Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Παναρίτη:"Αν δεν με θέλουν μία, δεν τους θέλω δέκα"

Σε μείζον ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό ζήτημα με ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση της τοποθέτησης της κ. Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Πέρα από τα όσα διαμείβονται δημοσίως με δηλώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο παρασκήνιο το θέμα δεν περιορίζεται στην κ. Παναρίτη -για την οποία πολλοί πλέον ζητούν μετά τη συμφωνία να απομακρυνθεί- αλλά αφορούν τον ίδιο τον «προστάτη» της κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση. Το κοινό αίσθημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν οι δύο αναρτήσεις στο twitter της ευρωβουλευτού κας Σοφίας Σακοράφα: «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια. Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».
Η κ. Παναρίτη πάντως φέρεται να έχει αντιδράσει σε όσα έχουν ακουστεί αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα usay.gr έχει δηλώσει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός της: «Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα. Πρόκειται για ανώριμες αντιδράσεις, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας μου όπως κάνω από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην διαπραγματευτική ομάδα».
Η σύμβουλος του Φουτζιμόρι εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Για τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παναρίτη είναι «κόκκινο πανί» καθώς η συνεργασία μαζί της αναιρεί τις βασικές αρχές του κόμματος. Γνωστή για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις της με τις οποίες είχε κάνει διεθνή καριέρα πρώτα σαν σύμβουλος του δικτάτορα Φουτζιμόρι στο Περού, την οποία στην συνέχεια κατέγραψε και σε βιβλία:«Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας», «Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» και «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης». (Για όσους δεν γνωρίζουν τον Φουτζιμόρι, ήταν ο δικτάτορας που εγκατέλειψε το 2000 το Περού αφού καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά γιατί ξεπούλησε τη χώρα του με τις νεοφιλελεύθερου τύπου “μεταρρυθμίσεις” τις οποίες εκθειάζει η κα Παναρίτη. Στην συνέχεια η κα Παναρίτη υπήρξε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπζας και το 2009 την βρήκε βουλευτή του κ. Γιώργου Παπανδρέου και σύμβουλο για το πρώτο μνημόνιο το οποίο είχε χαρακτηρίσει “τολμηρή αρχή”.
Οι αντιδράσεις για την κα Παναρίτη είχαν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Φεβρουάριο όταν ο κ Γιάνης Βαρουφάκης την είχε ορίσει στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις. Το σχόλιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε «αν θα εκπροσωπεί την Ελλάδα ή θα είναι σύμμαχος των Τόμσεν και Σόιμπλε;».
Θέμα Βαρουφάκη στην κυβέρνηση
Οι πληροφορίες από τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι παρότι οι ενστάσεις τόσο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από το εσωτερικό του κόμματος ήταν γνωστές η τοποθέτησή της οφείλεται στην επιμονή του κ. Βαρουφάκη. Στην σχετική συζήτηση που έγινε με τα άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου για την τοποθέτηση στο ΔΝΤ συμφώνησε ο κ. Γιώργος Σταθάκης ενώ διαφώνησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος όπως διέρρευσε από το γραφείο του είπε ότι «είναι αδύνατο να στηρίξω πολιτικά την υποψηφιότητα Παναρίτη και δεν μπαίνω στη διαδικασία των στοιχείων του βιογραφικού της». Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης πήρε την απόφαση να την διορίσει και μάλιστα στην αρχή του τριημέρου.
Οι αντιδράσεις παρότι είναι έντονες, σε περιορισμένο μόνο βαθμό αντανακλούν την αγανάκτηση στο εσωτερικό του κόμματος η οποία δεν περιορίζεται στο πρόσωπο της κας Παναρίτη αλλά επεκτείνεται στον κ. Βαρουφάκη. Είναι σαφές ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν δέχεται περισσότερα πυρά μόνο λόγω του γεγονότος ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι σε εξέλιξη και γιατί έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από διμήνου ο κ. Σόιμπλε. Για πολλούς όμως η επιμονή του στην κα Παναρίτη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το θέμα που εγείρεται παρασκηνιακά δεν είναι πλέον μόνο για την κα Παναρίτη αλλά για τον κ. Βαρουφάκη και για το εάν θα παραμείνει στην θέση του μετά την συμφωνία και τον ανασχηματισμό που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει.

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για Βαρουφάκη
Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο ή κυρίως από την αριστερή πτέρυγα αλλά από τα πιο μετριοπαθή στελέχη και από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα. Κατ αρχήν ήταν η ανάρτηση στο twitter του ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδημούλη: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κας Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν». Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το σχόλιο αυτό υιοθέτησε και αναπαρήγαγε κάνοντας retweet ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης δήλωσε: “Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα”.
Η Αριστερή Πλατφόρμα διά του κ. Στάθη Λεουτσάκου κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ”.

“Τρολαρίσματα”
Η τοποθέτηση προκάλεσε την χλεύη των μνημονιακών που εκφράστηκε με “τρολαρίσματα” στο twitter αλλά και με επίσημες ανακοινώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις του κ. Άδωνη Γεωργιάδη: "Επειδή με ρωτάτε, εμένα η κα Παναρίτη μου είναι συμπαθής. Μαζί ψηφίζαμε και εξηγούσαμε στους βουλευτές τον μονόδρομο του Μνημονίου. Εύγε!". Σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει: "Βαρουφάκης, Παναρίτη, Κατσέλη, Ρουμελιώτης, Κουρουμπλής κλπ δεν καταλαβαίνω γιατί τον ίδιο τον ΓΑΠ τον έχει αφήσει ο Αλέξης αναξιοποίητο;".
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι το οποίο αφού αναφέρει ότι “η διαπραγμάτευση καθυστερεί αλλά οι διαπραγματευτές ανταμείβονται προσθέτει ότι “ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου”.
Ακόμη πιο δηκτική όμως είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία δίνει “συγχαρητήρια” για τον διορισμό της κα Παναρίτη την οποία χαρακτηρίζει “εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού” και προσθέτει: “αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στην σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου. Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου