Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Αρνητικός ο Σαμαράς σε συναίνεση. Ανέφερε στον Στρος - Καν ότι στηρίζει τις αλλαγές, όχι το Μνημόνιο

«Ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες οφείλουν να είναι περισσότερο τολμηρές, αλλά «όχι» στην παροχή πολιτικής συναίνεσης επί του συγκεκριμένου Μνημονίου είπε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς στον κ. Ντομινίκ Στρος - Καν, με ακροατή όχι μόνον τον επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Ρηγίλλης εκτιμά ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τις επισκέψεις των κ. Στρος - Καν και Ολι Ρεν, προκειμένου να «μεθοδεύσει» διαδικασίες πολιτικής συναίνεσης επί της ακολουθούμενης πολιτικής.
Η συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ έγινε σε βαρύ κλίμα, με τον κ. Σαμαρά να μην κρύβει, πριν από την έναρξη της, την ενόχλησή του.  Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε ποιος μετέφερε στον Γάλλο πολιτικό εικόνα σαρωτικης νίκης του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ έντονος ήταν ο εκνευρισμός του κ. Σαμαρά για την τοποθέτηση, κατά αρκετούς υποτιμητική, του κ. Στρος - Καν στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Σαμαράς ανέδειξε προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ τρεις εξόχως αρνητικές πτυχές του Μνημονίου: Την πρωτοφανή ύφεση, τη μεγέθυνση του χρέους που θα προσεγγίσει το 150% και, φυσικά, τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε κοινωνικά άδικα και οικονομικώς αναποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν και επέμεινε ότι απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την ανάκαμψη αρχικώς και την ανάπτυξη, εν συνεχεία, της οικονομίας. Ειδάλλως, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα προκύπτουν συνεχώς νέα αδιέξοδα, τα οποία δεν μπορεί να αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η ΝΔ λέει «ναι» στην επιμήκυνση υπό δύο όρους. Αφενός να αφορά το σύνολο του ποσού δηλαδή και τα 110 δισ. που θα δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ και αφετέρου να μη συνοδεύεται η επιμήκυνση αυτή με νέα μέτρα. Ο κ. Στρος-Καν από την πλευρά του φέρεται να αναγνώρισε ότι ήταν πρακτικώς αδύνατη η αποπληρωμή εντος των ορίων που θέτει το Μνημόνιο, απέδωσε την ευθύνη και στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και, λόγω ακριβώς της ευρωπαϊκής εμπλοκής, απέφυγε να δεσμευθεί αν η επιμήκυνση θα αφορά το σύνολο του ποσού και αν θα προβλέπονται επιπλέον μέτρα.
Σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας υπέδειξε προς τον κ. Στρος-Καν ότι σε κάθε περίπτωση το επιτόκιο δανειοδότησης της Ελλάδας είναι υψηλό, ενώ ενδεικτικό της προετοιμασίας που είχε κάνει η Ρηγίλλης είναι και το γεγονός πως σε κάθε επισήμανσή του προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ ο κ. Σαμαράς τού ενεχείριζε και τα σχετικά έγγραφα. Μεταξύ αυτών και λίστα, που επιμελήθηκε ο Χρ. Λαζαρίδης, με πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την αξιοποίηση της οποίας ζητεί η ΝΔ. Κατά πληροφορίες, Σαμαράς και Στρος-Καν δεν συζήτησαν ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά διευκρίνιζαν πως επ' ουδενί η επιμήκυνση του δανείου συνιστά λόγο μεταβολής της μέχρι σήμερα στάσης της ΝΔ, η οποία θεωρούν ότι έχει δικαιωθεί πλήρως. Εξηγούν δε πως, ακόμη και σε ενδεχόμενη πρόσκληση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σημείο λεπτής ισορροπίας, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να αιτιολογήσει την αρνητική του στάση όχι μόνον στο εθνικό αλλά και το διεθνές ακροατήριο. Οι αναφορές του κ. Στρος-Καν, ακόμη και αν αποτελούν κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης προς τον κ. Παπανδρέου, δεν παύουν να καταδεικνύουν τη δυσπιστία πολλών παραγόντων στις θέσεις της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου