Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αναδιάρθρωση χρέους, ή πογκρόμ στο Δημόσιο ;;

Θα χάσουν οι ομολογιούχοι (και οι τράπεζες) ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, για να μη χρεοκοπήσει το κράτος;

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι ούτε αναδιάρθρωση χρέους με "ψαλίδισμα"/haircut ομολόγων θα γίνει, ούτε νέες περικοπές αμοιβών ή/και απολύσεις στο Δημόσιο. Ομως στις αγορές εδραιώνεται η πεποίθηση ότι μία από τις δύο λύσεις θα καταστεί σύντομα αναπόφευκτη και ότι υπό τις πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει σε ποιους θα "φορτώσει"τα βάρη 
 – στους δημοσίους υπαλλήλους ή σε ομολογιούχους και τράπεζες. Οι διεθνείς οίκοι επιμένουν ότι
παρά την καλή πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης και την προσέγγιση των στόχων του Μνημονίου, τα δημοσιονομικά νούμερα «δεν βγαίνουν».
Κατά τις εκτιμήσεις τους, την επόμενη διετία η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, ακόμη κι αν γίνουν νέες δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, χωρίς να θιγούν οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

«Ανάσα» μπορεί να δοθεί με μια συμφωνία για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, για την οποία συμφωνεί το ΔΝΤ, αντιδρούν όμως οι ιθύνοντες των Βρυξελλών, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να συναινέσει η Γερμανία.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, επιδεινώνουν το πρόβλημα: Ο φετινός στόχος καθίσταται πλέον ανέφικτος, ενώ για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7% την επόμενη χρονιά, πρέπει να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση επιπλέον 6,5-7 δισ. ευρώ από πρόσθετους φόρους και νέες αιματηρές περικοπές δαπανών – περιλαμβανομένων μισθών και συντάξεων. Κυβέρνηση, τρόϊκα, ξένοι οίκοι, όλοι συμφωνούν ότι νέοι φόροι δεν μπορούν να μπουν, καθώς η οικονομία βυθίζεται σε βαθειά ύφεση και οι αντοχές μισθωτών και επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί.

Απομένουν λοιπόν δύο δραστικές «λύσεις», οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά ή συνδυαστικά:


- Αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με «ψαλίδισμα» (haircut) της αξίας των ομολόγων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

- «Αιματηρή» περιστολή των κρατικών δαπανών μισθοδοσίας, με πογκρόμ απολύσεων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα συνδυασθεί με κλείσιμο εκατοντάδων οργανισμών, ημικρατικών επιχειρήσεων κλπ.
Επικουρικά μέτρα θα είναι κάποιες νέες μειώσεις αποδοχών στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια και η εξασφάλιση εσόδων από πωλήσεις ακίνητης κρατικής περιουσίας και από την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα προηγηθεί επίσης μαζική έξοδος προσωπικού.

Αναλυτές διεθνών οίκων υπολογίζουν ότι για να υπάρξει δραστική μείωση δαπανών με ουσιαστική επίδραση στο έλλειμμα, πρέπει να φύγουν από τον δημόσιο τομέα περίπου 220.000(!) εργαζόμενοι. Ολοι συμφωνούν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, χωρίς να προκληθεί κοινωνική εξέγερση.
Τοποθετούν λοιπόν τον πήχυ χαμηλότερα, υπολογίζοντας ότι 80.000 εργαζόμενοι μπορεί να απομακρυνθούν, με τη μη ανανέωση συμβάσεων αορίστου ή ορισμένου χρόνου, και τις απολύσεις προσωπικού των οργανισμών που θα κλείσουν ή των ΔΕΚΟ που θα μπουν στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν την ιδέα των απολύσεων, όπως και της αναδιάρθρωσης χρέους, συζητώντας παρασκηνιακά με την τρόικα το ενδεχόμενο παράτασης στην αποπληρωμή του δανείου. Ελπίζει ακόμη ότι έτσι ίσως μπορέσει να αποφύγει την έσχατη επώδυνη λύση. Αν δεν το επιτύχει, το τελικό "εγχείρημα" θα επωμισθεί πιθανότατα μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας ή "εθνικής σωτηρίας".

sofokleousIn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου