Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης από την διορισμένη διοίκηση του ΟΠΑΠ για την συντήρηση των συστημάτων για τρία χρόνια έναντι 170 εκατομμυρίων ευρώ στην Βουλή από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη !!


Το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης της διορισμένης από τη κυβέρνηση διοίκησης του ΟΠΑΠ για την συντήρηση των συστημάτων  για τρία χρόνια έναντι 170 εκατομμυρίων ευρώ φέρνει στην Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική σύμβαση. Ο πρώην Υπουργός τονίζει ότι  με τα χρήματα αυτά ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αγοράσει εντελώς νέα και σύγχρονα συστήματα, μαζί με το συμβόλαιο για τη συντήρησή τους, επί πέντε ολόκληρα χρόνια! Ο κ. Κεφαλογιάννης στην παρέμβαση του αναφέρει πως η κυβέρνηση ΓΑ Παπανδρέου απέδειξε ότι η «κρίση» είναι για τους πολλούς, ενώ για τους λίγους και εκλεκτούς, τους «εθνικούς προμηθευτές», τα πράγματα έχουν μείνει ίδια και απαράλλαχτα ..

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής :



Προς τους Υπουργούς 1. Οικονομικών ,Πολιτισμού και Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: α).Ανοικτή διακυβερνηση (open government) και διαπλοκή – Η περίπτωση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ.β).Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα στις 6/5/2009 και 8/7/2009.

Α).Το κομματικό κράτος, με τις αρρωστημένες νοοτροπίες του, έχει καταφέρει καίρια πλήγματα διαχρονικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρείν και έχει διαβρώσει τον τρόπο με τον οποίο  οι πολίτες αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα.  Η έλλειψη διαφάνειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι από τις βασικές  αιτίες της σημερινής οικονομικής κατάστασης της Χώρας. Μία από τις βασικές παθογένειες του συστήματος είναι η προστασία ορισμένων επιχειρηματιών, με την εξασφάλιση σε αυτούς της «ασυλίας» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς  και μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης με το κράτος εργοδότη.

Η κυβέρνηση του ΓΑ Παπανδρέου επαγγέλθηκε διαφάνεια στις κινήσεις της με την καθιέρωση του κράτους διαύγειας και ανοικτής διακυβέρνησης.
Πλην όμως η Κυβέρνηση στη πρώτη δοκιμασία απέτυχε εφ’ όσον με την απευθείας αναθέσει από τον ΟΠΑΠ και άνευ διαγωνισμού εκκάλεσε τον βαρύτατα φορολογούμενο Έλληνα πολίτη να «συνδράμει» με το  υστέρημά του  στην στην απευθείας ανάθεση προμηθειών εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες στον ίδιο προνομιακό προμηθευτή  από το 1999, με το πρόσχημα της διαχείρισης του Στοιχήματος και τα διάφορα «συμβόλαια τεχνολογίας», χωρίς ΠΟΤΕ να ακολουθήσει διαγωνιστική  διαδικασία.

Διεθνώς το κόστος συντήρησης υπολογίζεται ως το 10% περίπου της αξίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού τους. Πρόσφατη έρευνα της διοίκησης του ΟΠΑΠ φέρεται να έχει καταλήξει  ότι η  αξία των παρεχομένων, παλαιάς τεχνολογίας, προϊόντων από τον εθνικό προμηθευτή δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, επομένως δεν δικαιολογείται κόστος ετήσιας συντήρησης άνω του 10% αυτού του ποσού, ήτοι 15 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Παρά ταύτα η διορισμένη από τη κυβέρνηση διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέθεσε απευθείας  τη συντήρηση των συστημάτων της για τρία χρόνια έναντι 170 εκατομμυρίων ευρώ, αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική σύμβαση. Κι αυτό όταν, με τα χρήματα αυτά ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αγοράσει εντελώς νέα και σύγχρονα συστήματα, μαζί με το συμβόλαιο για τη συντήρησή τους, επί πέντε ολόκληρα χρόνια! Έτσι η κυβέρνηση ΓΑ Παπανδρέου απέδειξε ότι η «κρίση» είναι για τους πολλούς, ενώ για τους λίγους και εκλεκτούς, τους «εθνικούς προμηθευτές», τα πράγματα έχουν μείνει ίδια και απαράλλαχτα.

Β).Επί ανάλογης σύμβασης του ΟΠΑΠ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κήρυξε «ιερό πόλεμο» υπέρ της διαφάνειας με δυο ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή την 6/5/2009 και 8/7/2009. Οι ερωτήσεις αυτές καθίστανται απολύτως επίκαιρες και γι’ αυτό επανακατατίθενται με συμπληρωμένα και επικαιροποιημένα  σε παρένθεση τα στοιχεία της νέας διοίκησης και της πρόσφατης ανάθεσης του ΟΠΑΠ (Ιούλιος 2010):

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ 6/5/2009:
«Στην παρούσα δύσκολη διεθνή και εγχώρια οικονομική συγκυρία αποτελεί στόχο και δέσμευση όλων των κυβερνήσεων παγκοσμίως ο έλεγχος της πολιτείας και της διαχειριστικής και επιχειρηματικής πρακτικής των διευθυντικών στελεχών των μεγάλων εταιρειών (των περιβόητων Golden Boys). Διαχειριστική και Επιχειρηματική πρακτική που δικαιολογημένα πολλές φορές επισύρει την μήνη της κοινής γνώμης και εξαναγκάζει πολλούς ηγέτες να απολογούνται για αυτούς.
Γνωρίζετε ότι στην εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ το Ελληνικό Δημόσιο ως κυριότερος μέτοχος (ποσοστό 34% βάσει της αποτίμησής της 31/12/2007) έχει το δικαίωμα να διορίζει τα μέλη της πλειοψηφίας καθώς και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΣ.
Εφαρμόζοντας αυτό το δικαίωμα η κυβέρνησης σας διόρισε ως Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ τον κ. Χατζηεμμανουήλ Χρήστο (σ.σ. Κ. Xάρη Σταματόπουλο) που απάντησε τότε στη Βουλή ότι:1.΄΄Η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν γνωστοποιεί «Ούτε συμβάσεις με τρίτους αλλά ούτε πάσης φύσεως εσωτερικά έγγραφα και υπηρεσιακά στοιχεία και πληροφορίες σε τρίτα πρόσωπα» βάσει του νόμου 3429/2005.»
Κατανοείτε λοιπόν ότι πέραν της αυστηρής και τυπικής εφαρμογής του νόμου στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία δοκιμάζεται η πλειοψηφία των πολιτών προέχει η διαφάνεια και η λογοδοσία όλων των κρατικών λειτουργών και ιδίως αυτών που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. 2. «Η ΟΠΑΠ ΑΕ περιγράφει την διαδικασία αγοράς του 36 % της εταιρείας Neurosoft ΑΕ έναντι τιμήματος 11.520.000 ευρώ …. Κατανοείτε επίσης ιδιαίτερα την παρούσα συγκυρία κατά την οποία εκατοντάδες ανάλογου περιεχομένου αρχικές εκτιμήσεις διεθνών και εγχώριων χρηματοπιστωτικών εταιρειών έχουν διαψευσθεί οικτρά και έχουν οδηγήσει στην Οικονομική Καταστροφή επενδυτές ασφαλιστικά ταμεία αλλά και κρατικές οικονομίες ότι μία παρόμοια διαδικασία και αποτίμηση η οποία συντελείται σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας προκαλεί ερωτήματα τα οποία τουλάχιστον ο αρμόδιος εκ του νόμου υπουργός οποίος εκπροσωπεί το μέτοχο της πλειοψηφίας που είναι το Ελληνικό Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, πρέπει να διερευνήσει και να ενημερώσει την Βουλή των Ελλήνων. ….

Μετά  τα παραπάνω ερωτάστε (για τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ, που επικαλείται τα ίδια ως άνω επιχειρήματα για να αποκρύψει από τον Ελληνικό Λαό τη νέα σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ):
1. Προτίθεσθε να εγκαλέσετε στην ορθή ηθικά και πολιτικά αυτή θέση τον διορισμένο από την κυβέρνησης Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ?
2. Προτίθεσθε να πράξετε τα δέοντα να ερευνήσετε αυτήν την συναλλαγή και να ενημερώσετε την Βουλή των Ελλήνων ή θα αρκεστείτε στις απόψεις και διαβεβαιώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ αποδεχόμενος αυτόματα και τις οποιεσδήποτε ευθύνες προκύψουν στο μέλλον από αυτήν την συναλλαγή.?


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ 8 Ιουλίου 2009 :
Μας προξένησε μεγάλη εντύπωση όταν διαβάσαμε την απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ στην υπ΄αριθμ. 18635/6-5-09 ερώτησή μας, στην οποία αναφέρει ότι ο σεβασμός του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι «απεριόριστος».
•3.     Επιπλέον, η Διοίκηση του ΟΠΑΠ και η ερωτώμενη πολιτική ηγεσία που υιοθετεί άνευ σχολίων τις τοποθετήσεις της, αρνείται να απαντήσει σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία των αναθέσεων και ειδικότερα: ………………….
•c.      Οι ισχυρισμοί της ΟΠΑΠ ΑΕ ότι δεν απαιτείται κανενός είδους διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται σε αντίθεση με την Ε.Ε., που έχει αποφανθεί ότι στην περίπτωση προμηθειών υλικών-υπηρεσιών από οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, όπως ο ΟΠΑΠ, απαιτείται να ακολουθείται διαγωνιστική διαδικασία ……………………………………………………….
Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο τον «απεριόριστο» σεβασμό πολιτικής ηγεσίας και Διοίκησης της ΟΠΑΠ ΑΕ  στις νομικές και ηθικές επιταγές διευκόλυνσης του Κοινοβουλευτικού ελέγχου καλείστε:
-Να τοποθετηθείτε με συγκεκριμένα στοιχεία σε κάθε ένα από τα παραπάνω …..σημεία με τις επιμέρους παρατηρήσεις τους, για τις διαδικασίας και τις μεθοδεύσεις που ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ τις αποτίμησης της εταιρείας Neurosoft (ΣΣ. Της απ ευθείας ανάθεσης τους έργου στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ τον Ιουλιο 2010)
-Να κατατεθούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη Βουλή:
•o    Όλες οι συμβάσεις ΟΠΑΠ- Neurοσοφτ (ΣΣ ΙΝΤΡΑΛΟΤ)
•o    Όλες οι αποφάσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ και των θυγατρικών της που αφορούν τα πιο πάνω
•o    Η συνολική έγχαρτη ή ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ ΟΠΑΠ- Neurosoft (ΣΣ ΙΝΤΡΑΛΟΤ) …..
•o    Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2006 (σς 4/10/2009) μέχρι και σήμερα και οι οποίες αναφέρονταν σε οποιασδήποτε μορφής επιχειρούμενη συνεργασία ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ καθώς και τις όποιες εισηγήσεις του Γεν. Δ/ντη Πληροφορικής προς τη Διοίκηση που αφορούν όχι μόνο τη συνεργασία αυτή αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας.»



Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης  Σοφία Σακοράφα  Δημήτρης Λιντζέρης  Χρήστος Αηδόνης
Γρηγόρης Νιώτης  Μάρκος Μπόλαρης  Γιώργος Πεταλωτής  Θεοδώρα Τζάκρη
Δημήτρης Τσιρώνης  Βαγγέλης Παπαχρήστος  Μιχάλης Παντούλας  Βασίλης Τόγιας
Δημήτρης Βαρβαρήγος  Λεωνίδας Γρηγοράκος  Παναγιώτης Ρήγας  Νίκος Ζωίδης
Γιώργος Ντόλιος  Μιχάλης Τιμοσίδης  Γιάννης Δριβελέγκας  Δημήτρης Κουσελάς
Γιάννης Κουτσούκος  Θάνος Μωραίτης  Μιχάλης Κατρίνης  Σοφία Γιαννακά  Βασίλης Κεγκέρογλου  Μανώλης Στρατάκης  Γιάννης Σκουλάς  Ελπίδα Τσουρή
Γιάννης Διαμαντίδης  Τάσος Σιδηρόπουλος  Χρύσα Αράπογλου

Κατοπιν αυτων ερωτασθε όλα τα ανωτερω για τη απ ευθειας αναθεση του εργου πληροφορικης 170 εκατομμυριων από τον ΟΠΑΠ στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ τον Ιουλιο 2010 και καλεισθε να καταθεσετε στη Βουλη τα αναφερομενα ανωτερω σχετικα εγγραφα (συμβαση και αλληλογραφια )

Αθηνα 4/8/2010
Ο ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩΝ

Μανωλης Κ. Κεφαλογιαννης

3 σχόλια :

  1. O Kόκκαλης πίνει πάλι στην υγειά του ΟΠΑΠ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΕΛΟΣ.... ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. den einai tuxaio pou h kubernhsh pasok, epi 30etias, eftia3e nea 'tzakia' sthn a8hna, wste na trwgopinoun eleu8era kai na kateu8unoun tous pshfoforous 'bodia' eis to onoma tou ellhna forologoumenou. kai eis katwtera!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή