Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Απ' το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η χρονιά του κρητικού λαδιού..


Απ' το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η χρονιά του κρητικού ελαιολάδου, με τις τιμές του προϊόντος να κατρακυλούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία των τιμών που δίνει στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Η  τελευταία τιμολόγηση  σύμφωνα με την http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=879758&srv=95 δείχνει ότι στην Κρήτη ούτε στα 2 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών δεν "κατάφερε" να παραμείνει το λάδι. Είχαν ήδη ρίξει πιο κάτω τις τιμές κάποιοι ιδιώτες, τις έριξαν και οι ενώσεις, που αναγκάζονται να ξεπεράσουν το φράγμα των 2 ευρώ, αλλά προς τα κάτω, μετά τις προηγούμενες μειώσεις στις οποίες προχώρησαν, αρχίζοντας για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής χρονιάς από τα 2,20 ευρώ το κιλό!


Αγωνία 
Πόσο πιο κάτω πια θα κατρακυλήσουν ακόμα οι τιμές του προϊόντος; Η χρονιά ξεκίνησε χάλια για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και έχει ακόμα, όπως φαίνεται, περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ανθρώπους που κοπιάζουν για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Από 2,20 ευρώ το κιλό σε 2 ευρώ το κιλό και από 2 ευρώ σε 1,90 ευρώ το κιλό μείωσαν την τιμή παραγωγού οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Πεζών, σύμφωνα με την τελευταία τιμολόγηση στις 20 Δεκεμβρίου. Οι άλλες ενώσεις απλά... δεν απαντούν στην ερώτηση του ΣΕΔΗΚ, που σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο διαδίκτυο. Στην Πελοπόννησο, η μεγαλύτερη μείωση φτάνει στο 2,2% από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσηνίας. Στο μεταξύ και στις ανταγωνίστριες χώρες μας οι τιμές των παραγωγών εμφανίζονται να ακολουθούν πτωτική .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου