Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Η μάχη για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Με την εφαρμογή για 3ο συνεχόμενο μήνα της συνταγής «πληρώνουμε τα απολύτως απαραίτητα» και με την προσδοκία ότι η ενεργοποίηση της πιο γενναιόδωρης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φέρει «ζεστό χρήμα» στο ταμείο, το οικονομικό επιτελείο επιστρέφει -μετά την ανάπαυλα… ωρών λόγω Πάσχα- στη μάχη για τη χρηματοδότηση των βασικών αναγκών του Απριλίου: μισθών, συντάξεων, τόκων.




Πηγές του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται αισιόδοξες ότι ο μήνας θα «βγει» παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Νοέμβριο, οπότε και συντάχθηκε ο προϋπολογισμός για τον Απρίλιο, είχε προβλεφθεί «κενό» της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ στο κονδύλι «έσοδα μείον έξοδα». Συγκεκριμένα, για τον Απρίλιο, τα έσοδα είχαν προϋπολογιστεί στα 3,516 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες στα 4,323 δισεκατομμύρια ευρώ.




Από το κονδύλι των δαπανών, «ανελαστικές» είναι:




Το 1,558 δις. ευρώ που προορίζεται για τους μισθούς αλλά και για τις συντάξεις που καταβάλλονται απευθείας από το δημόσιο

Το 1,1 δις. ευρώ που αφορά στην καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου και αυτά να πληρώσουν συντάξεις

Τα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ που αφορούν στην πληρωμή των τόκων.

Πού μπορεί να μπει «ψαλίδι» 




«Ψαλίδι» μπορεί να μπει στη δαπάνη του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων όπως για παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης το οποίο, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες πληρώνεται με το… σταγονόμετρο έχει «φουσκώσει».




Στο σκέλος των εσόδων, ο προϋπολογισμός έλεγε ότι μέσα στον Απρίλιο θα συγκεντρωθούν 3,516 δις. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ακόμη και για υπέρβαση του στόχου κυρίως λόγω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν είναι τόσο η διευθέτηση των 100 δόσεων που κάνουν τους αρμόδιους να αισιοδοξούν αλλά η διαδικασία της «προκαταβολής» η οποία θα τρέξει -πιθανότατα- από τις 20 έως τις 27 Απριλίου.




Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώσουν όποιο ποσό θέλουν -αρκεί αυτό να υπερβαίνει τα 200 ευρώ- και να εξασφαλίζουν ισόποση διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων. Είναι η πρώτη φορά που χαρίζονται πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός που σημαίνει ότι μπορούν να ενταχθούν και οι μεγαλοοφειλέτες ενώ είναι η πρώτη φορά που δίδεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές που θα προκύψουν ακόμη και από δηλώσεις που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.




Με δεδομένο και το αποτέλεσμα της έκτακτης ρύθμισης του Μαρτίου που απέδωσε περί τα 150 εκατ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ότι μπορεί να εισπράξουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε, η ρύθμιση «άφεση φορολογικών αμαρτιών, θα συνοδευτεί από εκτεταμένη προβολή αλλά και αποστολή προσωπικών ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν την «τελευταία ευκαιρία».




Οι λίστες με τις... ξεχασμένες οφειλές




Για πρόσθετη τόνωση των εσόδων, αναμένεται να βγουν από το συρτάρι και δύο λίστες με ξεχασμένες οφειλές. Η πρώτη αφορά στους οδηγούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και η δεύτερη αφορά στις επιχειρήσεις που δεν έχουν καταβάλλει το τέλος επιτηδεύματος του 2013.




Συνολικά, τα έσοδα από αυτές τις δύο λίστες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.




Οι οφειλέτες θα μπορέσουν είτε να τα αποπληρώσουν είτε να εντάξουν στο σύστημα των δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου