Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Δυστυχώς κάποιοι έχουν πολύ κοντή μνήμη στα θέματα της αποκατάστασης του Κούλε, μνημείου-σφραγίδας της πόλης του Ηρακλείου

Σφοδρή αντίδραση Νίκου Αντωνακάκη για την αγνόηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στα εγκαίνια του Κούλε

“Κάποιοι ξέχασαν τα έργα και τις προσπάθειές μας”

Νέο κύμα αντιδράσεων έρχεται στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη τελετή εγκαινίων του φρουρίου Κούλε, την προηγούμενη Παρασκευή 16 του μήνα, αυτή τη φορά από τον πρώην Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος κ. Νίκο Αντωνακάκη, ο οποίος με δηλώσεις του εκφράζει τη σφοδρή δυσφορία του για το γεγονός ότι αγνοήθηκε παντελώς η προσφορά του ΟΛΗ στην υπόθεση αναστήλωσης του ενετικού φρουρίου.

"Εδώ ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον μας από τον εισαγγελέα Ηρακλείου γιατί δεν φροντίσαμε για την εξασφάλιση της ευστάθειάς του μνημείου και βρεθήκαμε να απολογούμαστε για ένα ζήτημα το οποίο τελικά δεν ήταν και της δικής μας αρμοδιότητας αλλά της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Παρόλα αυτά κανείς δεν θεώρησε σημαντικό να μνημονεύσει τη δική μας προσπάθεια και συμβολή στη στατική ενίσχυση και αποκατάσταση του μνημείου-σφραγίδα της πόλης του Ηρακλείου" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακάκης.

Ο ίδιος αποφεύγει επιμελώς να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους αποδείχτηκε τόσο “κοντή” η μνήμη όσων επέλεξαν να μην αναφερθούν στη συνεισφορά του ΟΛΗ στην κρίσιμη υπόθεση της αναστήλωσης του μνημείου και περιορίζεται να εκφράσει τη θλίψη και την απογοήτευσή του για τη διαχείριση αυτή.

Ωστόσο με σχετική ανακοίνωσή του θεωρεί αναγκαίο να υπενθυμίσει συνοπτικά κάποια βασικά σημεία που κανείς δεν θυμήθηκε κατά τις πρόσφατες εκδηλώσεις εγκαινίων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζει η τοπική κοινωνία για να βγάλει τα συμπεράσματά της.

Ειδικότερα τονίζει : 
Με αφορμή την παράδοση στο κοινό του ανακαινισμένου Φρουρίου Κούλε  και σε όσα ευτράπελα διαδραματίστηκαν  τόσον κατά την συναυλία του Αυγούστου όσον και στα επίσημα εγκαίνια  της 16Ης Σεπτεμβρίου 2016 για ενημέρωση τόσον του κοινού όσον και των αρχόντων του τόπου, που δυστυχώς ξεχνούν ,οφείλω να κάνω γνωστά τα εξής :

Πρώτος και μοναδικός φορέας  που ενδιαφέρθηκε  και ασχολήθηκε με τα προβλήματα του Ενετικού Φρουρίου,  όταν  τόσον οι τοπικοί φορείς όσον και οι αρμόδιες αρχαιολογικές Υπηρεσίες   αδιαφορούσαν , ήταν ο  Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου  και η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ της περιόδου εκείνης .

 Ήδη από το έτος 2003 είχε συνταχθεί προμελέτη  αποκατάστασης  των σπηλαιώσεων  στην Νοτιοανατολική πλευρά του Φρουρίου  από τις υπηρεσίες του ΟΛΗ  . Στην συνέχεια  το έτος 2004  το Δ/Σ του ΟΛΗ ενέκρινε πίστωση περίπου 100.000 € από ίδιους  πόρους του Οργανισμού για την ανάθεση της οριστικής μελέτης στον ΟΑΝΑΚ .

Παράλληλα με ενέργειες  του ΟΛΗ  εκδόθηκε  η με αρ  2447.5/03/0502/06/05 Κοινή απόφαση των Υπουργών ΥΕΝ και ΥΠΕΧΩΔΕ  με την οποία διατέθηκε πίστωση πλέον των 400.000 από το Γαλάζιο Ταμείο του ΥΕΝ για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης .

Ήταν η πρώτη φορά  που υπήρχε τόσον μελέτη όσον και πίστωση εξασφαλισμένα με ενέργειες αποκλειστικά του ΟΛΗ  παρά το γεγονός  ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα για την εξασφάλιση του μνημείου . Παρόλα αυτά  ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον μας από τον εισαγγελέα Ηρακλείου γιατί δεν φροντίσαμε για την εξασφάλιση της ευστάθειας του μνημείου.

 Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν  οι εγκρίσεις εξασφαλίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού και το ΚΑΣ  μετά από πολλές προσπάθειες  και επι τόπου παραστάσεις μελών της τότε Διοίκησης και των υπηρεσιακών στελεχών του ΟΛΗ.

 Στην συνέχεια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες με δύο μάλιστα εργολαβίες (επειδή κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών δημιουργήθηκε και πρόσθετη κατάρρευση τμήματος της θεμελίωσης) ,   και το φρούριο στηρίχθηκε οριστικά στη βάση του με την πλήρωση των σπηλαιώσεων και την ανακατασκευή του περιμετρικού χαμηλού στηθαίου  προστασίας και στήριξης του μνημείου.

 Όσον αφορά τα θέματα της ανωδομής τα οποία ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με αυτεπιστασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ υπενθυμίζουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις ξεκίνησαν από την τότε Κυβέρνηση Καραμανλή και συνεχίστηκαν από την Κυβέρνηση Σαμαρά με παρεμβάσεις της τότε διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου μετά και από τα σχετικά υπομνήματα που από το έτος  2005 είχαμε στείλει  στον αρμόδιο τότε υπουργό πολιτισμού τον οποίο μάλιστα κατά την επίσκεψη του στο Ηράκλειο είχαμε ενημερώσει και επί τόπου .

 Συμπερασματικά ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου σε συνεργασία με το  Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που κανείς δεν θυμήθηκε κατά τις πρόσφατες εκδηλώσεις εγκαινίων , ήταν  ο  τοπικός φορέας ο οποίος παρ ότι δεν είχε την σχετική αρμοδιότητα, ευαισθητοποιήθηκε, ανέδειξε, μελέτησε, χρηματοδότησε και εκτέλεσε τις βασικές εργασίες εξασφάλισης της ευστάθειας του μνημείου , χωρείς τις οποίες σήμερα τα προβλήματα του φρουρίου θα είχαν επιδεινωθεί σοβαρά.


Ανωνακάκης στην ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: ΟΛΗ η αλήθεια για το Ενετικό Φρούριο Κούλες

«Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που κανείς δε θυμήθηκε κατά τις πρόσφατες εκδηλώσεις εγκαινίων του Φρουρίου Κούλε, ήταν ο μοναδικός τοπικός φορέας ο οποίος παρότι δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα, ευαισθητοποιήθηκε, ανέδειξε, μελέτησε, χρηματοδότησε και εκτέλεσε τις βασικές εργασίες εξασφάλισης της ευστάθειας του μνημείου, χωρείς τις οποίες σήμερα τα προβλήματα του φρουρίου θα είχαν επιδεινωθεί σοβαρά».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1351577&srv=95

1 σχόλιο :

  1. Όταν ήμουν Διοικητής του Βενιζέλειου νοσοκομείου-10/2004 έως 4/2009- τόσο εγώ όσο και αρκετοί γιατροί μας, περπατούσαμε σχεδόν καθημερινά, από τον Κούλε έως τον Φάρο του Λιμανιού του Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων και για να φύγει η ένταση της ημέρας. Πηγαίναμε μετά και καθόμαστε στο καφέ Μαρίνα για να θαυμάσουμε και να παρατηρήσουμε το ποιο όμορφο κομμάτι του Ηρακλείου: το Κούλε και το μικρο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Τους μόνους που βλέπαμε να ασχολούνται με το Κούλε ήταν η ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη του ΌΛΗ. Εξ άλλου πως να μην ενδιαφερόταν εφόσον επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ήταν Υπ.Εμ. Ναυτιλίας ο Ηρακλειώτης Μανώλης Κεφαλογιάννης . Μανώλης Ντουρουντάκης -πρ. Δ/της Βενιζελείου νοσοκομείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή