Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Ελούντας τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης». Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας για να παρακολουθήσει τον αγιασμό που τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας & Χερρονήσου και την εκδήλωση που ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων καλοσώρισε τους παρευρισκομένους η κόρη του, ιατρός- Διευθύντρια της αιματολογικής κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας- Λεοντίνη Φουντουλάκη. Ακολούθησαν ομιλίες ανθρώπων –φίλων του εκλιπόντος. Για το Μανώλη Φουντουλάκη μίλησαν ο εκπρόσωπος του οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κκ. Νεκτάριος. Πάντα μεστός και καίριος στην συναρπαστική ομιλία του. Ακολούθησαν ο σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Δ. Ελούντας Γιώργου Μπαρμπούνη και οι ομιλίες των : Μακράκη Μανόλη Δ/ντή του Σχολείου, Ζουλιέν Γκριβέλ οδοντίατρου συγγραφέα, Κώστα Δανδουλάκη συγγραφέα, Θοδωρή Παπαδουλάκη σκηνοθέτη, Λεωνίδα Κλώντζα δημοσιογράφου, Γεωργίας Μοσχόβη αρχαιολόγου, Μαυρικάκη Κωστή πολιτικού μηχανικού και Πάρη Ασανάκη δικηγόρου. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε προβολή ψηφιακού δίσκου με εικόνες από τη ζωή του και συνεντεύξεις του Μανώλη. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρίνα Φουντουλάκη δικηγόρος.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης, η Αντινομάρχης Μαρία Πρατσίνη, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Κλώντζας Μανώλης και Γιώργος Μαυρικάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πανίκος Καρατσής, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγ. Νικολάου Εμ. Μανιδάκης, ο Πανεπιστημιακός δάσκαλο ς και Δήμαρχος Γουβών Γ. Νικολακάκης, ο νομικός Α. Βγόντζας, ο συγγραφέας & δημοσιογράφος Ν. Ψιλάκης κ. ά.
Μηνύματα απέστειλαν ο βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ Μανώλης Θραψανιώτης, και η Ελουντιανή ποιήτρια Μαριάνθη Δασκαλάκη.
Είναι αλήθεια πως δεν συνηθίζονται μετά από ένα μνημόσυνο τέτοιες εκδηλώσεις. Ο θάνατος του Φουντουλάκη σηματοδότησε τη δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης , τη μετάβαση από το σκοτάδι στο φως της γνώσης.
Σπάνια άνθρωποι έζησαν ένα τόσο έντονο και θυελλώδη βίο, με εναλλαγές καταστάσεων και συναισθημάτων όσο ο Μανώλης.
Ο Μανώλης Φουντουλάκης υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος που προσβλήθηκε από τη νόσο του Χάνσεν και την αντιμετώπισε αντρίκια. Στο άνθος της ηλικίας του, φεύγοντας από την Ελούντα και όταν ξεκινούσε τη νέα του ζωή στην Αθήνα χτίζοντας χίλιες χιλιάδες όνειρα με την αγαπημένη του Λενιώ, χτυπήθηκε από τη νόσο του Χάνσεν. Η αγαπημένη του όμως δεν τον εγκαταλείπει. Και εδώ είναι το παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης του Αποστόλου Παύλου η οποία «ου ζητεί τα εαυτής » και που τόσο άρεσε στο Μανώλη. Γίνεται καλά αποχτούν το μοναχοπαίδι τους τη μονάκριβη κόρη τους Λεοντίνη και όταν εκείνη ήταν έτοιμη να δώσει εξετάσεις για την ιατρική εκείνος ξαναπροσβάλλεται και κλείνεται στην Αγία Βαρβάρα. Γίνεται καλά επιστρέφει στο σπίτι του, σπουδάζει γιατρό την κόρη του, την παντρεύει με το γιατρό Βασίλη Παπαρίζο και αποχτούν δυο παιδιά, τον Άγγελο Νηπιαγωγό και την Ελένη φοιτήτρια της ιατρικής. Απογόνους για τους οποίους δίκαια υπερηφανευόταν.
Σε όλη του τη ζωή ο Μανώλης Φουντουλάκης αγωνίζεται, μάχεται , αντιστέκεται ενάντια στην αρρώστεια, στις προκαταλήψεις και στο στίγμα, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μας δίνει ένα παράδειγμα μαχητικότητας, χαστούκι στη μοιρολατρία , μήνυμα αισιοδοξίας για τη ζωή.
Εκτός όμως απ’ όλα αυτά ο Μανώλης μας δίδαξε με τη στάση ζωής του, την εργατικότητα, την υπομονή, την εγκαρτέρηση, την αγάπη προς τη σύντροφο, προς την οικογένεια , προς το συνάνθρωπο. Μας δίδαξε την καλοσύνη, τη φιλοξενία και ένα σωρό άλλες αρετές που πρέπει ο άνθρωπος να διαθέτει. Η μαχητικότητά του, το πείσμα του, το καθαρό του πνεύμα αποτελούν για όλους μας πηγή έμπνευσης. Ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας για τη διεκδίκηση της ζωής.
Το σπίτι του ήταν μια ανοιχτή και ζεστή αγκαλιά για όλους. Αυτή την αγκαλιά την ένιωσαν τον τελευταίο χρόνο της ζωής του οι άνθρωποι της παραγωγής του σήριαλ «Το Νησί» , τους οποίους και συνέδραμε δίδοντας τις πολλές γνώσεις του , την πολύτιμη εμπειρία του αλλά και τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή κοινωνική, ιστορική & πολιτισμική διάσταση, με τα οποία θα έπρεπε να διανθιστεί για να έχει επιτυχία η σειρά.
Για όλους όσους τον επισκεπτόμαστε συνεχώς είχε κάτι να μας δώσει. Αναμνήσεις αλλοτινών καιρών στην Ελούντα, μοναδικές ιστορίες ανθρώπινου πόνου, γραπτά του σε φωτοτυπίες για τις οδυνηρές του εμπειρίες στην Αγία Βαρβάρα. Τα βιβλία και τα γραπτά του υπήρξαν τα όπλα του σ’ αυτόν τον αγώνα κατά του στίγματος, κατά της προκατάληψης. Πάντα στις επάλξεις τους χρέους τουφεκώντας το στίγμα , την προκατάληψη, τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο Μανώλης Φουντουλάκης είχε μια εξαίρετη ικανότητα στην αφήγηση και μια βαθιά αγάπη προς τα βιβλία. Διακαής πόθος του αυτή η βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε από τα μέλη της οικογένειάς του με την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση των φίλων του. Των ανθρώπων του «Νησιού», του Δ/ντή παραγωγής Δημήτρη Ξενάκη, του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά και του κατασκευαστή Γιώργου Κοκκίνη. Προτείναμε εξαρχής στην οικογένειά του η οποία με χαρά το αποδέχτηκε, να στεγαστεί η βιβλιοθήκη στο χώρο του σχολείου.
Γιατί αν θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την κοινωνία θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το σχολείο. Απ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία. Με συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες τα παιδιά για το ταξίδι της γνώσης . Επιθυμία και χαρά μας να έχουμε μαζί μας και ενήλικες. Με το βιβλίο, τον καλύτερό τους φίλο, οι μαθητές θα βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και την έκφρασή τους, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους , θα διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, θα αποκτήσουν κριτική σκέψη , θα αγαπήσουν τον τόπο τους, θα γίνουν ενεργοί πολίτες. Θα αποκτήσουν εφόδια και αντιστάσεις ενάντια στις ύπουλες παγίδες του σύγχρονου πολιτισμού, ταξιδεύοντας στον κόσμο του βιβλίου μακριά από άλλα ανεπιθύμητα ταξίδια.
Θα δημιουργήσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο στους μαθητές μας το αναγκαίο πνευματικό υπόβαθρο που θα τους επιτρέψει να σταθούν με επιτυχία στην αυριανή απαιτητική κοινωνία. Μαθητές με αντιστάσεις και ποιότητα στη ζωή τους ανεξάρτητα από το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθούν. Πολίτες με κριτική σκέψη και ευαισθησίες που θα επιλέγουν και δεν θα υιοθετούν άκριτα τα χιλιάδες μηνύματα με τα οποία καθημερινά τους βομβαρδίζουν.
Η βιβλιοθήκη δεν θα περιοριστεί μόνο στα έντυπα στην κλασσική δηλαδή μορφή των βιβλίων , αλλά θα υπάρχουν και ηλεκτρονικές-διαδραστικές μορφές γνώσης με ψηφιακούς δίσκους ( DVD ) .
Με την ιδιότητα του Διευθυντή του σχολείου δηλώνω ότι ως εκπαιδευτική κοινότητα στηρίζουμε έμπρακτα και θα στηρίξουμε στο μέλλον τη λειτουργία αυτής της βιβλιοθήκης. Αυτού του πνευματικού φάρου. Αυτό το κύτταρο του πολιτισμού, που η πολυπολιτισμική και τουριστική Ελούντα έχουν μεγάλη ανάγκη.
Ζητούμε τη συμμετοχή των γονέων και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, τη συνεργασία με το Δήμο και την Κουνδούρειο βιβλιοθήκη για να μπορέσει να εκπληρώσει καλύτερα τους σκοπούς της ως δανειστική.
Γνωρίζουμε ότι η ψυχή του Μανώλη θα αγάλλεται στα επουράνια, στους δρόμους και τις γειτονιές των αγγέλων που τώρα σεργιανίζει βλέποντας από ψηλά, παιδιά κι εγγόνια, συγγενείς και φίλους. Ανθρώπους που αγάπησε και τον αγάπησαν να πραγματοποιούν με τη δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσουν, να κάνουν καλύτερο , να υψώσουν τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που τόσο πολύ αγάπησε ο Μανώλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου