Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μαρία Αντωνακάκη: Να γίνουμε αρωγοί στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης προωθώντας τα τοπικά μας προϊόντα..

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στην CretanFoodNews  η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου και γι αυτό την αναδημοσιεύουμε.

Δυναμική και πολυπράγμων, ευαισθητοποιημένη και δραστήρια η Μαρία  Αντωνακάκη, μιλάει  για την πόλη σε αυτήν την περίοδο κρίσης, για τη θέση των ντόπιων προϊόντων στις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και την ανάγκη προώθησης και προβολής της κρητικής κουζίνας.

Διανύουμε περίοδο κρίσης, παρόλα αυτά στην πόλη του Ηρακλείου παρατηρούμε μια συνεχή ανάπτυξη στον χώρο της εστίασης.  Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Επισιτισμού και Διασκέδασης, ποια είναι η δική σας οπτική επί του θέματος;
Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης που έχει επηρεάσει όλη την χώρα και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών.
Παρά ταύτα καθημερινά ανοίγουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα αρκετές κλείνουν λόγω της ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα την συμπίεση της κερδοφορίας και λόγω των ελλιπών προϋποθέσεων για την νόμιμη λειτουργία τους.

Ποιες οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση επισιτισμού και διασκέδασης σε περιόδους κρίσης;
Σε αυτό το ταραχώδες οικονομικό περιβάλλον της κρίσης οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να επιβιώσουν. Σε γενικές γραμμές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε συνδέονται με τη μείωση των πωλήσεων, με την αγορά πρώτων υλών, με την περιορισμένη δυνατότητα δανεισμού με την αύξηση της φορολογίας, καθώς και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στις υπηρεσίες για την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χωρών.

Πολλοί νέοι τολμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα στον συγκεκριμένο χώρο. Τι θα συμβουλεύατε όσους επιθυμούν να κάνουν ένα τέτοιο νέο άνοιγμα;
θα τους συμβούλευα πριν κάνουν ένα τέτοιο επιχειρηματικό βήμα να εξετάσουν καλά τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν από ένα τέτοιο άνοιγμα και να τηρήσουν ακριβώς τη νομοθεσία.

Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι μιας επιχείρησης που επιθυμεί να έχει μια επιτυχημένη και μακροπρόθεσμη πορεία;
Για να έχει μια επιχείρηση επιτυχημένη και μακροπρόθεσμη πορεία θα πρέπει να έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες καθώς και την καταλληλότητα του χώρου που εκμεταλλεύεται, να έχει ποιότητα στις παροχές της και να λειτουργεί προς όφελος του πελάτη.

Ποια η θέση των τοπικών κρητικών προϊόντων στις επιχειρήσεις σίτισης του Ηρακλείου;
Θεωρώ ότι τον τελευταίο καιρό τα τοπικά κρητικά προϊόντα έχουν πάρει σημαντική θέση στις επιχειρήσεις σίτισης και στα νοικοκυριά μας και έχουμε όλοι συμβάλλει σημαντικά στην αγορά και προώθηση τους, στηρίζοντας την τοπική παραγωγή με σκοπό την ανάκαμψη της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Μένει όμως πολύς δρόμος ακόμη για να γίνει συνείδηση στους πολίτες και στις ντόπιες επιχειρήσεις του νησιού μας η ανάγκη της προτίμησης τους.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί για την ιδιαίτερη γαστρονομία του. Πιστεύετε ότι τους προσφέρουμε αυθεντική «κρητική κουζίνα»; Σε τι ποσοστό οι επιχειρήσεις της πόλης αντιπροσωπεύουν αυτήν την παράδοση και αυτόν τον τίτλο;
Το νησί μας έχει μεγάλο τουριστικό και γαστρονομικό  ενδιαφέρον και όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών προϊόντων μας. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα φορείς της πόλης μας όπως, Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο κλπ κάνουν προσπάθειες για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν με έντυπα, διαφημιστικά, καμπάνιες στα ντόπια και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να γίνει πιο ευρέως γνωστό στους καταναλωτές η αξία των προϊόντων.
Ότι αφορά τις επιχειρήσεις μας θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιεί κρητικά αυθεντικά προϊόντα για το σκοπό αυτό.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί και να προωθηθεί  περισσότερο η κρητική κουζίνα; Τι ενέργειες πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν;
Η ανάδειξη και προώθηση της Κρητικής κουζίνας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.
Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει διατροφική συνήθεια και τρόπος ζωής για λόγους υγιεινής διατροφής. Δεύτερον να τις προωθούμε μέσω των επιχειρήσεων μας. Πρόσφατα μάλιστα το πανελλήνιο αθλητικό σωματείο γυναικών Καλλιπάτειρα στο οποίο έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος Κρήτης και με την βοήθεια και ενεργό συμμετοχή της προέδρου  κ. Καστερίας Παναγοπουλου  εκδώσαμε ένα βιβλίο μαγειρικής με αφορμή τον σκοπό αυτό προβάλλοντας 236 κρητικές παραδοσιακές συνταγές με βάση τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια και ας γίνουμε αρωγοί στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού προβάλλοντας και προωθώντας τα τοπικά μας προϊόντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου