Read more: http://www.mybloggerstuff.com/2013/08/add-facebook-open-graph-metadata-in-blogger.html#ixzz3mgVXLk8t

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δραματικές εξελίξεις για την Ελλάδα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς φαίνεται ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ τα έσπασαν έπειτα από την επιμονή του πρωθυπουργού να μην αναγνωρίζει την τρόικα και να λέει ότι το πρόγραμμα είναι αποτυχημένο. Την ίδια στιγμή σε όλους τους τόνους οι Ευρωπαίοι λένε ότι η Ελλάδα είτε θα αποδεχθεί συμφωνία είτε θα υποστεί τις συνέπειες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκ. Μέρκελ σε επαφές που είχε με εκπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος τους μίλησε με πολύ άσχημα λόγια για τον Τσίπρα.

Το Reuters έβγαλε πριν από λίγο ότι στη συνάντηση στο Μαξίμου το κλίμα ήταν βαρύ και ότι ο Τσίπρας είπε ότι δεν θα επιστρέψει η τρόικα καθώς και πως δεν αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τον Ντάισελμπλουμ να μην αποδέχεται τις θέσεις αυτές.
Σύμφωνα με διαλόγους που μεταδίδει ο «Σκάι» - επικαλούμενος πηγές του Μαξίμου - ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτογενώς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και όχι για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για δέσμευση από τη λαϊκή εντολή να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Επισημαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για κούρεμα χρέους, αλλά για διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, και εστίασε στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
O Αλ. Τσίπρας ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».
«Δεν έχω την ίδια άποψη» απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Δείτε τους αριθμούς των ανέργων, των φτωχών και του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Θα ζητήσετε παράταση;» ρώτησε ο Ντάισελμπλουμ.
«Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Ανάλογο ήταν και το κλίμα στη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Βαρουφάκης κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Α. Τσίπρα, τονίζοντας πως «δεν έχουμε κάποιο πλάνο για συνεργασία με την τρόικα».
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό να μην χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια», ενώ πρόσθεσε πως «εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει την στάση της και τότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Φεβρουάριο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν συμφωνεί με μια διάσκεψη για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αιχμηρά: «Υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup,» κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία. Για να απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης ότι εφόσον ο ελληνικός λαός τους έδωσε εντολή να αμφισβητήσουν συνολικά το πρόγραμμα, ουσιαστικά δεν συνομιλούν και με την τρόικα.
Πριν από λίγες ώρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ήταν ιδιαίτερα σκληρός μέσω του εκπροσώπου του:«Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αλλά η βάση των συνομιλιών δεν αλλάζει και οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται»: Το μήνυμα αυτό απέστειλε σήμερα επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να δράσει σύντομα». Με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «εξαντλήσαμε την γενναιοδωρία μας», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να δεχόμαστε εκβιασμούς».
Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε ακόμη τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση», δήλωσε, αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού. Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα, επισήμανε.
Και την ίδια στιγμή Πορτογαλία και Ισπανία «αδειάζουν» την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν μπορούν να συνταχθούν μαζί της σε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος.
Το όνειρο του Τσίπρα για συμμαχίες γίνεται εφιάλτης καθώς η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συνυπογράψει το αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση χρέους, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.
Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε καμία ομάδα με αυτό το αίτημα, τόνισε ο κ. Κοέλιου μιλώντας στη πορτογαλική Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος της Πορτογαλίας είναι βιώσιμο.
«Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληρο χρόνο.



http://www.antinews.gr/Antitheseis/dramatikes-ekselikseis-gia-tin-ellada/

1 σχόλιο :