Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: "Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση" στα Χανιά

Εκδήλωση με θέμα "ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα Χανιά, το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010.

Στην εκδήλωση μίλησαν: ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Σπύρος Δανέλλης, ο Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. και ο Μανώλης Σκουλάκης, υποψήφιος Δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά. Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νυρούπ Ράσμουσεν, ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Γερμανίδα ευρωβουλευτής Κονστάντς Κρελ και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ  Σταύρος Λαμπρινίδης.

Στην ομιλία του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε την ανάγκη σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες ν’ αποφύγουν τα ψεύτικα διλλήματα και να ψηφίσουν για τη χώρα και το μέλλον της.
Να βάλουν πάνω απ’ όλα το πατριωτικό συμφέρον, στηρίζοντας εκείνους που σχεδίασαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για να συγκρουστούν με τα προβλήματα και όχι εκείνους που τον αρνούνται τυφλά.
Στηρίζοντας αυτούς που ακολουθούν τον δύσκολο δρόμο και όχι αυτούς που μπροστά στα προβλήματα φυγομαχούν.
 Και συμπλήρωσε πως «ο Καλλικράτης είναι μέρος της λύσης του προβλήματος για να βγούμε πιο δυνατοί από τη κρίση. Όσοι αρνούνται να το καταλάβουν θα κριθούν από την ιστορία, για την άρνησή τους να δώσουν φωνή στη δύναμη του πολίτη και ώθηση στην χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της».
Ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε πως "σήμερα ο Καλλικράτης με την εισαγωγή, επιτέλους, του θεσμού της αιρετής περιφέρειας και τον εξορθολογισμό του χάρτη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ανασχηματίζει ριζικά το  χώρο. Μπορεί να μην αποδώσει αμέσως, να μη λειτουργήσει απρόσκοπτα, οι ιδιοτελείς προσωπικές και  μικροκομματικές σκοπιμότητες  δεν θα λείψουν.  Όμως δεν αντικαθιστά απλά μια διοικητική δομή, διαμορφώνει τη σύγχρονη πολιτική κουλτούρα, τα λειτουργικά πλαίσια  της σχέσης πολίτη - αυτοδιοίκησης και τη σύνδεση της αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος. Επιχειρεί βαθιά αναδιανομή και αποκέντρωση της εξουσίας κι αυτή η τολμηρή τομή θέτει στέρεα θεμέλια για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Συμπληρωματικά το πρόγραμμα “Διαύγεια”, σύμφωνα με το οποίο όλοι όσοι ασκούν διοίκηση υποχρεούνται να δημοσιοποιούν ηλεκτρονικά κάθε  πράξη σχετική με ανάθεση έργου, προμήθεια ή πρόσληψη προσωπικού είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής φιλοσοφίας στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του δημόσιου βίου. 

Για ν΄ αντιμετωπίσουμε τις εμπεδωμένες αυτές παθογένειες του συστήματος,  η δημοκρατία διαθέτει μόνο τρια όπλα, τους νόμους, τους θεσμούς και τη διαφάνεια. Και η κοινωνία  άλλα τρια, τη μνήμη, την κρίση και τα πρόσωπα που επιλέγει.
Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Ή επιλέγουμε πρόσωπα που θα αφοπλίσουν την παραπαίουσα κομματικοκρατία και το πελατειακό σύστημα, που θα στηρίζουν την κοινότητα και τη συνεργασία, που αποδεδειγμένα κατανοούν το αυτονόητο της πολιτικής πράξης, πως το δημόσιο συμφέρον είναι υπεράνω του μικροκομματικού και  προσωπικού οφέλους. Ή θα επιλέξουμε προσωπεία “αντιστασιακής” ρητορείας που ταυτίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση με την εξάσκηση για την κατάληψη των θερινών ανακτόρων."

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νυρούπ Ράσμουσεν  στήριξε γιά ακόμα μια φορά τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβερνησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι "η κυβέρνηση Παπανδρέου περνά δύσκολες στιγμές όπως και η Ελλάδα. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα για τα λάθη της προηγούμενης ανεύθυνης κυβέρνησης που έριξε τη χώρα σε βαθιά κρίση. Και τα βάρη αυτής της κρίσης, τα χρέη που πρέπει να πληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν...Ποιός τα κάνει όλα αυτά; Πιστεύω ότι με αξιοθαύμαστη ενέργεια και θάρρος τα προωθεί όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου Και εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζουμε ολόψυχα την  Κυβέρνησή του.

Η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Γερμανίδα ευρωβουλευτής Κονστάντς Κρελ αναφερόμενη στον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, όπως βέβαια και όλοι οι ομιλητές, επεσήμανε πως με το Σταύρο Αρναουτάκη "δουλέψαμε μαζί στην Επιτροπή των Περιφερειών προωθώντας μια πολιτική για τους πολίτες. Συναντηθήκαμε αρκετές φορές και στην Κρήτη και έτσι έμαθα πόσα πολλά έχει κάνει εκεί για τους πολίτες σε ότι αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για την αξιοποίηση και αποτελεσματικότητα των εργαλείων της περιφερειακής πολιτικής, με την υλοποίηση πολλών σχετικών προγραμμάτων στην Κρήτη. Για αυτό και ελπίζω ότι θα κερδίσει στις εκλογές και του εύχομαι ότι το καλύτερο και τον βεβαιώνω ότι αν χρειαστεί τη βοήθεια της σοσιαλιστικής μας ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο θα την έχει απολύτως"
Στην τοποθέτηση του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε μία εκτενή αναφορά στις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης στο αυτοδιοικητικό μοντέλο της χώρας και στις δυνατότητες για αναπτυξιακό σχεδιασμό και περιορισμό των δαπανών με την διαφάνεια και την αξιοκρατία που πλέον απαιτούν όλοι οι Έλληνες όχι μόνο στις προσλήψεις αλλά και στη αξιοποίηση των πόρων. Παράλληλα ο Σταύρος Αρναουτάκης παρουσίασε το όραμα του για την Κρήτη που δεν είναι άλλο από το να αποτελέσει το νησί μία περιφέρεια πρότυπο πράσινης ανάπτυξης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 «Η Κρήτη έχει χαρακτηριστεί και είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Μαζί με τα χαρακτηριστικά της άναρχης και μη ορθολογικής ανάπτυξης, συνυπάρχουν και όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν, αν αξιοποιηθούν σωστά, να συμβάλουν στην μετατροπή της Κρήτης σε ένα πραγματικά «Πράσινο Νησί», μία Περιφέρεια πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.  Αυτό είναι το όραμά μας που σήμερα έχουμε την ευκαιρία να το  κάνουμε πράξη. Αυτή την ευκαιρία σας δηλώνω ξεκάθαρα δεν πρόκειται να την χάσουμε.» ανέφερε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκηε έκανε επίσης μία εκτενή αναφορά στους βασικούς στόχους που έχει θέσει για τους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού της γεωργίας και της απασχόλησης ενώ αναφέρθηκε και στην εξωστρέφεια που θα πρέπει να έχει η Κρήτη αν θέλει να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε πως αποτελεί έναν από τους άμεσους στόχους η δημιουργία ενός περιφερειακού γραφείου αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
«Εμείς δεν θέλουμε να παραμείνουμε απλοί αποδέκτες των αλλαγών που συντελούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Γι’ αυτό θα προωθήσουμε την ουσιαστική παρουσία της Κρήτης παντού. Παντού και ειδικά στα  Ευρωπαϊκά κέντρα προώθησης πολιτικών και λήψης αποφάσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούμε τη δημιουργία Περιφερειακού Γραφείου Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Στόχος να μπορεί για πρώτη φορά,  η Περιφέρεια Κρήτης να  συνδιαμορφώσει αποφάσεις που την αφορούν, να πληροφορηθεί έγκαιρα και έγκυρα τον προσανατολισμό των βασικών ευρωπαϊκών πολιτικών (Κοινή Γεωργική Πολιτική, Περιφερειακή Πολιτική) και στρατηγικών προσανατολισμών (τουρισμός, απασχόληση) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Τέλος ο Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε ότι "το πρόγραμμα Καλλικράτης  είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο της Ελληνικής Περιφέρειας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι μια  πρόκληση για τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να αξιοποιήσουν τα μέσα που τους παρέχονται ώστε να ανταπεξέλθουν στην ευθύνη τους για ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να αποτελέσουν έτσι μοχλό ανάπτυξης  βελτιώνοντας τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων. Οι πολίτες καλούνται τώρα να επιλέξουν τα κατάλληλα πρόσωπα προκειμένου οι δίκαιες προσδοκίες τους να γίνουν πραγματικότητα. Και αυτή η επιλογή πιστεύω ότι θα αποτελέσει και τον παράγοντα κλειδί για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού της εκάστοτε Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται πρόσωπα που έχουν αποδείξει μέσα από την πορεία τους σε θέσεις ευθύνης τόσο σε τοπικό και εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ότι μπορούν με σκληρό αγώνα και διεκδικήσεις να κάνουν πράξη τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών.

Ακολουθεί η ομλία του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

"Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή εκδήλωση με θέμα την «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση» πραγματοποιείται σ’ ένα κομβικό χρονικό σημείο για την πατρίδα μας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το Κίνημά μας,η Κυβέρνηση και οι πολίτες καταβάλλουν μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και για να κρατηθεί η χώρα όρθια,και για ν’ αλλάξει οριστικά σελίδα.

Μια προσπάθεια με κατάθεση ψυχής, Μ’ ενωτικό πνεύμα και αυτοθυσία που κάθε μέρα μας δίνει και μια κατάκτηση απέναντι στα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα του τόπου.

Μια κατάκτηση της δημιουργίας απέναντι στην αναβλητικότητα. Της προόδου απέναντι στην ηττοπάθεια. Της διαφάνειας απέναντι στην φαυλότητα. Μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων απέναντι στο κακό παρελθόν που μας έβαλε σε αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Γιατί και θέλουμε και μπορούμε και πρέπει να χτίσουμε μια πατρίδα που στέκεται σε γερά θεμέλια και όχι σε γυάλινα πόδια. Και αυτή η τεράστια προσπάθεια περνά μέσα από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. «Την μητέρα όλων των Μεταρρυθμίσεων» Την ανάγκη των πολιτών για ένα κράτος παραγωγικό, δίκαιο και αποκεντρωμένο.

Περνά μέσα από το εμπνευσμένο έργο του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε η κοινωνία και υλοποίησε η Κυβέρνηση. Μια Μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο αντίληψης άσκησης της εξουσίας. Μια αλλαγή που τοποθετεί το κράτος κάτω από τον διαρκή έλεγχο των πολιτών. Τους πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά, αυξάνοντας τη δύναμή τους. Μια δύναμη που γίνεται η ασπίδα της χώρας απέναντι στους κερδοσκόπους, στους καιροσκόπους και σε κάθε λογής απειλή.

Γι’ αυτό και οι εκλογές τις 7ης Νοεμβρίου είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη. Μια μάχη ταυτότητας και διαφοράς. Μια μάχη πατριωτικής ευθύνης. Μα πάνω απ' όλα, είναι το βήμα από την υποκρισία στο πολιτικό ήθος, από την αυθαιρεσία στην κοινωνική λογοδοσία, από τη φυγομαχία στην πολιτική τόλμη.

Και όπως σε κάθε μεγάλη μάχη, έτσι και τώρα, το λόγο έχουν οι πολίτες. Που με τη δύναμη της ψήφου και την οργανωμένη πολιτική τους δράση, καλούνται να ορίσουν το μέλλον του τόπου.

Καλούνται ν’ αποφύγουν τα ψευδοδιλλήματα για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Ν’ αρνηθούν τις επικοινωνιακές κορόνες, όπως τις άκουγαν τα τελευταία χρόνια και να γυρίσουν την πλάτη στους πελατειακούς εκβιασμούς.

Γιατί σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τη χώρα και το μέλλον της. Και βάζουμε το πατριωτικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ψηφίζουμε εκείνους που στήριξαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για να συγκρουστούν με τα προβλήματα και όχι εκείνους που λιποτάκτησαν. Στηρίζουμε αυτούς που ακολουθούν τον δύσκολο δρόμο και όχι όσους τράπηκαν σε άτακτη φυγή.

Και ξέρετε ποιοι είναι αυτοί;
•           Είναι αυτοί που σαστίζουν μπροστά στη βούληση των πολιτών.
•           Είναι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
•           Είναι αυτοί που παρέλαβαν μια χώρα της Ευρωζώνης και την αποδόμησαν   σε 5,5 χρόνια.
•           Είναι αυτοί που ζουν το δικό τους μύθο  - ότι τάχα φοβόμαστε την αλήθεια των αριθμών-, καθώς η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα μια καλή νοικοκυρά, ενώ το ΠΑΣΟΚ ένας άσωτος υιός, που σκόρπαγε την πατρική περιουσία!
Και βέβαια, το 2009, ο μύθος αυτός γκρεμίστηκε και η καλή νοικοκυρά, η Νέα Δημοκρατία, οδήγησε το σπίτι στη χρεοκοπία, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα συγκριτικό μέγεθος, που να μην επιδεινώθηκε ραγδαία όλα αυτά τα χρόνια.
Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι το 2004, το Δημόσιο χρεώθηκε 180 δισεκατομμύρια και μέσα στα 5,5 χρόνια της Δεξιάς, άλλα 120.
Εγκατέλειψαν τη χώρα με 300 δις χρέος,  με 30 δις έλλειμμα και με περίπου 13 δις δαπάνες για τόκους, αλλά παραμένουν πιστοί στην αεριτζίδικη πολιτική τους,
με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μηδενίσει το συνολικό έλλειμμα έως το τέλος του 2011.
-Και τους ρωτάμε, γιατί δεν το έκαναν 5,5 χρόνια;
-Γιατί τράπηκαν σε φυγή;

Τράπηκαν σε φυγή γιατί ζουν σε πολιτική πλάνη και νομίζουν  πως μπορούν να  υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Γιατί είναι δέσμιοι ενός άγονου παρελθόντος.
Γιατί έκρυβαν και κρύβουν αλήθειες, ποντάροντας στην αποτυχία των δικών μας προσπαθειών ενώ είχαν την ευκαιρία μαζί μας, να κάνουν μια νέα αρχή.
Φίλες και Φίλοι,
εμείς δεν υποσχόμαστε πως θα μειώσουμε το έλλειμμα σ’ ένα χρόνο, πουλώντας φρούδες ελπίδες.
Γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις.
Μας ενδιαφέρει να νικήσουμε τα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα.
Μας ενδιαφέρει ν’ ανακάμψει η Ελλάδα.
Να διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με σύνεση.
Να δικαιωθεί η προσπάθεια της κοινωνίας, επιστρέφοντας τα οφέλη στους πολίτες.
Να φτιάξουμε μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε περήφανοι.
 Ν’ αναδείξουμε άτομα και στελέχη στην Αυτοδιοίκηση με σχέδιο.
Και σε αυτή την προσπάθεια η Νέα Δημοκρατία είναι τραγικά απούσα.
Γιατί είναι το κόμμα της υποκρισίας και της ενοχικής άρνησης, που αναμασάει ένα «όχι» φοβικό.
Είναι το «όχι» όσων τάζουν ένα καλύτερο αύριο, με συνταγή καταστροφής του σήμερα.  
- Και τους ρωτάμε, τι είδους ανάπτυξη, τι τρόπους αναδιανομής, ποια κοινωνική δικαιοσύνη θα μπορούσε να υπάρξει υπό καθεστώς πτώχευσης;
 Και βεβαίως, δεν είμαστε χαρούμενοι, ούτε ευτυχισμένοι, ούτε για την κατάσταση που παραλάβαμε, ούτε για την κατάσταση που περνάμε.
Και βεβαίως, για όλα αυτά που εγκαλείται η Νέα Δημοκρατία, απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ. Τουλάχιστον μια ειλικρινή απάντηση, παρά μόνο ανέξοδη ρητορεία.        
Και εδώ, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα.
- Ποιοι θα υλοποιήσουν τον  «Καλλικράτη», την μεταρρύθμιση της ελπίδας για τη χώρα;
- Ποιοι θα αξιοποιήσουν τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης δηλαδή πάνω από 10 δις ευρώ που αναθέτει η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στις αυτοδιοικητικές Περιφέρειες, για να διαχειριστούν;
 Αυτοί που ξέχασαν κιόλας, την απαξίωση που βίωσε η χώρα μας πέρυσι τέτοια εποχή;
 Αυτοί που άφησαν ένα ολόκληρο έθνος να χλευάζεται;
 Αυτοί που σήμερα μας λένε να γυρίσουμε σε μια χρεοκοπημένη πολιτική, τη δική τους πολιτική, για να μείνουμε τάχα ανεξάρτητοι;
Ανεξάρτητος δεν είσαι κύριε Σαμαρά όταν εθελοτυφλείς, αλλά όταν βλέπεις την αλήθεια κατάματα.
Ανεξάρτητος δεν είσαι όταν κρύβεσαι πίσω απ’ το ψέμα και τα ποσοστά του ελλείμματος,   αλλά όταν προχωράς στην αυτοκριτική και αναμετράσαι με τον εαυτό σου.
Έτσι όπως το ΠΑΣΟΚ έχει αναμετρηθεί με το «είναι» του και με την ιστορία, αποκαθιστώντας πλήρως την έννοια της ανεξαρτησίας, για την οποία το Κίνημά μας πάλεψε αδιάκοπα από το 1974, με την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Γιατί η γενναία πολιτική ασκείται,  όταν δεν φορτώνεις τα προβλήματα και τα λάθη σου στους άλλους.
Όπως προσπαθείτε να φορτώσετε τα προβλήματά σας στο ΠΑΣΟΚ και τα λάθη σας στην Κοινωνία.
Γι’ αυτό, έχουμε χρέος να προστατέψουμε τον «Καλλικράτη» και να μην το αφήσουμε στα χέρια των δυνάμεων
που δεν τον πίστεψαν ποτέ,  που δεν τον ψήφισαν ποτέ,                                   που δεν τον εμπιστεύθηκαν ποτέ και που ο σημερινός τους Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει ως «επικείμενη καταστροφή»;
Δεν θ’ αφήσουμε τον «Καλλικράτη σε αυτούς που θέλουν να τινάξουν το πολιτικό σύστημα στον αέρα, για να υπηρετήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα;
Γιατί διαλυμένο πολιτικό σύστημα, σημαίνει διαλυμένος πολίτης,                     σημαίνει ζούγκλα, όπου ο αδύναμος υποκύπτει στη δύναμη του ισχυρού,     χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση.
Σημαίνει αποσταθεροποίηση της χώρας, μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση,  μαζί με το λαό, για τη διάσωση της πατρίδας.
Αν και τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αμείλικτα, η απάντηση που δίνουμε είναι η λύση που ζητάμε.
Και η απάντηση αυτή μας ενώνει.
Είναι η ίδια απάντηση που το Κίνημά μας δίνει ιστορικά, σε αυτούς που απομυζούν τον κόπο των Ελλήνων.
ΌΧΙ δεν αφήνουμε τον «Καλλικράτη» στα χέρια αυτών που θέλουν τον πολίτη όμηρο και πελάτη.
Γι΄ αυτό, η Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να εμποδίσει μια μεγάλη μεταρρυθμιστική αλλαγή, την οποία αν και η ίδια είχε υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει,      ποτέ δεν τα κατάφερε.
Λοιπόν, ούτε και τώρα θα τα καταφέρει και θα ηττηθεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.
Θα ηττηθεί από τους προοδευτικούς πολίτες των Χανίων και της Κρήτης.
Θα ηττηθεί από εσάς, που δεν ανέχεστε τους θύτες να παριστάνουν τους προστάτες.
Θα ηττηθεί από την ίδια την ιστορία,   που θα την κρίνει, γιατί προσπάθησε να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη του πολίτη, στη λογοδοσία της εξουσίας, στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας   μέσα από την Αυτοδιοίκηση.
Γιατί δεν έχει ακόμα καταλάβει πως το σωστό κράτος είναι και η ανάγκη και η εγγύηση για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση.
Δεν έχει καταλάβει πως ο «Καλλικράτης» δεν είναι μέρος του προβλήματος που αυτή δημιούργησε, αλλά της λύσης που εμείς προωθούμε.
Και εδώ επιτρέψτε μου να φέρω ένα παράδειγμα:
Σήμερα το 88% του συνόλου των Δήμων της χώρας είναι Δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων.
Όπως ξέρουμε, αυτό ισχύει και για την Κρήτη.
- Και τι συνεπάγεται αυτό;
Αν κανείς δει την ένταξη έργων των ΟΤΑ στο Γ’ ΚΠΣ, θα διαπιστώσει ότι οι Δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους ενέταξαν κατά μέσο όρο μόλις 9 έργα στο Γ’ ΚΠΣ.
Ενώ οι Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, είχαν μέσο όρο ένταξης  94 έργα.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι μικροί σε μέγεθος ΟΤΑ είναι και φτωχοί σε πόρους.
Είναι συνήθως υπερχρεωμένοι και συχνά υπόλογοι για κακοδιαχείριση,         αδυνατώντας ν’ ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.
Αυτή την πραγματικότητα το Κόμμα μας την αλλάζει.
Αυτή την αδικία η Κυβέρνηση την ανατρέπει.
Αυτό το ηθικό έλλειμμα η κοινωνία το αρνείται, αγκαλιάζοντας τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και γυρίζοντας την πλάτη στις δυνάμεις που προσπαθούν να εμποδίσουν μια ριζική θεσμική αλλαγή.
Γι’ αυτό, όταν εκείνοι θα γράφονται ως μια απλή υποσημείωση στο βιβλίο της ιστορίας, ο Πρόεδρος του Κινήματός μας και σημερινός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ξεχωρίζει.

ö Θα ξεχωρίζει ως ο Πρωθυπουργός που αναμετρήθηκε με τα προβλήματα της πατρίδας και δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά.

ö Που χάρη στην πολιτική του τόλμη, σήμερα παρά την κρίση, μπορούμε να μιλάμε για την αλλαγή του κράτους.

Και οφείλουμε ν’ αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Ν’ αγωνιστούμε και να δώσουμε τη στήριξή μας σε ανθρώπους, που με την Αξιοπιστία της δημόσιας παρουσίας τους μπορούν να κάνουν το πολιτικό μας όραμα υπόθεση του λαού της Κρήτης, όπως είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Μανόλης Σκουλάκης. Και τώρα, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία, τώρα επιλέγουμε και ενισχύουμε με τη δύναμή μας τους ανθρώπους αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν την Κρήτη με την αποτελεσματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος,          τη διαφάνεια και τα αναγκαία έργα.
Γιατί ο Μανόλης Σκουλάκης και ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι δυο υποψηφιότητες που μπορούν να δικαιώσουν το λαό της Κρήτης.
Γι’ αυτό στηρίζουμε τον Συνδυασμό τους, στη νέα πορεία που ξεκινούν.                      
Και καλούμε σε αυτή την προσπάθεια, όλους τους κρητικούς να ενεργοποιηθούν, στηρίζοντας με τη δύναμή τους και τους Υποψήφιους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους στην κοινή προσπάθεια για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του νησιού μας.
Και εδώ, θέλω να θυμηθώ τον Ανδρέα Παπανδρέου και να σας καλέσω, όπως στο παρελθόν, το 1974, αλλά και το 1977, που ο Ανδρέας καλούσε σε αυτο-οργάνωση όλους όσοι ήθελαν να συνεισφέρουν στο μεγάλο αγώνα που έδινε τότε, λέγοντας ότι, υπεύθυνοι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεν είναι ούτε τα 5, ούτε τα 10, ούτε τα 100 στελέχη, αλλά ο καθένας μας ξεχωριστά, στον τόπο όπου ζει, στον τόπο όπου εργάζεται, στον τόπο όπου δραστηριοποιείται.
Έτσι και τώρα, καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, και να βάλουμε μπρος τις μηχανές του Κινήματός μας σε όλη την Κρήτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Για ν’ αφήσουμε πίσω τους μάντεις κακών    και να δικαιώσουμε την ελπίδα μας για αλλαγή.
Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το έργο μας στα κρίσιμα βήματα που απομένουν, έτσι όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει. Έτσι όπως μόνο οι άνθρωποι που στηρίζουμε μπορούν να εγγυηθούν.
Μ’ έναν αγώνα περήφανο,  γιατί φέρνουμε τη συλλογικότητα εκεί όπου επικρατούσε ο ατομικισμός.
Και είμαστε περήφανοι, γιατί ζητάμε και επιλέγουμε τη συμμετοχή    από την τυφλή άρνηση.
Είμαστε περήφανοι, γιατί επιλέγουμε την ανθρωπιά από το ψυχρό και το απρόσωπο.
Μα πάνω απ' όλα, είμαστε περήφανοι,   γιατί ποτέ δεν ξεχάσαμε      ποιοι είμαστε και από πού ξεκινήσαμε. Ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιους εκφράζουμε και ποτέ δεν αρκεστήκαμε σε όσα μεγάλα πετύχαμε. Και τώρα, με τον Γιώργο Παπανδρέου, οδηγούμε τη χώρα στην έξοδο από μια μεγάλη κρίση, πετυχαίνοντας εκεί όπου απέτυχαν άλλοι.
Αν και για μας, δεν ήταν ποτέ εύκολα. Γιατί πάντα αναλαμβάναμε την εξουσία κάτω από κρίσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.                                           
 Όμως, πάντα τα καταφέρναμε και οδηγούσαμε τη χώρα από το σκοτάδι στο φως, από την κρίση στην ευκαιρία. Και όπως τα καταφέραμε στο παρελθόν,         θα τα καταφέρουμε και τώρα, με τον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είμαστε όλοι αγωνιστές.
Γιατί ξέρουμε, ότι χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δίνεται.
Και εμείς όλοι, έχουμε μάθει να παλεύουμε.
Να παλεύουμε και να κερδίζουμε.
Και θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε με το λαό πολλαπλασιαστή του μηνύματος της αλλαγής. Με το λαό πολλαπλασιαστή της ελπίδας και της Δημοκρατίας.
Καλή νίκη στους υποψηφίους μας.
Καλή νίκη στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου