Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ ΕΝΦΙΑ

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ, από 10 έως και 1.000 ευρώ, καλούνται φέτος να πληρώσουν 2.274.284 ιδιοκτήτες ακινήτων, εν αντιθέσει με 2.463.586 υπόχρεους που θα καταβάλουν χαμηλότερο φόρο και 1.667.901 φορολογουμένους που δεν θα δουν καμία μεταβολή στο ποσό του φόρου σε σύγκριση με το 2015.


Ο συνολικός «λογαριασμός» για τους περίπου 7.400.000 ιδιοκτήτες ανέρχεται σε 3,18 δισ. ευρώ, όμως η εισπραξιμότητα αναμένεται να κινηθεί σε ποσοστό στο 80%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οπότε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.
Mε βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, από την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ προκύπτουν τα εξής:

Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ.
Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ.
Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, 261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ έως 1.000 ευρώ και 10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον πάνω από 1.000 ευρώ.
Το 38,5% των ιδιοκτητών (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016 λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.
Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.
Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις του είναι κάτω από 1 ευρώ.
Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για 2.274.284 υπόχρεους προκύπτει λόγω των εξής αλλαγών που ισχύουν για τον εφετινό φόρο:
Κατάργηση της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά και με απενεργοποιημένη την παροχή ρεύματος, δηλαδή κομμένο το ρεύμα.
Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου έως και 15%.
Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνει το όποιο όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Η αύξηση των συντελεστών ακυρώνει μέρος ή το σύνολο του οφέλους από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5‰ σε 5,5‰.
Επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1‰.
Από τη φετινή εκκαθάριση προκύπτει και άγριο πετσόκομμα στις απαλλαγές και μειώσεις φόρου. Σύμφωνα με το συνοδευτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, αυτές υπολογίζονται φέτος στα 88.494.950,66 ευρώ. Ποιο ήταν το κονδύλι τον Οκτώβριο του 2015, όταν δηλαδή ξεκινούσε η διαδικασία καταβολής του περσινού ΕΝΦΙΑ; Σύμφωνα με τον τόμο «Φορολογικές Δαπάνες», που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, το σχετικό κονδύλι ήταν 426.243.853 ευρώ!

Τρία βήματα στο TAXIS

Για να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά από το TAXISnet οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τα εξής βήματα:

Αρχικώς να εισάγουν τους προσωπικούς κωδικούς τους.
Ακολούθως να μπουν στις εφαρμογές, να επιλέξουν την εφαρμογή Ε9 και μετά το έτος 2016.
Το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2016 με την ταυτότητα οφειλής στο αριστερό μέρος της οθόνης «Εκτυπώσεις».
Με ρυθμούς χελώνας οι νέες αντικειμενικές

Μετ' εμποδίων προχωρεί η διαδικασία για τον καθορισμό τους νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών και την εναρμόνισή τους με τις εμπορικές τιμές, καθώς η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί έχει συνεδριάσει μόλις δύο φορές και είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς φορείς που συμμετέχουν στις συζητήσεις κάνουν λόγο για δύο γραμμές:

Σύμφωνα με τη μια εισήγηση, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να υπάρχει πιστοποιημένος εκτιμητής, ο οποίος θα ορίζει κατά περίπτωση την αξία, με βάση την οποία θα υπολογίζονται και οι φόροι. Γνώστες του αντικειμένου τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα σηματοδοτήσει επιστροφή στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και οι εφοριακοί όριζαν κατά το δοκούν την αξία του ακινήτου, χρησιμοποιώντας συγκριτικά στοιχεία.

Η δεύτερη εισήγηση είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων η οποία θα προκύπτει από τις πραγματικές συναλλαγές, όπως αυτές αποτυπώνονται στις συμβολαιογραφικές πράξεις, και θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο. Και επί αυτής της εισήγησης, ωστόσο, διατυπώνονται ενστάσεις, που αφορούν τον μεγάλο βαθμό επισφάλειας, με δεδομένο ότι οι συναλλαγές είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εάν δεν υπάρξει νέα αναβολή, το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2017 και στη βάση αυτού να προκύψει και ο φόρος ακινήτων του επόμενου έτους.

Θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις! Η πρώτη, τέλος Σεπτεμβρίου

Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017. Στο εκκαθαριστικό θα είναι ενσωματωμένη και η ειδοποίηση πληρωμής του φόρου με τις καταληκτικές ημερομηνίες και το ποσό κάθε δόσης. Για την εφάπαξ εξόφληση δεν χορηγείται έκπτωση.

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Για τη ρύθμιση του συνόλου του ποσού, δηλαδή προτού λήξουν όλες οι δόσεις, θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλουν χειρόγραφη αίτηση. Δόσεις που λήγουν μπορούν να ρυθμιστούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω TAXISnet.

ΠΟΜΙΔΑ: Ερχεται νέος χειρότερος φόρος για την ακίνητη περιουσία

Ιδιαίτερα οδυνηρές εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 2016 σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.

Οπως αναφέρει, από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτει ότι οι φετινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνο σε φορολογουμένους οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως θύματά τους τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες, και ιδιαίτερα τις εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:

1. Τους φορολογουμένους που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
2. Τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).
3. Τους ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων (αύξηση 23%-25%).
4. Τους φορολογουμένους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ., στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.
5. Τους φορολογουμένους με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα, αν η τιμή ζώνης από 2.000 ευρώ/τ.μ. μειώθηκε σε 1.650 ευρώ/τ.μ. ή από 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 1.250 ευρώ/τ.μ., ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.
6. Τις επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρημένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών. Ενδέχεται, δε, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, να επιβληθεί και με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ντροπή! Ζητούν και φέτος «χαράτσι» (57.313,31 ευρώ) από Το Χαμόγελο του Παιδιού

Το σκληρό πρόσωπό του δείχνει ακόμα μία φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς από το... μπιλιετάκι του ΕΝΦΙΑ, που τις ημέρες αυτές σκάει σαν βόμβα στα ελληνικά νοικοκυριά, δε γλίτωσαν ούτε ιδρύματα τα οποία έχουν να επιδείξουν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, όπως Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρει στη «δημοκρατία»: «Δυστυχώς, για ακόμα μια χρονιά οι πολιτικές υποσχέσεις περί διευθέτησης του ζητήματος της φορολογίας του Χαμόγελου πήγαν περίπατο, αφού φέτος καλούμαστε να πληρώσουμε περισσότερα από 57.000 ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως τις δομές φιλοξενίας παιδιών».

Πέρυσι τα συνολικά 65.777,85 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ καλύφθηκαν από χορηγία των ΕΛ.ΠΕ. «Το να βασιζόμαστε στις προσφορές ιδιωτών που αναγνωρίζουν το έργο του οργανισμού δεν είναι λύση. Αυτό θα έπρεπε να το κάνει το κράτος» συμπληρώνει ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι στα σχέδιά του είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου αυτός να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τον τρόπο λειτουργίας του Χαμόγελου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

Από την πλευρά τους, δύο από τα παιδιά του οργανισμού, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος, που σήμερα -ενήλικοι πλέον- έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους χάρη στη βοήθεια των ανθρώπων του Χαμόγελου του Παιδιού έστειλαν στον πρωθυπουργό ανοιχτή επιστολή. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Παρά τις τεράστιες προσπάθειες να εισακουστούν από την κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά μας, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε, τελικά τίποτα δεν υλοποιήθηκε και σήμερα λάβαμε επίσημα το εκκαθαριστικό σημείωμα. Το Χαμόγελο του Παιδιού, χωρίς να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, σήμερα πρέπει να καταβάλει 57.313,31 ευρώ».

Άγγ. Σκορδάς

Πυρ της  αντιπολίτευσης με αφορμή τα εκκαθαριστικά

Μπαράζ επιθέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, με αφορμή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που «καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο facebook σχολίασε: «Αύξησαν τους φόρους, μείωσαν τα έσοδα. Εχουν αποτύχει σε όλα». Λίγο πριν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος είχε δηλώσει: «Σήμερα ο κ. Τσίπρας παίρνει επάξια το χρυσό μετάλλιο ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης, αφού δεσμευόταν να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τώρα έρχεται βαρύτερος για εκατομμύρια Ελληνες».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ και τους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης «πρωτοφανή πολιτική απάτη με πρωταγωνιστές τους κ. Τσίπρα - Καμμένο» και ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για λαϊκίστικες προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα χωρίς αντίκρισμα. Η Χρυσή Αυγή σχολίασε ότι «τα έσοδα του ληστρικού ΕΝΦΙΑ ισοδυναμούν με το κόστος της λαθρομετανάστευσης», ενώ το ΚΚΕ επισήμανε ότι απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι η κατάργηση του φόρου. Η Νέα Δεξιά τόνισε ότι πρόκειται «για την ίδια κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ με το σκίσιμο των Μνημονίων».

Ξεφορτώνονται όσο όσο τους επαγγελματικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη

Με τη σκιά του ΕΝΦΙΑ να πέφτει από χθες βαριά, καθώς τα «ραβασάκια»-εφιάλτης αναρτήθηκαν στο TAXISnet, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονίκη σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα επαγγελματικά ακίνητά τους και, μάλιστα, όσο όσο. Με δεδομένη τη μεγάλη επιφάνεια χώρων αυτού του τύπου (από 150 έως 2.000 τ.μ.), ο ΕΝΦΙΑ πέφτει σαν πέλεκυς, φτάνοντας, κατά περιπτώσεις, έως τα 10.000 ευρώ και αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να τους ξεπουλήσουν ακόμα και στο ένα τρίτο της αξίας τους.

Πρόκειται για ακίνητα που έχουν μείνει χρόνια αμίσθωτα και φέρνουν μόνο βάρος σε όσους τα έχουν στην κατοχή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα βιοτεχνικού χώρου 220 τ.μ. στην οδό Πτολεμαίων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που προσφέρεται προς πώληση αντί 120.000 ευρώ, ενώ τις καλές εποχές η αξία του ήταν 220.000 με 280.000 ευρώ. Ακόμα, όμως, και με τις χαμηλές τιμές το ενδιαφέρον αγοράς είναι ελάχιστο.

Σε σκληρή σύγχιση

Σε απόγνωση έχει φέρει ο ΕΝΦΙΑ και πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη, που τελούν σε πλήρη σύγχυση, αφού δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν με τα ακίνητά τους. Υπάρχουν μάλιστα, όπως λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Αγγελος Πασαλίδης, περιπτώσεις γονέων που αναβάλλουν τις μισθώσεις φοιτητικής στέγης για τα παιδιά τους, για όσο χρόνο γίνεται, ώστε να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
«Το 70% των ιδιοκτητών με τους οποίους έχουμε επαφή μάς λένε πως είτε αδυνατούν είτε δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα 90% έχει λυγίσει υπό το βάρος των συνολικών φορολογικών υποχρεώσεων» σημειώνει ο κ. Πασαλίδης, ο οποίος ακούει από τους πελάτες του τη μόνιμη επωδό: «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος».

Μαρία Μαθιοπούλου
http://www.dimokratianews.gr/content/66027/kalos-orises-enfia


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου