Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Κάνουν δωρεές που φέρνουν κέρδη...


40 δισεκατομμυριούχοι σκοπεύουν να δώσουν σε «φιλανθρωπίες» μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι δωρεές συνδυάζονται με φοροελαφρύνσεις και μπίζνες. 

Ως γνωστόν, τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, οπότε μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου αποφάσισαν να τα χαρίσουν. 
 Στην είδηση -που μεταδόθηκε με τυμπανοκρουσίες στις ΗΠΑ- ότι 40 δισεκατομμυριούχοι σκοπεύουν να δώσουν σε «φιλανθρωπίες» τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους, υπάρχει κάτι παράλογο. Αν ο Μπάφετ, ο Γκέιτς κι οι υπόλοιποι Κροίσοι επρόκειτο να σκορπίσουν όσα μάζεψαν, έστω και για καλό σκοπό, για ποιο λόγο έβγαζαν από τη μύγα ξίγκι τόσα χρόνια; Οπως λέει ο Μπάφετ, ως ταλαντούχος ιεροκήρυκας, «κάθε άγιος έχει παρελθόν και κάθε αμαρτωλός έχει μέλλον». Ας το δεχτούμε προς το παρόν...


Ο στόχος της καμπάνιας Giving Pledge -πρωτοβουλία του Γουόρεν Μπάφετ και του Μπιλ Γκέιτς- είναι να συγκεντρωθούν 600 δισ. δολάρια και, μέχρι στιγμής, έχουν λάβει υποσχέσεις που -αν τηρηθούν- θα ισοδυναμούν με 125 δισ. δολάρια.
Το ποσό δεν είναι και τόσο εξωφρενικό για τα αμερικανικά δεδομένα: το 2009 στις ΗΠΑ περίπου 300 δισ. συγκεντρώθηκαν και διοχετεύθηκαν σε κοινωφελείς σκοπούς.
Ο ίδιος ο Μπάφετ από το 2006 έχει ανακοινώσει πως θα δωρίσει το 99% της περιουσίας του στο «Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Τότε η εκτίμηση της περιουσίας του ανερχόταν σε 44 δισ. δολάρια - σήμερα είναι 47 δισ.
Ο κατοχός τους εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον μέλλοντα για να προσδιορίσει χρονικά τη δωρεά του, αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί, αφού η δέσμευσή του μπορεί να τηρηθεί και μετά θάνατον, όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος. Και δεν είναι μόνο ο Μπάφετ, αφού και οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι που συμφώνησαν στις δωρεές έχουν το περιθώριο να τις ολοκληρώσουν μετά θάνατον.
Κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν θα στοιχίσει ούτε στους κληρονόμους τους πολύ, αφού η φοροελάφρυνσή τους θα είναι τεράστια. Ολα αυτά μελλοντικά, διότι τώρα, που είναι όλοι εν ζωή, το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η διοργάνωση ορισμένων γκαλά και ο θαυμασμός του αμερικανικού Τύπου.
Το Ιδρυμα Γκέιτς
Ανεξάρτητα από το διανοητικό σοκ και την αντανακλαστική δυσπιστία που προκαλεί το εμφανώς οξύμωρο σχήμα -άνθρωποι τόσο φιλοχρήματοι να είναι και φιλάνθρωποι-, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, αν μη τι άλλο, η ενέργεια των Μπάφετ - Γκέιτς έχει έναν χριστιανικό πυρήνα. Μοιάζει εφαρμογή της ευαγγελικής ρήσης που προτρέπει όσους έχουν δύο χιτώνες να δώσουν τον έναν σε κάποιον που δεν έχει.
Ομως, στην περίπτωση που εξετάζουμε, τα πράγματα είναι απείρως πιο περίπλοκα. Πώς θα μπορούσαν τα χρήματα να γίνουν τροφή για τους πεινασμένους, φάρμακα για τους αρρώστους και να δώσουν διέξοδο στους αποκλεισμένους;
Για τους «φιλανθρωπο-καπιταλιστές» η απάντηση είναι γνωστή. Μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο, από άποψη κεφαλαίων. Στο τέλος του 2009, τα αποθεματικά του ανέρχονταν σε 33,9 δισ. δολάρια, περίπου όσα μετέφερε το ζεύγος Γκέιτς από την ιδιωτική περιουσία του.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το Ιδρυμα Γκέιτς πρέπει να δίνει σε αγαθοεργίες το 5% των κεφαλαίων του, που ανέρχεται περίπου σε 1,5 δισ. τον χρόνο για να μη φορολογείται καθόλου. Το άλλο 95% μπορεί να επενδυθεί ελεύθερα. Eτσι, περίπου 12 δισ. είναι τοποθετημένα σε μετοχές. Τα μισά στην εταιρεία του Μπάφετ, την Berkshire Ηathaway, και τα υπόλοιπα σε κολοσσούς, όπως η Coca Cola, η McDonalds, η Μonsanto (αγροβιομηχανία), οι (πετρελαϊκές αδερφές) BP και Exxon Mobil και η αγαπημένη τράπεζα των κυβερνήσεων Goldman Sachs.
Είναι αντιφατικό. Η ίδια η Microsoft, η εταιρεία που ίδρυσε και στην οποία προεδρεύει ο Μπιλ Γκέιτς, παρά τη μονοπωλιακή πρακτική της, για την οποία έχει πληρώσει τεράστια πρόστιμα, προσέχει πολύ το «ηθικό» προφίλ των επενδύσεών της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, σκοπό έχει το κέρδος. Από την άλλη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του μεγιστάνα της πληροφορικής δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, όρο και έννοια που είναι πολύ στη μόδα τελευταία. Στις επικρίσεις που έχει δεχτεί, το Iδρυμα Γκέιτς απαντάει ότι είναι «παθητικός επενδυτής» με άλλες προτεραιότητες.
Oλα αυτά δεν έχουν σημασία, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, τη στιγμή που το Iδρυμα σώζει ζωές παιδιών. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι διαχειριστές του, οργανισμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, της πολιομυελίτιδας κ.ά. ασθενειών, τη λειτουργία των οποίων χρηματοδοτούν, έχουν παραδώσει πάνω από 250 εκατ. εμβόλια σε φτωχές χώρες, σώζοντας από το θάνατο 5 εκατ. παιδιά, όπως εκτιμάται.
ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
Ευαίσθητος με τη... φορολόγηση
Χαρακτηριστικό δείγμα φιλανθρωποκαπιταλιστή πολιτικού είναι ο Τόνι Μπλερ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που έστειλε τους στρατιώτες της χώρας του στο μακελειό του Ιράκ λέγοντας ψέματα, προσφέρει σήμερα 5 εκατ. λίρες στη φιλανθρωπική οργάνωση Σύνδεσμος Βετεράνων Στρατιωτικών. Πρόκειται για την προκαταβολή από την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, χρήματα «λερωμένα με το αίμα των Βρετανών στρατιωτών και των αναρίθμητων αμάχων του Ιράκ», όπως λένε οι συγγενείς των στρατιωτών.
Ακόμα πιο εξοργιστικοί - αν και προφανείς- είναι οι λόγοι για τους οποίους προέβη στην ενέργεια αυτή. Για λόγους προσωπικής προβολής, αλλά και φορολογικούς, όπως απέδειξαν με απλά μαθηματικά οι βρετανικές εφημερίδες. Το ποσό της δωρεάς εκπίπτει από το ποσό που πρέπει να καταβάλει στην εφορία για τα εισοδήματά του, τα οποία για φέτος υπολογίζονται σε 20 εκατ. λίρες. Προκύπτει συνολικό κέρδος για τον ίδιο περίπου 1 εκατ. λιρών.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Μπλερ έχει γίνει άσος της φοροδιαφυγής, χτίζοντας γύρω του ένα ολόκληρο δίκτυο υπεράκτιων και ανώνυμων εταιρειών στις οποίες κρύβει τα πραγματικά έσοδά του. Τελευταίο του νέο είναι ότι έχει στα σκαριά τη δική του τράπεζα, που θα απευθύνεται σε πολύ πλούσιους πελάτες. Πιθανότατα θα τους συμβουλεύει πώς από τη δική του εμπειρία οι καταστροφικοί πόλεμοι είναι η πιο καλή επένδυση για το μέλλον...
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Δεν χαρίζουν αν δεν έχουν ανταλλάγματα...
Η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» φιλοξένησε το 2009 μία μεγάλη έρευνα για τον αύξουσας βαρύτητας ρόλο του Ιδρύματος Γκέιτς στη δημόσια υγεία. Αφού χαιρέτισε την προσφορά του, άρχισε να εξηγεί ποια προβλήματα εντόπισε μελετώντας 1.094 περιπτώσεις χορηγιών που δόθηκαν στο διάστημα 1998-2007. Το συνολικό ποσό των χορηγιών αυτών ήταν 8,95 δισ. δολάρια.
Τα 5,82 δισ. πήγαν σε 20 μόλις Οργανισμούς, μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και γνωστά πανεπιστήμια και ΜΚΟ. Τα 3,62 δισ. δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως για εμβόλια και φάρμακα, πράγμα που δείχνει ότι το βάρος πέφτει στην κλινική αντιμετώπιση, αντί για την πρόληψη των ασθενειών.
Παράδοξο
Σχετικά με τη γεωγραφική διασπορά, οι ερευνητές παρατηρούν ότι το 40% των χρημάτων πήγαν σε υπερεθνικούς Οργανισμούς. Το 82% του υπολοίπου 60% πήγε σε φορείς με έδρα τις ΗΠΑ, σε ελάχιστους Οργανισμούς, με αδιαφανείς διαδικασίες. Το γεγονός ότι το Ιδρυμα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ελονοσίας και του AIDS, ενώ στην αντιμετώπιση άλλων, πιο «εύκολων» ασθενειών, δίνει πολύ μικρότερη ή μηδενική χρηματοδότηση είναι ένα παράδοξο. Π.χ., η πνευμονία ή η διάρροια προκαλούν το 40% των παιδικών θανάτων κι όμως το Ιδρυμα δεν διαθέτει κεφάλαια για τέτοιες ασθένειες. Και φυσικά στον υποσιτισμό οφείλεται το 35% των παιδικών θανάτων στον Τρίτο Κόσμο, αλλά ούτε τούτο περιλαμβάνεται στα προς αντιμετώπιση θέματα.
Αλλά και στις άσχετες με την υγεία δωρεές που δίνει το Ιδρυμα Γκέιτς υπάρχουν σημεία που προκαλούν προβληματισμό.
Για παράδειγμα, 7,5 εκατ. δολάρια θα δοθούν απ' το Ιδρυμα σε έναν άλλο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, τον TechnoServe, για να εκπαιδεύσει αγρότες που παράγουν μάνγκο και άλλα φρούτα στην Ουγκάντα και την Κένυα, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα και ν' αυξήσουν την παραγωγή τους, την οποία όμως θα πρέπει να πουλούν σε εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει το Ιδρυμα Γκέιτς. Θα δοθούν χρήματα και στους αγρότες, αλλά με τη μορφή δανείου. Το χρέος είναι μια σύγχρονη μορφή της δουλείας.
Παρομοίως, χρήματα σε Αφρικανούς αγρότες δίνονται προκειμένου αυτοί να αγοράσουν σπόρους, «τεχνολογικά εξελιγμένους», που σημαίνει της Monsanto, δηλαδή γενετικά τροποποιημένους. Αν το κάνουν αυτό οι αγρότες, θα μετατραπούν σε «ισόβιους» πελάτες της αμερικανικής εταιρείας.
Σε πλήρη αντιστοιχία με τα παραπάνω, η παραίνεση του Αγγλου δημοσιογράφου του «Guardian», Πίτερ Ουίλμπι, προς τους φιλάνθρωπους μεγιστάνες ακούγεται ως η πιο λογική: «Θέλετε έναν καλύτερο κόσμο; Δοκιμάστε να πληρώνετε τους φόρους σας».
Στην παιδεία
Στις ΗΠΑ, το Ιδρυμα Γκέιτς έχει επιβάλει πλήρως την ατζέντα του στην κυβέρνηση σε θέματα εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας έχει ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό του οράματος Γκέιτς για την εκπαίδευση. Και δεν είναι ο μόνος, αφού δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, ο υφυπουργός Τζέιμς Σέλτον κι η διευθύντρια προσωπικού του υπουργείου Μαργκοτ Ρότζερς, προέρχονται από τα σπλάχνα του Ιδρύματος Γκέιτς.
Η μεταρρύθμιση που προωθείται στις ΗΠΑ έχει εκπονηθεί από το Ιδρυμα και συνδέει τη χρηματοδότηση των σχολείων με τις επιδόσεις των μαθητών. Τα επόμενα χρόνια το Ιδρυμα Γκέιτς θα κατευθύνει κονδύλια ύψους 3 δισ. δολαρίων προς τα σχολεία που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις.
Η περιουσία των πιο διάσημων φιλανθρωποκαπιταλιστών
Εκτός από τους Μπιλ Γκέιτς και τον Ουόρεν Μπάφετ, στη λίστα με τους 40 Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους που σκοπεύουν να χαρίσουν την περιουσία τους για φιλανθρωπικό σκοπό ξεχωρίζουν τα ονόματα προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους.
ΠΟΛ ΑΛΕΝ, 58 ετών 13,5 δισ.$Ο συνιδρυτής της Microsoft, είναι ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης τριών αθλητικών συλλόγων.
ΛΑΡΙ ΕΛΙΣΟΝ, 66 ετών 28 δισ.$Ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Oracle είναι διπλωματούχος πιλότος και κάτοχος, μεταξύ άλλων, μίας McLaren F1.
ΤΕΝΤ ΤΕΡΝΕΡ, 73 ετών 1,8 δισ.$Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ, ενώ στις εκτάσεις του εκτρέφει κοπάδια από βίσονες.
ΟΥΙΛΙΑΜ ΧΙΛΤΟΝ, 83 ετών 2,5 δισ.$Κληρονόμος και πρώην πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας των ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.
ΤΖΟΡΤΖ ΛΟΥΚΑΣ, 67 ετών 3 δισ.$Παραγωγός και σκηνοθέτης. Το 2005 το Discovery Channel τον συμπεριέλαβε στους 100 «Σημαντικότερους Αμερικανούς».
ΤΖΕΦ ΣΚΟΛ, 46 ετών 2,4 δισ.$Συνιδρυτής του ηλεκτρονικού οίκου δημοπρασιών ebay. Υπήρξε ο πρώτος πλήρως απασχολούμενος υπάλληλος και πρόεδρός του...
ΤΟΜΑΣ ΜΟΝΑΓΚΑΝ, 74 ετών 500 εκατ.$Είναι ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων Domino’s Pizza με εστιατόρια σε 5.300 περιοχές του πλανήτη.
Πηγη : www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου