίας Europol Ρόμπερτ Γουεϊνράιτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως από ένα μόνο βουλγαρικό τυπογραφείο, το οποίο διέλυσε η αστυνομία, «εντοπίστηκαν περισσότερα από δέκα χιλιάδες πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία κυκλοφορούν σε είκοσι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία». Τουλάχιστον 130.000 πλαστά ευρώ κατασχέθηκαν από τη βουλγαρική αστυνομία στις αρχές Οκτωβρίου, όταν διέλυσε ένα τυπογραφείο πλαστού χρήματος στο χωριό Ντόινο Σαράν στο κέντρο της χώρας. Στο Σαντάμσκι της Βουλγαρίας υπολογίζεται από τις Αρχές ότι λειτουργούν πολλά από τα κέντρα παραχάραξης, ενώ φαίνεται πως και αρκετοί Τούρκοι βάζουν όλη τους την «τέχνη» στην κατασκευή πλαστών χαρτονομισμάτων αλλά και κερμάτων. Ειδικά τα κέρματα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πιστά αντίγραφα των γνησίων ευρώ, ακόμη και στο βάρος. Λόγω της μικρής τους αξίας, κανείς δεν τα ελέγχει και διοχετεύονται πολύ εύκολα στην αγορά. «Πριν από μια εβδομάδα μου έδωσαν μαζεμένα κέρματα του 1 και 2 ευρώ. Την πρώτη φορά τα πήρα, δεν τα κοίταξα. Μόλις έκανα ταμείο και τα κοίταξα, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ήταν σαν σκουριασμένα. Τα πήγα στην τράπεζα και μου είπαν ότι πρόκειται για κάλπικα. Την επόμενη μέρα, το παλικάρι που μου τα είχε δώσει ξαναγύρισε, κουβαλώντας άλλο ένα σακουλάκι με ψιλά για περίπτερο. Μόλις του είπα ότι όλα τα ψιλά είναι ψεύτικα, εξαφανίστηκε. Έμαθα ότι προσπάθησε να τα δώσει σε ένα άλλο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς αλλά και σε ένα σούπερ μάρκετ. Αυτός εν γνώσει του μοιράζει κάλπικα ευρώ. Έχουμε δώσει κατάθεση στην αστυνομία και περιμένουμε μήπως ξαναεμφανιστεί», αναφέρει στα «Επίκαιρα» ο Δημήτρης Λέκκος, υπάλληλος ψιλικατζίδικου στα Άνω Πετράλωνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και των 50 ευρώ είναι αυτά που παραχαράσσονται πιο συχνά. Το 42,5% των πλαστών χαρτονομισμάτων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, το 41,5% των 20 ευρώ, το 12% των 100 ευρώ, το 1,5% των 200 και των 10 ευρώ και το 0,5% των 500 και των 5 ευρώ. Το συντριπτικό ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν εντοπίστηκαν σε χώρες της Ζώνης του Ευρώ.
Μείωση δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση λένε οι καταστηματάρχες
Το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων που βρίσκεται σε κυκλοφορία μειώθηκε κατά 13% το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2010 αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά 387.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια, η αξία των οποίων αντιστοιχούσε σε περίπου 18 εκατ. ευρώ! Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από την κυκλοφορία είχαν αποσυρθεί 447.000 πλαστά χαρτονομίσματα. Παρά το γεγονός πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση των πλαστών τραπεζογραμματίων, καταστηματάρχες, υπάλληλοι και πολίτες υποστηρίζουν πως υπάρχει αύξηση, καθώς ο αριθμός των κάλπικων χαρτονομισμάτων που φτάνουν στα χέρια τους ολοένα και αυξάνεται. Τα «μικρά» χαρτονομίσματα έχουν την τιμητική τους… «Εμείς σχεδόν καθημερινά θα λάβουμε κάποιο πλαστό χαρτονόμισμα. Πιο συχνά φτάνουν στα χέρια μας πλαστά 20ευρα και 50ευρα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί πολύ τα πλαστά χρήματα των 10 ευρώ. Τα «τεστάρω» όλα στον ανιχνευτή κι ας παρεξηγούνται κάποιοι πελάτες. Πολύς κόσμος έχει στην τσέπη του πλαστά χρήματα χωρίς να το γνωρίζει και μένει έκπληκτος όταν του το λέμε. Στους πάγκους της λαϊκής υπάρχει επίσης πρόβλημα. Δεν γίνεται, την ώρα αιχμής, που επικρατεί πανικός, να ελεγχθούν όλα τα χαρτονομίσματα. Κάποιοι έχουν ανιχνευτές, κάποιοι όχι. Συνήθως ελέγχονται τα μεγαλύτερης αξίας, αλλά πολλοί την πατάνε με τα 20ερα. Αρκετά πλαστά ανιχνεύονται μόνο στο μηχάνημα καθώς φέρουν σχεδόν όλα τα στοιχεία γνησιότητας και δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις με το μάτι ή με την αφή».
Εντονότερο το πρόβλημα στην επαρχία
Ανυποψίαστοι πολίτες λαμβάνουν καθημερνά πλαστά χαρτονομίσματα, ακόμη και από υπάλληλους ή συμπολίτες τους με τους οποίους συναλλάσσονται σε πολύ συχνή βάση. «Τους τελευταίους μήνες την έχω πατήσει αρκετές φορές. Την τελευταία φορά πήρα ρέστα από βενζινάδικο όπου πηγαίνω συνήθως και μου έδωσαν ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Όταν τους το πήγα πίσω, αρνήθηκαν ότι μου το έδωσαν εκείνοι. Τι να κάνω; Να τσακωθώ με έναν άνθρωπο με τον οποίο συναλλάσσομαι σχεδόν κάθε μέρα; Ή να πάρω την αστυνομία; Ή μήπως να κυνηγάμε ο ένας τον άλλο για να βρούμε ποιος μοιράζει πλαστά;» αναρωτιέται ο Άγγελος Πετράκης, κάτοικος Ξυλοκάστρου. Σε περίεργη περιπέτεια μπήκε και ο Κ.Μ., κάτοικος χωριού στο νομό Κορινθίας: «Πριν από εφτά περίπου μήνες πήγα στο καφενείο του χωριού για να παίξω χαρτιά, όπως συνηθίζω. Τον τελευταίο καιρό είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους διάφοροι «ξένοι». Εκείνη την μέρα έπαιξε μαζί μας για τρίτη φορά ένας Βούλγαρος που έλεγε ότι μένει σε κοντινό χωριό. Κέρδισα περίπου 500 ευρώ εγώ κι άλλα 200 ένας συγχωριανός μου. Την επόμενη μέρα πήγα στην τράπεζα να πληρώσω την δόση του δανείου. Τους έδωσα τα 500 ευρώ συν 150 δικά μου. Από τα 500 που είχα κερδίσει τα 400 ήταν πλαστά! Ευτυχώς ο ταμίας είναι γνωστός μου, αλλιώς θα κατέληγα με χειροπέδες. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν μπορούσα ούτε εγώ να πάω στην αστυνομία. Που να τους πω ότι τα βρήκα;» εξηγεί στα «Επίκαιρα». Στην επαρχία και στα νησιά διακινούν πολύ συχνά πλαστά τραπεζογραμμάτια από επιτήδειους. Στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί και πρόκειται για μέλη οργανωμένης σπείρας παραχαρακτών, δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις Ελλήνων που βλέπουν την διακίνηση παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων ως «χρυσορυχείο». Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο «Εννιάμπαλος» όπως είναι γνωστός σε μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου. «Τα κυκλώματα», όπως τα αποκαλείς, είναι κυρίως σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Εγώ προμηθεύομαι από Βουλγαρία. Για την ακρίβεια, μου τα φέρνουν. Και τώρα που «άνοιξαν» τα σύνορα, ακόμη πιο συχνά. Για κάθε πλαστό (χαρτονόμισμα) των 20 ευρώ πληρώνω 3,5 ευρώ. Χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ δεν παίρνω, γιατί πλέον οι περισσότεροι είναι υποψιασμένοι. Βέβαια, πέρσι μου είχαν φέρει μια παρτίδα πλαστών 50ευρω τα οποία περνούσαν ακόμη και από μηχανές ανίχνευσης!
Προστασία με ανιχνευτές και βασικό έλεγχο του χαρτονομίσματος
Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τα πλαστά χαρτονομίσματα. Ένας βασικός έλεγχος του τραπεζογραμματίου ή μια προσεκτική σύγκρισή του με ένα γνήσιο αρκούσε. Όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν πλέον τα κυκλώματα των παραχαρακτών έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ, που μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για πλαστό χαρτονόμισμα. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια αναγνωρίζονται από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν, όπως το χαρτί, η ανάγλυφη εκτύπωση, το υδατογράφημα, το ημιτελές σχεδίασμα, η ταινία ασφαλείας, το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος και σε τμήμα ελάσματος, η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού και η ιριδίζουσα λωρίδα. Με ένα μεγεθυντικό φακό μπορεί κάποιος αμέσως να ξεχωρίσει τυπογραφικά στοιχεία μικρού μεγέθους, όπως π.χ. στο εσωτερικό των γραμμάτων «ΕΥΡΩ» στην πρόσθια όψη. Η πλειοψηφία των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει ανιχνευτές πλαστών τραπεζογραμματίων, αρκετοί από τους οποίους λειτουργούν με υπεριώδη ακτινοβολία ή χρήση μαγνητικού υλικού. Στο υπεριώδες φως τα χαρτονομίσματα δεν φωσφορίζουν, οι ίνες που είναι ενσωματωμένες στο χαρτί φαίνονται μπλε, κόκκινες και πράσινες, η σημαία της ΕΕ φαίνεται πράσινη με πορτοκαλί αστέρια, η υπογραφή του προέδρου της ΕΚΤ φαίνεται πράσινη, ενώ τα μεγάλα αστέρια και οι μικροί κύκλοι στην μπροστινή όψη καθώς και ο χάρτης και η γέφυρα στην πίσω όψη φωσφορίζουν. Η Ελληνική Αστυνομία έχει συγκροτήσει το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ιδρύσει το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της παραχάραξης.
sofokleous 10
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου